Τρεις Σύντομες Διδασκαλίες Από τον Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε


Σκέψεις και Νους

Όπως τα κύματα, έτσι και όλες οι δραστηριότητες αυτής της ζωής κύλησαν ατελείωτα, η μία μετά την άλλη, αφήνοντάς μας με το αίσθημα ότι μείναμε με άδεια χέρια. Μυριάδες σκέψεις έχουν τρέξει από το νου μας, η καθεμία δίνοντας γέννηση σε πολλές περισσότερες, αλλά αυτό που έχουν κάνει είναι να αυξάνουν τη σύγχυση και τη δυσαρέσκεια μας.

Όταν εξετάζουμε προσεκτικά τις κοινές συνήθειες που διέπουν ότιδήποτε κάνουμε και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε από πού προέρχονται, διαπιστώνουμε ότι αποτυγχάνουμε να διερευνήσουμε σωστά την αρχική πηγή τους. Εμείς λειτουργούμε κάτω απ’ την παραπλανημένη υπόθεση ότι όλα έχουν κάποιο είδος αλήθειας, ουσιαστικής υπόστασης. Αλλά όταν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσουμε ότι ο φαινομενικός κόσμος είναι σαν ένα ουράνιο τόξο ζωντανό και πολύχρωμο, αλλά χωρίς απτή ύπαρξη.

Όταν ένα ουράνιο τόξο εμφανίζεται στον ουρανό βλέπουμε πολλά όμορφα χρώματα, αλλά ένα ουράνιο τόξο δεν είναι κάτι που μπορούμε να ντυθούμε μ’αυτό, ή να φορέσουμε σαν ένα στολίδι. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κρατήσουμε στα χέρια μας· Αυτό είναι απλά κάτι που εμφανίζεται σε μας μέσα από το συνδυασμό των διαφόρων συνθηκών. Οι σκέψεις προβάλλουν στο νου ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχουν καθόλου καμία απτή πραγματικότητα ή εγγενή ύπαρξη.  Συνεπώς, δεν υπάρχει λογική αιτία για την οποία οι σκέψεις θα πρέπει να έχουν τόση δύναμη πάνω μας, ούτε κανένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να υποδουλωνόμαστε από αυτές.

Ο Νους είναι αυτός που δημιουργεί τόσο τη σαμσάρα όσο και τη νιρβάνα. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο σε αυτό είναι απλώς σκέψεις. Μόλις αναγνωρίσουμε ότι οι σκέψεις είναι άδειες, ο νους δεν θα έχει πλέον τη δύναμη να μας εξαπατήσει. Αλλά εφόσον παίρνουμε τις παραπλανημένες σκέψεις μας ως πραγματικές, θα συνεχίσουν να μας βασανίζουν ανελέητα, όπως το έχουν κάνει σε όλες τις αμέτρητες προηγούμενες ζωές. Για να αποκτήσουμε τον έλεγχο του νου, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε, και θα πρέπει επίσης να είμαστε σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, συνεχώς εξετάζοντας  όλες τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις μας.

Για να κόψουμε την προσκόλληση από το νου, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλες οι εμφανίσεις είναι κενές, όπως η εμφάνιση του νερού σε ένα αντικατοπτρισμό. Οι ωραίες μορφές είναι χωρίς όφελος για το νού, ούτε οι άσχημες μορφές μπορεί να τον βλάψουν με οποιονδήποτε τρόπο. Κόβοντας τα δεσμά της ελπίδας και του φόβου, της έλξης και της απώθησης, και παραμένοντας σε αταραξία με την κατανόηση ότι όλα τα φαινόμενα δεν είναι τίποτα περισσότερο από προβολές του νου σας.

Όταν έχετε πραγματώσει την απόλυτη αλήθεια, τότε θα δείτε το σύνολο, των άπειρων προβολών των σχετικών φαινομένων που εμφανίζονται  μέσα σε αυτό σαν τίποτα περισσότερο από μια ψευδαίσθηση ή ένα όνειρο. Όταν πραγματώσουμε ότι η προβολή και η κενότητα είναι ένα, αυτό ονομάζεται απλότητα ή  ελευθερία από  νοητικούς περιορισμούς.


Ο εαυτός και οι άλλοι

Όπως επιθυμείτε εσείς να είστε ευτυχισμένοι, έτσι θα πρέπει να επιθυμείτε και οι άλλοι να είναι επίσης ευτυχισμένοι. Όπως επιθυμείτε να είστε ελεύθεροι από την δυστυχία, έτσι θα πρέπει να ευχόσαστε ότι όλα τα όντα να είναι επίσης ελεύθερα από τη δυστυχία. Θα πρέπει να σκεφτείτε, Είθε όλα τα ζωντανά πλάσματα να βρούν την ευτυχία και την αιτία της ευτυχίας. Είθε να είναι απαλλαγμένα από τη δυστυχία και την αιτία της δυστυχίας. Είθε να έχουν πάντα τέλεια ευτυχία ελεύθερη από κάθε δυστυχία. Είθε να ζουν σε αταραξία, χωρίς προσκόλληση ή μίσος αλλά με αγάπη προς όλους, πέρα από διάκριση. "

Για να αισθανθείτε την αγάπη να ξεχειλίζει και τη συμπόνια  να γίνεται σχεδόν αβάσταχτη  για όλα τα ζωντανά πλάσματα ο καλύτερος τρόπος είναι να εκπληρώσετε τις ευχές όλων των Βούδδα και των Μποντισάτβα. Ακόμη και αν προς το παρόν δεν μπορείτε να βοηθήσετε πραγματικά κανέναν εξωτερικά, στοχαζόμενοι πάνω  στην αγάπη και τη συμπόνια συνεχώς για μήνες και χρόνια μέχρι η συμπόνια να γίνει αδιαχώριστη από την ίδια τη δομή του νού σας.

Καθώς προσπαθείτε να ασκηθείτε και να προοδεύσετε στο μονοπάτι, είναι σημαντικό να θυμόσαστε ότι οι προσπάθειές σας είναι για το καλό των άλλων. Να είστε ταπεινοί και να θυμάστε ότι όλοι οι κόποι σας είναι παιχνιδάκι σε σύγκριση με την τεράστια και απέραντη δραστηριότητα των Μποντισάτβα. Όπως οι γονείς προνοούν για τα παιδιά τους και τα αγαπούν τόσο πολύ, ποτέ μη νομίζετε ότι έχετε κάνει πάρα πολλά ή αρκετά για τους άλλους. Ακόμα και αν τελικά καταφέρετε να οδηγήσετε όλα τα πλάσματα στην τέλεια Βουδδότητα, απλά σκεφτείτε ότι όλες οι επιθυμίες σας έχουν εκπληρωθεί. Ποτέ δεν πρέπει να έχουμε ίχνη ελπίδας σαν αντάλλαγμα προς όφελος του εαυτού μας.

Η ουσία της πρακτικής  του Μποντισάτβα είναι να περάσει πέρα ​​από την προσκόλληση στον εαυτό του αφιερώνοντας τη ζωή  του στην υπηρεσία των άλλων. Η δραστηριότητα του Μποντισάτβα εξαρτάται από το νου, όχι για το πώς φαίνονται οι ενέργειές του εξωτερικά. Η αληθινή γενναιοδωρία είναι η απουσία της προσκόλλησης, η απόλυτη πειθαρχία είναι η απουσία της επιθυμίας, και η αυθεντική υπομονή είναι η απουσία του μίσους. Οι Μποντισάτβα είναι σε θέση να δώσουν το βασίλειό τους, το σώμα τους, τα αγαπημένα  υπάρχοντά τους, επειδή έχουν ξεπεράσει εντελώς οποιαδήποτε εσωτερική φτώχεια και είναι έτοιμοι άνευ όρων να εκπληρώσουν τις ανάγκες των άλλων.

Άσκηση

Οι διδασκαλίες που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι εκείνες που θα ενισχύσουν πραγματικά και θα εμπνεύσουν την άσκησή μας. Είναι  πολύ καλό να λαμβάνεις  διδασκαλίες τόσο υψηλές όσο ο ουρανός, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να αδράξεις τον ουρανό. Ξεκινήστε με τις ασκήσεις που μπορείτε πραγματικά να αφομοιώσετε, αναπτύσσοντας αποφασιστικότητα που να είναι απαλλαγμένη από κοινές ανησυχίες, καλλιεργώντας την αγάπη και τη συμπόνια, και όπως θα αποκτάτε σταθερότητα στην άσκησή σας, τελικά θα είσαστε σε θέση να ασκήσετε όλες τις υψηλότερες διδασκαλίες.

Ο μόνος τρόπος για να πετύχεις την απελευθέρωση από τη σαμσάρα και να φτάσεις στην παντογνωσία της φώτισης είναι να στηριχθείς σε ένα αυθεντικό πνευματικό δάσκαλο. Ένας αυθεντικός πνευματικός δάσκαλος είναι σαν το πανί που επιτρέπει σε ένα καράβι να διασχίσει τον ωκεανό γρήγορα.

Ο ήλιος και η σελήνη αντανακλώνται ξεκάθαρα και αμέσα πάνω στο νερό. Παρόμοια, οι ευλογίες των Τριών Πολύτιμων Πετραδιών είναι πάντα παρούσες σε εκείνους που έχουν πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτές. Οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν παντού ομοιόμορφα, αλλά μόνο στην περίπτωση που εστιάζονται με ένα μεγεθυντικό φακό μπορούν να ανάψουν φωτιά σε ξερά χόρτα. Όταν οι πανταχού διεισδυτικές ακτίνες της συμπόνιας των Βούδδα επικεντρωθούν μέσω του μεγεθυντικού φακού της πίστης και της αφοσίωσή σας, τότε η φλόγα των ευλογιών λάμπει πάνω στην ύπαρξή σας.

Τα εμπόδια μπορεί να εμφανιστούν τόσο από τις καλές όσο και τις κακές συνθήκες, αλλά ποτέ δεν θα πρέπει να σας αποτρέψουν ή να σας εξουδετερώσουν. Να είσαστε σαν τη γη, που στηρίζει όλα τα ζωντανά πλάσματα  αδιακρίτως, χωρίς να διακρίνει το καλό από το κακό. Η γη είναι απλά εκεί. Η άσκησή σας θα πρέπει να ενισχύεται από τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζετε, ακριβώς όπως μια φωτιά από ένα ισχυρό άνεμο δεν σταματάει, αλλά καίει ακόμα πιο λαμπερά.

Όταν κάποιος σας βλάπτει, να τον βλέπετε σαν έναν δάσκαλο που σας δείχνει το δρόμο προς την απελευθέρωση και αξίζει τον σεβασμό σας. Προσευχηθείτε ώστε να είσαστε σε θέση να τον βοηθήσετε όσο μπορείτε, και ό, τι κι αν συμβαίνει, ποτέ μην ελπίζετε σε μια ευκαιρία για εκδίκηση. Είναι ιδιαίτερα αξιοθαύμαστο να υπομένετε το κακό και την περιφρόνηση ανθρώπων που έχουν λιγότερη μόρφωση, δύναμη ή ικανότητα από εσάς.

Κοιτάξτε κατευθείαν μέσα σε αυτό, και θα δείτε ότι το άτομο που βλάπτεται, το άτομο που βλάπτει, και η ίδια η βλάβη, όλα στερούνται εντελώς εγγενούς πραγματικότητας. Ποιος, λοιπόν, θα θυμώσει με απλές ψευδαισθήσεις; Αντιμέτωποι με αυτές τις κενές εμφανίσεις, υπάρχει κάτι που πρέπει να χαθεί ή να αποκτηθεί; Υπάρχει κάτι εκεί που να ευχαριστεί ή να δυσαρεστεί; Είναι όλα σαν ένας άδειος ουρανός.  Αναγνωρίστε το αυτό!

Όταν θα μπορείτε να ελέγχετε το θυμό μέσα σας, θα ανακαλύψετε ότι δεν υπάρχει κανένας αντίπαλος εκεί έξω. Αλλά εφόσον εξακολουθείτε να παίρνετε στα σοβαρά το μίσος σας και προσπαθείτε να ξεπεράσετε τους εξωτερικούς αντιπάλους σας, ακόμη και αν το πετύχετε,  αναπόφευκτα θα βρεθείτε στη θέση τους. Ακόμα και αν καταφέρετε να εξουδετερώσετε τους πάντες σε όλο τον κόσμο, ο θυμός σας θα δυναμώνει ακόμα περισσότερο· το να ακολουθεί κανείς αυτό, ποτέ δεν θα το κάνει να καταλαγιάσει. Ο μόνος πραγματικά ανυπόφορος εχθρός είναι το ίδιο το μίσος. Για να νικήσεις τον εχθρό, το μίσος, είναι αναγκαίο να διαλογίζεσαι μονοσήμαντα πάνω στην υπομονή και την αγάπη μέχρι πραγματικά  να ριζώσουν μέσα στην ύπαρξή σας. Στη συνέχεια, δεν θα μπορούν να υπάρξουν εξωτερικοί αντίπαλοι.

Ρωτήστε τον εαυτό σας πόσα από τα δισεκατομμύρια των κατοίκων αυτού του πλανήτη έχουν καμία ιδέα για το πόσο σπάνιο είναι που έχουν γεννηθεί ως ανθρώπινο ον. Πόσοι από εκείνους που κατανοούν τη σπανιότητα της ανθρώπινης γέννησης έχουν ποτέ σκεφτεί να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να άσκηθούν στο Ντάρμα; Πόσοι από αυτούς που σκέφτονται να αρχίσουν την άσκηση στην πραγματικότητα το κάνουν; Πόσοι από αυτούς που αρχίζουν την άσκηση συνεχίζουν να ασκούνται; Πόσοι από αυτούς που συνεχίζουν φτάνουν στην απόλυτη πραγμάτωση; Πράγματι, εκείνοι που έχουν φτάσει στην απόλυτη πραγμάτωση, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν φτάσει, είναι τόσο λίγοι όσο τα αστέρια που μπορείτε να δείτε στο ξημέρωμα σε σύγκριση με τα μυριάδες αστέρια που μπορείτε να δείτε στον καθαρό νυχτερινό ουρανό.

Όπως εσείς, έτσι και οι περισσότεροι άνθρωποι, αποτυγχάνοντας να αναγνωρίσετε την πραγματική αξία της ανθρώπινης ύπαρξης θα σπαταλίσετε  τη ζωή σας στη μάταιη δραστηριότητα και τη διάσπαση. Όταν η ζωή πολύ σύντομα έρθει στο αναπόφευκτο τέλος της, δεν θα έχετε πετύχει τίποτα το αξιόλογο. Αλλά από τη στιγμή που θα δείτε πραγματικά τη μοναδική ευκαιρία που μπορεί να φέρει η ανθρώπινη ζωή, θα κατευθύνετε σίγουρα όλη την ενέργειά σας στο να αποκομίσετε την πραγματική αξία της με το να ασκηθείτε στο Ντάρμα.

Εάν χρησιμοποιήσετε την ανθρώπινη γέννησής σας με το σωστό τρόπο, μπορείτε να φτάσετε στη φώτιση σε αυτή τη ζωή. Όλοι οι μεγάλοι Σίντα του παρελθόντος γεννήθηκαν σαν απλοί άνθρωποι. Αλλά με την είσοδό τους στο Ντάρμα, ακολουθώντας ένα πραγματωμένο δάσκαλο και αφιερώνοντας ολόκληρη τη ζωή τους ασκούμενοι στις οδηγίες που έλαβαν, ήταν σε θέση να εκδηλώσουν την φωτισμένη δραστηριότητα των μεγάλων Μποντισάτβα.


Η μετάφραση στα αγγλικά έγινε από την Μεταφραστική Ομάδα Πατμακάρα 
Από τον Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε 
Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από την Μεταφραστική ομάδα Ριγκ Ντρολ Λινγκ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις