Κούνζιγκ Σάμαρ Ρίνποτσε

Κούνζιγκ Σάμαρ Ρίνποτσε

Μαθαίνοντας να βλέπεις

Μια συνέντευξη με τον Σάμαρ Ρίνποτσε στο Ντάγκπο Κάγκιου Λινγκ στη Γαλλία, για το  Kkö-info περιοδικό του Κάρμα Κάγκιου Αυστρίας.

Ερώτηση: Τι είναι σημαντικό για τους ασκητές του Ντάρμα στη Δύση;

Ρίνποτσε: Για να ασκηθεί κανείς  στο βουδδισμό, το πιο σημαντικό είναι να μάθει για τον εαυτό του. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης του Ντάρμα. Εάν ένα κοινό άτομο που είναι απασχολημένο με το επάγγελμά του και την οικογένειά του, θέλει μια απλή καθημερινή άσκηση, τότε μια απλή κατανόηση του βουδδισμού αρκεί. Αλλά αν θέλετε να προχωρήσετε, να εμβαθύνετε και να ασκηθείτε εκτεταμένα, τότε θα πρέπει να εξοικειωθείτε περισσότερο με τις διδασκαλίες. Αφού έχετε μελετήσει και αναλύσει σοβαρά, τις διδασκαλίες του Βούδδα, μετά θα πρέπει να συνδέσετε αυτά που έχετε μάθει με τον διαλογισμό, έτσι ώστε να γίνουν πραγματική εμπειρία. Ο Βουδδισμός είναι ένα απέραντο και πλούσιο πεδίο γνώσης. Δεν είναι απλά μια θρησκεία ή πεποίθηση. Ως εκ τούτου, χρειάζεται πολύς χρόνος για να μάθει κανείς σωστά το Ντάρμα.

Ερώτηση: Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν το χρόνο για εντατικές μελέτες και απομονώσεις άσκησης. Πώς μπορούν να μελετήσουν και να ασκηθούν καλύτερα στην καθημερινή τους ζωή;

Ρίνποτσε: Σχετικά με την μελέτη, θα πρέπει να αποκτήσουν μια βασική γνώση της Μαντυαμάκα (Μέση οδός), καθώς και για τις ενδυναμώσεις (μυήσεις) και τη σημασία τους. Σχετικά με τον διαλογισμό, καλό είναι να ασκούνται όσο το δυνατόν περισσότερο. Υπήρχαν και υπάρχουν ικανοί ασκητές που διαλογίζονται στο σπίτι, χωρίς να πηγαίνουν σε μακρόχρονες απομονώσεις.
Πρώτα να μάθετε όσο μπορείτε το βασικό Ντάρμα προκειμένου να είσαστε σε θέση να διαλογίζεστε σωστά. Αν συνεχίσετε με αυτό τον τρόπο, ειδικά εδώ στη Δύση, όπου οι άνθρωποι έχουν την τάση να διασφαλίζουν την γεροντική τους ηλικία, θα μπορούσατε να έχετε την ευκαιρία να ασκηθείτε αργότερα πιό εντατικά, επειδή θα έχετε δημιουργήσει τη βάση γι 'αυτό κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Ερώτηση: Για να αποκτήσουμε γνώση χρειαζόμαστε δασκάλους που θα μπορούμε να έχουμε πίστη σ’αυτούς. Πως αναπτύσσεται αυτή η πίστη;

Ρίνποτσε: Η πίστη έρχεται από τη γνώση. Εάν δεν έχετε καμία γνώση του μονοπατιού, είναι αδύνατον να έχετε πραγματική πίστη. Πίστη σημαίνει να γνωρίζεις τον τρόπο, να έχεις πίστη που βασίζεται στη δική σου γνώση. Αν έχετε μελετήσει εντατικά, η πίστη εμφανίζεται αυθόρμητα.
Για παράδειγμα, ένα τυφλό άτομο χρειάζεται έναν οδηγό τον οποίο πρέπει να εμπιστεύεται απόλυτα. Αν προτιμάτε να είσαστε τυφλοί πάντα θα χρειαζόσαστε έναν οδηγό. Αλλά αν δεν θέλετε να είσαστε τυφλοί, τότε θα πρέπει να μάθετε να βλέπετε. Σταδιακά μπορείτε να ανοίξετε τα μάτια σας και να μάθετε να εμπιστεύεστε τον τρόπο που βλέπετε και περπατάτε κατά μήκος της μονοπατιού. Το  να έχετε έναν δάσκαλο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαστε κολλημένοι πάνω του όπως ένα τυφλό άτομο με τον οδηγό-σκύλο του.

Ερώτηση: Τι ακριβώς εννοείτε με αυτό το παράδειγμα;

Ρίνποτσε: Μιλώ για τους ανθρώπους που όταν συναντούν το  Ντάρμα γίνονται ακραίοι και μετατρέπονται σε οπαδούς. Τριγυρίζοντας με μπλουζάκια που έχουν τυπωμένο το μάντρα ΟΜ ΜΑΝΙ ΠΕΜΕ ΧΟΥΝΓΚ. Θα ήθελαν πολύ να μπούν μέσα στο πετσί του δασκάλου τους. Προσπαθώντας ακόμα και να ακούγονται όπως ο δάσκαλός τους, τον μιμούνται κατά κάποιο τρόπο. Στο βουδδισμό είναι σημαντική μια φυσική ανθρώπινη κατανόηση. Στο Θιβέτ υπάρχει ένα ρητό γι 'αυτό, " Ένας πρώτης τάξεως επιχειρηματίας μόλις γνωρίσει το Ντάρμα θα γίνει επίσης ένας πρώτης τάξεως ασκητής." Ένας επιχειρηματίας διαθέτει πρακτική κατανόηση και καθαρή σκέψη που είναι το ίδιο απαραίτητα και για την Βουδδιστική άσκηση.

Ερώτηση: Πώς θα πρέπει κάποιος να ακολουθεί τον δάσκαλό του;

Ρίνποτσε: Θα πρέπει να σέβεστε και να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη προς τον δάσκαλό σας. Αν ακολουθείτε ένα δάσκαλο πρέπει να είσαστε επίμονοι. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί ώστε όταν αποκτήσετε βαθιά γνώση να μην ξεχάσετε τον δάσκαλό σας. Αυτό θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αφού έχετε μάθει μια γλώσσα, δεν θα ήταν αγένεια προς τον δάσκαλό σας να μην τον χαιρετάτε πια βλέποντάς τον. Στην πραγματικότητα οφείλουμε πολλά σε αυτό το άτομο.

Ερώτηση: Πώς μπορεί κανείς να κρίνει ποιές ιδιότητες έχει πραγματικά ένας δάσκαλος;

Ρίνποτσε: Αρχικά οι άνθρωποι πίστευαν ότι όλοι οι Θιβετιανοί μοναχοί ήταν πολυμαθείς. Τα ράσα τους εντυπωσίαζαν πολλούς δυτικούς. Αλλά οι περισσότεροι μοναχοί δεν είναι πολύ μορφωμένοι. Για να μάθεις σωστά απαιτείται επίσημη εκπαίδευση. Στο Θιβέτ, το να φοράς ράσα είναι μια πολιτιστική παράδοση. Όποιος φοράει ράσα δεν είναι απαραίτητα και φωτισμένος. Οι ασκητές του Ντάρμα χρειάζονται πραγματικά κατάλληλους δασκάλους που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους. Δεν είναι απαραίτητο να είναι και μοναχοί· μπορεί να είναι λαϊκοί μορφωμένοι ασκητές. Προκειμένου να αποφευχθούν τα εμπόδια κατά την εκμάθηση του Ντάρμα, θα έπρεπε κανείς να ακολουθεί τις διδασκαλίες αντί για τον δάσκαλο. Θα πρέπει να γνωρίζει κανείς αρκετά, για να ενεργεί σωστά ακόμα και με έναν ατελή δάσκαλο. Είναι δυνατόν κάποιος να ακολουθεί τις διδασκαλίες πιο προσεκτικά ως μαθητής από ό,τι ο ίδιος δάσκαλος. Αυτό συμβαίνει όταν ο δάσκαλος μεταδίδει σωστά το περιεχόμενό τους αλλά δεν ζει σύμφωνα με το νόημά τους. Ιδιαίτερα, ένας δάσκαλος άξιος εμπιστοσύνης πρέπει να έχει μεγάλη γνώση και συμπόνια. Στη Βατζραγιάνα ο δάσκαλος θα πρέπει στην πραγματικότητα να είναι φωτισμένος. Πίστη επομένως μπορεί να αναπτυχθεί προς έναν τέτοιο δάσκαλο που κατέχει αυτές τις ιδιότητες, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναπτύσσουμε πίστη δια μέσου της μελέτης.

Ερώτηση: Είναι δυνατόν να ελέγξουμε τον δάσκαλό μας;

Ρίνποτσε: Εάν έχετε μια λεπτομερή γνώση της φιλοσοφίας της Βατζραγιάνα, μπορείτε να ελέγξετε τον δάσκαλό σας. Μπορείτε να δείτε την εκπαίδευσή του και τις μεταδόσεις που έχει λάβει, και σε ποιο βαθμό είχαν ασκηθεί. Είναι παρόμοιο με τον έλεγχο ενός καθηγητή στο πανεπιστήμιο. Μπορείτε να μάθετε πόσο καλός είναι ένας καθηγητής στον τομέα του· μπορείτε να ζητήσετε από άλλους φοιτητές ή καθηγητές τις αναφορές τους. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να ελέγξει την γνώση ενός δασκάλου. Ωστόσο, η ποιότητα του διαλογισμού ενός δασκάλου μπορεί να κριθεί μόνο αν έχεις αναπτύξει εσύ ο ίδιος τον διαλογισμό. Συνεπώς, είναι απαραίτητο για σας πρώτα να εξοικειωθείτε με το Ντάρμα.

Ερώτηση: Ποιά είναι η σχέση μεταξύ της Μαχαγιάνα, του Μεγάλου Οχήματος, και της Βατζραγιάνα, του Διαμαντένιου Δρόμου;

Ρίνποτσε: Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια σχέση ή σύνδεση μεταξύ της Μαχαγιάνα και της Βατζραγιάνα, γιατί μια σχέση μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ δύο ξεχωριστών πραγμάτων. Μαχαγιάνα και  Βατζραγιάνα δεν μπορεί να είναι ξεχωριστά· δεν είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η άσκηση της Βατζραγιάνα βασίζεται παντελώς στη Μαχαγιάνα. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί με παραδείγματα. Στη Βατζραγιάνα, αν διαλογιστείς πάνω σε κάποιες όψεις του Βούδδα, αυτές εμφανίζονται στον οραματισμό από το αδιαίρετο του ελέους και της κενότητας. Κενότητα δεν είναι απλά μια μαύρη τρύπα και έλεος δεν σημαίνει τα απλά συναισθήματα που μοιραζόμαστε ο ένας με τον άλλο. Τι σημαίνει πραγματικά λοιπόν κενότητα και έλεος; Και οι δύο όροι επεξηγούνται ακριβώς στην Μαχαγιάνα. Χρειαζόμαστε τα θεμέλια της Μαχαγιάνα προκειμένου να κατανοήσουμε και να εφαρμόσουμε σωστά τις μεθόδους της Βατζραγιάνα. Ας υποθέσουμε ένα γράμμα το ΧΡΙ που συμβολίζει την εμφάνιση της αληθινής φύσης του νου· αυτές οι ιδιότητες περιγράφονται στην Μαχαγιάνα. Με αυτόν τον τρόπο, μέσα από παραδείγματα, καθίσταται σαφές ότι η Μαχαγιάνα και η Βατζραγιάνα είναι αδιαχώριστα το ένα από το άλλο.

Ερώτηση: Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει Βατζραγιάνα χωρίς το θεμέλιο της Μαχαγιάνα;


Ρίνποτσε: Ναι, είναι απολύτως αδιαχώριστα. Δεν υπάρχει τίποτα στην Βατζραγιάνα που θα μπορούσες να αποσπάσεις και να το ασκήσεις ανεξάρτητα από την θεώρηση και τον διαλογισμό της Μαχαγιάνα. Οι μέθοδοι της Βατζραγιάνα βασίζονται στην Μαχαγιάνα. Είναι σαν ένα λίπασμα που επιταχύνει την ανάπτυξη. Η Βατζραγιάνα προσφέρει επιπλέον εργαλεία, αλλά ποτέ δεν αποκλίνει από την θεώρηση της Μαχαγιάνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις