Καλλιεργώντας τα 12 είδη πλούτου

ΜΙΝΤΡΟΛΛΙΝΚ  ΤΖΕΤΣΟΥΝ ΚΑΝΤΡΟ ΡΙΝΠΟΤΣΕ

Καλλιεργώντας τα 12 είδη πλούτου
                    
Η Ρίνποτσε, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2012 απευθύνθηκε με την διδασκαλία αυτή, στη διεθνή Σάνγκα από το Μοναστήρι του Μιντρολλινκ,  στην Ινδία,  μέσω ζωντανής σύνδεσης.
                                           
vvv
  
Καθώς πάμε σε ένα νέο έτος και προσπαθούμε να κάνουμε μία νέα αρχή με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και αισιοδοξία, θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους σας να ξεκινήσετε  την καλλιέργεια ορισμένων  "κοσμημάτων"  ή ιδιοτήτων που κοσμούν.

Θυμάμαι πως, πριν από πολλά χρόνια, όταν το Νέο Έτος πλησίαζε συνηθίζαμε να γράφουμε   κάρτες με ευχές για ευνοϊκότητα και πολλούς  χαιρετισμούς, σύμφωνα με τον τρόπο της ανατολής, όπως: "Ευτυχισμένο το Νέο Έτος. Όλοι προσευχόμαστε  για την καλή σας υγεία, την ευτυχία  και την επιτυχία σας ".   Ή  "Στέλνουμε προσευχές και καλές ευχές για  μακροζωία, πλούτο και ευτυχία". Αυτοί είναι μερικοί  από τους συνήθεις  χαιρετισμούς που στέλναμε. Αυτό συνέβαινε πολύ πριν αρχίσω να σχετίζομαι  με τη δυτική  σάνγκα και τους ασκητές. Όταν μεγάλωσα  περισσότερο και άρχισα να συζητάω με τους δυτικούς, πολλοί από αυτούς  ρωτούσαν  γιατί ένα μοναστήρι  έστελνε  καλές ευχές για  πλούτο. Γιατί οι ανατολίτες  δίνουν τόσο πολύ έμφαση στην ευημερία;

Λοιπόν, σε ποιόν δεν αρέσει η ευημερία; Ποιος δεν θα ήθελε τον πλούτο; Όλοι εργάζονται σκληρά για να αποκτήσουν πλούτο. Έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσω τη λέξη "πλούτος"  φέτος. Θα  ευχηθώ σε όλους σας "καλό πλούτο." Μακάρι  ο καθένας σας να αποκτήσει  τεράστιο πλούτο.

Η έννοια του πλούτου

Ο πλούτος (wealth) είναι μια  ελληνική (αγγλική λέξη). Αυτό που  εννοούμε σαν "πλούτο-wealth" στα Θιβετάνικα  αποδίδεται με τη λέξη  νορ (nor).  Μεταφράζοντάς το απλά ,  το νορ (nor)  σημαίνει  "πλούτος". Αλλά  νορ (nor)  είναι επίσης μια λέξη για κάτι πολύτιμο, όπως τα κοσμήματα (πολύτιμα πετράδια). Έτσι, είθε  όλοι  να έχετε καλή υγεία και να αποκτήσετε  τεράστιο πλούτο - όχι μόνο  χρήματα, που είναι το πιο απλό πράγμα που έρχεται στο μυαλό με την έννοια  του πλούτου. Αναφέρομαι εδώ στην καλλιέργεια των δώδεκα ειδών πλούτου.

Τα  12 είδη πλούτου

 • Ο πλούτος του Ντάρμα
 • Ο πλούτος της καλής υγείας
 • Ο πλούτος της Επιτυχίας
 • Ο πλούτος του Θάρρους
 • Ο πλούτος της Φιλίας
 • Ο πλούτος των Δεξιοτήτων
 • Ο πλούτος του Γέλιου
 • Ο πλούτος της Ικανοποίησης
 • Ο πλούτος της Ταπεινότητας και Αξιοπρέπειας
 • Ο πλούτος της Καλοσύνης
 • Ο πλούτος της Ακρόασης (του να ακούς)
 • Ο πλούτος της Απάρνησης
Καθώς το έτος προχωράει, οπωσδήποτε, ο κατάλογος αυτός θα μπορούσε να  μεγαλώσει περισσότερο. Ξεκίνησα με επτά και ανέβηκα στα δέκα (είδη πλούτου). Τότε σκέφτηκα  να  σταματήσω  στα  δώδεκα και να τα συνδέσω με τους δώδεκα μήνες. Σκεπτόμενοι  πώς να ενσωματώσουμε τις συγκεκριμένες καλές ιδιότητες και τα πλούτη στη ζωή μας, που θα ενισχύσουν την θέασή μας  και θα υποστηρίξουν την αφοσίωσή μας στο μονοπάτι του Ντάρμα, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε  και σε άλλους ακόμα τέτοιους αριθμούς. Ποιά στηρίγματα θα επιτρέψουν με τον καλύτερο τρόπο την ευόδωση της επιθυμίας μας για την φώτιση προς όφελος του εαυτού μας και των άλλων, με λιγότερες προκλήσεις, λιγότερα εμπόδια και μεγαλύτερη ταχύτητα;

Αυτά όμως δεν είναι δώδεκα πράγματα που έχω καταλήξει έτσι απλά για συζήτηση. Είναι αυτά, που μαθαίνουμε από τους δασκάλους μας. Παρατηρώντας τους, λαμβάνοντας διδασκαλίες απ' αυτούς  και προσπαθώντας να μάθουμε  από το παράδειγμα του πώς ζουν τις ζωές  τους - αυτό μας επιτρέπει να φέρουμε το νόημα του Ντάρμα πιο βαθιά μέσα μας, έτσι ώστε το κάθε τι να μην παραμείνει μια διανοητική ή εξωτερική επιδίωξη.

Πρώτο: Ο Πλούτος του Ντάρμα

Δαμάστε το νου σας  και έχετε κερδίσει τον πλούτο του Ντάρμα.

Ο πρώτος πλούτος,  που προτρέπω όλους σας να καλλιεργήσετε, είναι ο πλούτος του Ντάρμα. Αφιερώστε λίγο χρόνο να κατανοήσετε πόσο σημαντικό και πολύτιμο είναι το Ντάρμα. Δεν υπάρχει τίποτα  πραγματικά  πολυτιμότερο από το  Ντάρμα.

Προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τη σαμσάρα, ιδιαίτερα όταν οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες προβάλλουν. Κάθε φορά που ο νους αισθάνεται μια μικρή αντίσταση στο να αφήσει πίσω του ολοκληρωτικά την αυτο-απορρόφηση και  την αυτο-προσκόλληση, εμφανιζόμαστε  αμέσως  με ένα είδος φυσικής αμυντικής στάσης και νομίζουμε  ότι πρέπει να υπεραμυνθούμε της σαμσάρας. Λέμε, "Εντάξει, αλλά  ξέρετε ορισμένα πράγματα στη σαμσάρα είναι σημαντικά. Η σαμσάρα  έχει ορισμένες ποιότητες ....".
Ένα πολύ έξυπνο επιχείρημα  που βρίσκουμε είναι : "Αν δεν υπήρχε σαμσάρα, δεν θα υπήρχε νιρβάνα".
 Αλλά αν ξοδέψουμε  λίγο χρόνο για να σκεφτούμε  προσεκτικά, χρησιμοποιώντας τη δική μας  πραγματική ανάλυση και παρατήρηση, δεν είναι δύσκολο να δούμε ότι η σαμσάρα δεν είναι παρά ένα τέλμα - και όσο περισσότερο ενδίδουμε  σε αυτό, αργά ή γρήγορα θα βουλιάξουμε μέσα του.

Τώρα, δεν λέω να εγκαταλειφθεί η σαμσάρα για  να καλλιεργηθεί το Ντάρμα. Αλλά αν κάποιος  έχει επίγνωση της πολυτιμότητας του Ντάρμα, θα κατανοήσει  τη σπουδαιότητα  του να μειώνει σιγά σιγά και να αφήνει τη σαμσάρα - ιδιαίτερα εκείνα τα πράγματα που προκαλούν ή αυξάνουν την αυτο-απορρόφηση και την αυτο-προσκόλληση. Όταν είσαι  βαθιά παραδομένος στον εαυτό σου, θα έχεις πάντα δυσκολία να έχεις συμπάθεια, συναίσθηση,  ευγένεια, αληθινή αγάπη, και την δυνατότητα  να αφήσεις το άρπαγμα  και την προσκόλληση. Για έναν ασκητή  που εκτιμά πραγματικά το μονοπάτι  της απελευθέρωσης και το βλέπει  σαν την υπέρτατη ευτυχία δεν θα είναι δύσκολο να αφήσει αυτές τις διασπάσεις και να κατανοήσει τη σημασία της πραγμάτωσης. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, όμως, μέχρι να αρχίσουμε να μειώνουμε τις σαμσαρικές νευρωτικές συνήθειες (πρότυπα) και να θεωρήσουμε σαν πολύτιμο το Ντάρμα στη ζωή μας. Έτσι, καλλιεργείστε  τον πλούτο του Ντάρμα.

Ντάρμα, όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, απλά σημαίνει "η αλήθεια". Κάθε μία μέρα, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε μικρά αλλά σημαντικά βήματα προς την ενδυνάμωση της άσκησης, που οδηγεί στην αληθινή θέαση. Κάντε μικρά βήματα. Μην προσπαθήσετε τα πάντα με τη μία. Ακριβώς όπως θα εξοικονομούσατε  με θρησκευτική ευλάβεια  πενήντα σεντς, ένα δολάριο, δέκα δολάρια, δεκαπέντε δολάρια, πηγαίνοντας στην τράπεζα για να κάνετε τις καταθέσεις σας, με τον ίδιο τρόπο ενισχύστε τη δύναμη της άσκησής σας κάθε μέρα, μέχρι να καταλάβετε ότι Ντάρμα σημαίνει να δεις την αλήθεια όπως είναι.

Κερδίζοντας τον πλούτο του Ντάρμα σημαίνει, να μην βλέπεις όλες τις ψευδαισθήσεις σαν αληθινές. Να μην κοιτάς μέσα από τη μόλυνση ενός νευρωτικού, συγκινησιακού, ή συναισθηματικού νου. Σημαίνει να κερδίσεις τη δύναμη να δεις τα πράγματα όπως πραγματικά είναι - ακόμα και για μια φευγαλέα στιγμή. Δούλεψε σκληρά για να αποκτήσεις τον πλούτο του να δεις τα πράγματα όπως είναι. Όταν γνωρίσεις πώς είναι τα πράγματα στ΄αλήθεια, το να να τ' αφήσεις  είναι πολύ  πιο εύκολο και το να κάνεις το σωστό, είναι πάντα πολύ πιο εύκολο.

Καλλιεργώντας τον πλούτο του Ντάρμα σημαίνει να δαμάσεις τον ίδιο σου το νου. Να θυμάσαι, μπορεί να προσπαθήσεις να μάθεις, να διαλογίζεται και να ασκήσεις πολλά πράγματα, αλλά τίποτα δεν  έχεις κερδίσει  μέχρι να δαμάσεις το νου σου. Οπως έλεγαν πάντα οι δάσκαλοί μας: Δαμάστε τον ίδιο σας το νού και έχετε κερδίσει τον πλούτο του Ντάρμα.

Καθώς ξετυλίγεται το έτος θα ακούσετε πολλές διδασκαλίες, θα διαβάσετε πολλά βιβλία, θα καθίσετε σε διαλογισμό, και όλα αυτά είναι υπέροχα και καλά. Αλλά κάνοντας  όλα αυτά τα πράγματα, βεβαιωθείτε ότι φυλάτε σαν θησαυρό τον πλούτο του Ντάρμα: ότι βλέπετε  τα πράγματα όπως είναι και ότι δαμάζετε  το νου σας . Αν το κάνετε αυτό, θα γίνετε πλούσιοι με  το Ντάρμα.

Δεύτερο: Ο πλούτος της καλής υγείας

Η καλή υγεία προέρχεται από ένα γαλήνιο νου  και υγιείς συνήθειες.

Εξίσου σημαντικός είναι ο  δεύτερος πλούτος που σας προτρέπω να δουλέψετε μαζί του: ο  πλούτος της καλής υγείας. Μερικές φορές νομίζω  ότι οι ασκητές  παραμελούν την υγεία τους. Η καλή υγεία είναι πολύ σημαντική. Η καλή υγεία είναι μια έκφραση της αναγνώρισης  της πολυτιμότητας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η καλή υγεία προέρχεται από ένα γαλήνιο νου και υγιείς συνήθειες. Μπορεί να έχετε λάβει πολλές διδασκαλίες και να γνωρίζετε πολλά για τις πολλές και διαφορετικές φιλοσοφίες του Ντάρμα. Η διανοητική πίστη σας στην θέαση μπορεί να είναι αρκετά βαθιά. Όμως, παρόλα αυτά, οι γνώσεις σας ίσως να μην καθρεπτίζονται στην διαφύλαξη της πολύτιμης  ανθρώπινης ύπαρξης σας. Είτε λόγω των κακών συνηθειών, όπως τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, το αλκοόλ ή επειδή είστε θυμωμένοι, καταπιεστικοί, τεμπέληδες, αυτοκαταστροφικοί, ή  ζείτε  σε μεγάλη κατάθλιψη ή απογοήτευση, ή δεν εμπιστεύεστε  ο ένας τον άλλονž με τέτοιες αρνητικές συνήθειες  δεν θα είστε  σε θέση να καλλιεργήσετε τις καλές συνήθειες που προστατεύουν τη ζωή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, διανοητικά, ο νους χάνει την γαλήνη και την ηρεμία του. Και αυτό  με τη σειρά του επηρεάζει το σώμα σας.

Η καλή υγεία είναι πολύ σημαντική. Κάποια πράγματα που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία είναι, για παράδειγμα, να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να μάθετε  πραγματικά να δουλεύετε με την αναπνοή σας. Αναπνεύστε βαθιά. Εισπνεύστε και εκπνεύστε.  Δουλέψτε  με το δάμασμα και την εκπαίδευση της αναπνοής σας, έτσι ώστε να επιτρέπεται  στο νου  να έχει  την πιο όμορφη υποστήριξη για να  ηρεμεί και  να αναπαύεται όσο το δυνατόν περισσότερο στη φύση του. Και μάθετε να διαλογίζεστε!

Καλλιεργήστε μετριοπάθεια στη ζωή. Ζήστε μετρημένα  και να είστε χαρούμενοι. Το να είσαι χαρούμενος είναι πολύ σημαντικό για την καλή υγεία, ακόμη κι αν η ευθυμία μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο αναγκαστική. Όπως κάθε φάρμακο που πρέπει να ληφθεί με κάποια πειθαρχία, καλλιεργείστε τη χαρά, το κέφι και διατηρείστε  το ενδιαφέρον για τη  ζωή.

Κάντε μια προσπάθεια να είστε καλοσυνάτοι και εξυπηρετικοί με τους άλλους. Αν θέλετε να είστε υγιείς, προσπαθήστε  ιδιαίτερα  να είστε ευγενικοί και εξυπηρετικοί με τους άλλους  χωρίς οποιαδήποτε κρυφή ατζέντα ή προσδοκία. Αν  πάτε  να βοηθήσετε τους άλλους με κρυμμένη  ατζέντα ή προσδοκία, αντί να προσπορίσετε κάτι θετικό στον εαυτό σας, αυτή η βοήθεια   θα μπορούσε να καταστρέψει την υγεία σας.

Ένα από τα μυστικά για μια καλή ζωή είναι να μάθετε  να βρίσκετε χαρά στη σιωπή και τη μοναχικότητα. Ειδικά, καθώς μεγαλώνετε, μάθετε να είστε ευτυχισμένοι  στη σιωπή και την μοναχικότητα.
  
Ένα από τα αξιοσημείωτα πράγματα που θα βρείτε στους δασκάλους μας και το μυστικό της καλής υγείας τους, είναι το ότι έχουν την χαρά της παιδικής περιέργειας. Έχω παρατηρήσει σε δασκάλους μου, ειδικά στους μεγάλους δασκάλους, πώς μπορούν να κάνουν ένα είδος ανακάλυψης  μέσα στα πιο απλά πράγματα.  Είναι φωτισμένα όντα,  κι ωστόσο έχουν ακόμα   ένα "αχόρταγο" ενδιαφέρον για  τα πιό  απλά και μικρά πράγματα. Ταυτόχρονα, αυτή η υπέροχη παιδική περιέργειά τους  είναι χωρίς  καμιά περιττή βαθύτητα ή κόλλημα. Είναι απλά αγνή χαρά και από την χαρά αυτή έρχεται μια απλότητα, μεγάλη ευτυχία και γέλιο. Αυτό είναι ,  νομίζω, που πραγματικά διεγείρει την καλή υγεία και βοηθά όλο το σύστημά σας να είναι υγιές.

Έτσι, όσο το δυνατόν περισσότερο,  καλλιεργήστε τις καλές ιδιότητες που χτίζουν μια καλή και υγιή ζωή. Εάν είστε ψυχικά και σωματικά υγιείς, είστε ένα καλό δοχείο, μέσα στο οποίο   η θέαση  του Ντάρμα μπορεί να εκδηλωθεί με λιγότερα εμπόδια και κωλύματα.

Τρίτο: Ο πλούτος της επιτυχίας

Από την  άποψη του Ντάρμα, ο πλούτος της επιτυχίας προέρχεται από την δύναμη της αποφασιστικότητας:  το να είναι κανείς αποφασιστικός και να έχει μια απλή θέαση στα πράγματα.

Ο τρίτος   πλούτος  που πρέπει κανείς να προσπαθήσει να καλλιεργήσει και να μάθει είναι ο πλούτος της επιτυχίας. Τώρα, τι είναι επιτυχία; Ως πνευματικός άνθρωπος ή ασκητής , πολλές φορές ζείς με το στερεότυπο  ότι  δεν   είσαι επιτυχημένος  στη ζωή. Πολλοί άνθρωποι που αφιερώνουν τη ζωή τους στο  ντάρμα, έχουν το φόβο  ότι δεν  γίνονται αποδεκτοί μέσα στον κόσμο και ότι το να είσαι επιτυχημένος στο Ντάρμα δεν είναι "επιτυχία". Έτσι, τι πραγματικά σημαίνει επιτυχία;

Για να είσαι επιτυχημένος, κατανόησε τι είναι επιτυχία. Από την πλευρά του Ντάρμα, ο πλούτος της επιτυχίας προκύπτει από τη δύναμη της αποφασιστικότητας: να είναι κάποιος  αποφασιστικός και να έχει απλή θέαση στα πράγματα. Παίρνετε μια απόφαση και παραμένετε  ακλόνητοι και σταθεροί  και υπομονετικοί  στην απόφαση αυτή. Αυτό θα σας οδηγήσει στον πλούτο της επιτυχίας. Για να είστε νικητές  ή επιτυχημένοι  σε οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνετε, δεν έχει σημασία αν είναι μεγάλη ή μικρή, θα πρέπει να μάθετε  να είστε  σταθεροί, υπομονετικοί,και ακλόνητοι  στις αποφάσεις σας.

Για να έχετε  τον πλούτο της επιτυχίας, ποτέ μην  ξεκινήσετε  κάτι με τη σκέψη, "Τι θα συμβεί αν αυτό δεν λειτουργήσει;" Αν έχετε αυτή  τη  στάση πριν καν αρχίσετε, θα καταλήξετε να κάνετε μόνο σχέδια.  Αν ξεκινήσετε κάτι  υποθέτοντας  ότι δεν θα λειτουργήσει ή  χωρίς να  είστε ικανοποιημένοι με ό, τι ξεκινήσατε, θα κάνετε πράγματα, αλλά θα τα κάνετε με μισή καρδιά.

Αν αρχίζετε κάτι και στη συνέχεια έχετε άλλου είδους σκέψεις, αν είστε πλήρως εμπνευσμένοι  στη διάρκεια της ημέρας και όταν πέφτετε για ύπνο, έχετε δεύτερες σκέψεις, με αυτό το είδος της στάσης μπορείτε να γίνετε πολύ καλοί στο σχεδιασμό των πραγμάτων, αλλά καθόλου καλοί στο να τα οδηγήσετε στην εκπλήρωση τους. Καταλήγετε  να σκέφτεστε και να σκέφτεστε, να ανησυχείτε και να ανησυχείτε και η ζωή τελειώνει και τίποτα καλό ή ουσιαστικά επωφελές  για τον εαυτό σας και τους άλλους δεν έχει πραγματικά επιτευχθεί.

Επιτυχία δεν είναι μόνο  να γίνετε πλούσιοι και διάσημοι, ή να έχετε έναν τίτλο, ή κάτι τέτοιο. Επιτυχία είναι να δείτε την ολοκλήρωση σε ό, τιδήποτε   κάνετε.  Επιτυχία είναι να είστε χαρούμενοι με ό, τι κάνετε. Ακόμα κι αν αυτό είναι το σκούπισμα  του δάπεδου ή το πλύσιμο των πιάτων. Κάντε το  καλά. Κάντε 'το με χαρά. Δείτε το να  ολοκληρώνεται. Κάντε το χωρίς ατζέντα. Κάντε το, γιατί ξέρετε ότι μπορείτε  να τα καταφέρετε. Βρείτε τη χαρά της επιτυχίας και του πλούτου της επιτυχίας έχοντας αυτή τη στάση στη ζωή.

Η επιτυχία πρέπει να κατανοηθεί, ως το να κάνεις το καλύτερό σου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Έχοντας αυτή τη στάση προς την επιτυχία εκπαιδεύετε το νου να είναι απαλλαγμένος από ελπίδα, από τις προσδοκίες και τις παγίδες όλων των υλικών πραγμάτων. Μερικοί άνθρωποι κάνουν απλά πράγματα, αλλά τα κάνουν με αμείωτο ενδιαφέρον, φροντίζουν για την ολοκλήρωση τους και βρίσκουν μεγάλη χαρά κάνοντάς το αυτό. Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να φυτέψεις ένα δέντρο ή να φτιάξεις  ένα φαγητό.

Όταν η στάση σας απέναντι στα μεγάλα ή μικρά πράγματα παραμένει πραγματικά έτσι, έχετε τη λάμψη της επιτυχίας στη ζωή σας. Αυτό είναι ο τρίτος  πλούτος. Έτσι, δεν έχει σημασία τι έχετε αναλάβει ή προσπαθείτε να κάνετε, προσπαθήστε να το κάνετε με επιτυχία και να συγκεντρώσετε τον πλούτο της επιτυχίας στη ζωή.

Τέταρτο: Ο πλούτος του θάρρους

Όταν αφήσεις τις  αρνητικές  τάσεις,  όταν απελευθερωθείς από αυτές, τότε είναι   που  κερδίζεις τον πλούτο του θάρρους.

Η τέταρτη ιδιότητα του πλούτου, που πολλοί από εμάς τους ασκητές χρειάζεται να καλλιεργήσουμε, είναι ο πλούτος του θάρρους. Μιλάμε συχνά για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, του να είσαι  γενναίος και  να καλλιεργείς  το θάρρος. Αλλά τι είναι θάρρος;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσει  κανείς το θέμα του θάρρους. Ένας τρόπος είναι να δούμε το θάρρος, σαν την ικανότητα  να υπάρχουμε χωρίς όλους αυτούς τους ποικίλους  φόβους μας: ο φόβος του να μην είσαι επιτυχημένος, για παράδειγμα. Για να είσαι  θαρραλέος  και γενναίος, πρώτα  κοίταξε  το φόβο. Ακόμα και όταν δεν έχεις  αρχίσει κάτι,  δες τη στάση που έχεις. Φοβάσαι ότι δεν θα πετύχεις; Φοβάσαι να δεσμευτείς ή ότι θα κάνεις λάθη ή να κάνεις μια νέα αρχή;

Ας πάρουμε για παράδειγμα το Νοέντρο (προκαταρτικές ασκήσεις). Αν ένας δάσκαλος πει: "Γιατί δεν ξεκινάτε από την αρχή;" μπορεί να το εκλάβετε ως ένα σημάδι της αποτυχίας. Δεν το βλέπετε σαν να  κάνετε μια νέα αρχή ή σαν να ωριμάσετε πιο όμορφα. Αυτή η νέα αρχή δεν  σημαίνει ότι έχετε αποτύχει σε κάτι. Το όλο θέμα έχει να κάνει με τη στάση. Έτσι, παρατηρείστε  τη στάση σας για να δείτε αν φοβάστε το νέο ξεκίνημα.

Ένα άλλο σημάδι της έλλειψης θάρρους είναι ο φόβος του να αφήσεις το παρελθόν. Το να συνεχίζεις  να κυνηγάς  το παρελθόν και  να φοβάσαι να αφήσεις το παρελθόν. Πολύ φοβισμένος για να κάνεις  ο,τιδήποτε  ή να  απελευθερωθείς από τα συνήθη πρότυπα, αυτό είναι μια άλλη τάση που οικοδομεί μια έλλειψη θάρρους. Πώς θα είστε σε θέση να διακηρύξετε  πραγματικά την άποψη του Ντάρμα, αν δεν είστε αρκετά θαρραλέοι  για να απελευθερωθείτε  από τα συνήθη πρότυπα και να επιμείνετε  στην προσπάθεια επίτευξης της μείωσης των κεκτημένων τάσεων; Όταν αφήσετε τις αρνητικές τάσεις, όταν απελευθερωθείτε από αυτές, τότε  είναι που κερδίζετε τον πλούτο του θάρρους.

Όταν οι άνθρωποι  έχουν  έλλειψη  θάρρους, έχουν έλλειψη ευτυχίας.  Αν πριν  ξεκινήσετε κάτι,  ξεκινήσετε με αμφιβολίες - Θα πετύχω; Θα κερδίσω; Τι θα σκεφτούν οι άλλοι; Θα πρέπει να το κάνω, ή όχι; Κι αν συμβεί αυτό; Κι αν συμβεί το άλλο; Υπάρχουν ακριβώς πάρα πολλοί χωρίς συνοχή δισταγμοί, και αμφιβολίες. Αυτό πραγματικά θα οδηγήσει σε μια παντελή έλλειψη θάρρους. Και όταν ο πλούτος του θάρρους λείπει από τη ζωή, ο μετασχηματισμός και η  μετάβαση από  τις αρνητικές  στις  θετικές  ιδιότητες,  θα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Η μετάβαση από τη σαμσάρα στη νιρβάνα θα είναι πολύ δύσκολη, επειδή η ατολμία της στάσης σας θα είναι πάντα ένα μεγάλο εμπόδιο.

Τώρα νομίζω ότι αυτό ισχύει για όλους, αλλά στις μέρες μας είναι αληθές και ιδιαίτερα στη νεότερη γενιά. Υπάρχει ένα ατυχές χαρακτηριστικό, το ότι είναι πολύ αμελείς (οι νέοι) στο να παρατηρούν  μέσα τους, στο να εξετάζουν  τον εαυτό τους από μέσα και να αρχίζουν να τον γνωρίζουν καλύτεραž ώστε  λαμβάνοντας αυτό ως σημείο αναφοράς  να προσπαθήσουν να δουλέψουν με τον εαυτό τους και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο άνθρωπο. Αντ 'αυτού, τεράστια σημασία έχει δοθεί στην παρουσίαση μιας εικόνας του εαυτού τους, με βάση τις προσδοκίες και τις απόψεις των άλλων, της πίεσης από τους ομοίους τους και άλλες κοσμικές εμπλοκές. Αυτού του είδους η μίμηση έχει γίνει πολύ σημαντική. Αντί του να γνωρίζει κάποιος πραγματικά τον εαυτό του, βασίζεται σε εξωτερικές γνώμες. Τότε ζει σε μεγάλη σύγχυση. Όταν η σύγχυση αυξάνεται όλο και περισσότερο, υπάρχει ένα είδος κρίσης ταυτότητας. Και αν δεν γνωρίζετε τον εαυτό σας, ποιό  είναι αυτό με το οποίο πρόκειται να δουλέψετε;

Ως ασκητής, προσπαθείς να δαμάσεις το νου  και να μετασχηματίσεις  τον εαυτό σου. Αλλά αν δεν ξέρετε με τι δουλεύετε, τότε όλα γίνονται πολύ επιτηδευμένα. Αυτός είναι ο λόγος που συμπεριφερόμαστε  με έναν ορισμένο τρόπο μπροστά στο δάσκαλο ή σε ένα περιβάλλον της βουδδιστικής κοινότητας και στη συνέχεια χαλαρώνουμε  και επανερχόμαστε πίσω σε κάτι άλλο, σε ένα άλλο περιβάλλον. Όταν αυτή η σύγχυση συνεχίζεται, δεν θα υπάρχει ισχυρή βάση ή επίγνωση της βάσης, με την οποία δουλεύετε.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε συνεχώς πώς να δουλεύουμε  με τον εαυτό μας. Το να δουλεύετε με τον εαυτό σας  φέρνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και μια μεγαλύτερη ικανότητα να προχωρήσετε πέρα από  αμφιβολίες και δισταγμούς. Ένα είδος βεβαιότητας προκύπτει. Αυτή είναι η καλή βάση για την οικοδόμηση του θάρρους  σας και της εμπιστοσύνης σας, που  είναι πολύ σημαντικά.

Γι 'αυτό το έργο, του να  ψάχνεις  πραγματικά μέσα στον   εαυτό σου και να τον γνωρίζεις  καλύτερα, να είσαι πιο ενδοσκοπικός, η σιωπή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η σιωπή είναι σημαντική για να γνωρίσεις τι είναι αυτό που γνωρίζεις. Για να μάθετε ποιες είναι οι καλές ποιότητές σας και να τις ενδυναμώσετε. Για να δείτε τις αρνητικότητες, με τις οποίες παλεύετε και να δουλέψετε  με τα αντίδοτα για να τις μειώσετεž αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά. Αυτό είναι το σημάδι του θάρρους στη ζωή σας.

Πέμπτο: Ο πλούτος της φιλίας

Μάθε  να καλλιεργείς  το νου σου   με τέτοιο τρόπο ώστε  εσύ, ο ίδιος να είσαι ο πιο ιδανικός φίλος. Αυτός είναι ο τρόπος για  να βλέπεις τη φιλία.

Ο πέμπτος πλούτος είναι ο πλούτος της φιλίας. Το να έχετε μια στάση φροντίδας, την  αίσθηση του ότι είστε μέρος από κάτι (ανήκετε κάπου),  ευελιξία  στο να  προσαρμόζεστε  σε όλες τις καταστάσεις εύκολα  και το να ενθαρρύνετε  ο ένας τον άλλον στο δρόμο της αρετής· αυτά είναι τα σημάδια των καλών φίλων. Αυτό που έρχεται στο μυαλό μου είναι ένα απόσπασμα από τις διδασκαλίες των σούτρα του Βούδδα: “Εναν ανειλικρινή και νευρωτικό  φίλο πρέπει να  τον φοβάται κανείς πολύ περισσότερο από ό, τι ένα άγριο θηρίο. Ένα άγριο θηρίο μπορεί να διαλύσει το σώμα σου, αλλά ένα κακός φίλος μπορεί να διαλύσει  το νου σου.

Αυτό είναι πολύ, πολύ αληθινό. Η Σάνγκα αποτελείται από πολλούς καλούς φίλους.  Αλλά  για  να  έχεις  καλούς φίλους, θα πρέπει να μάθεις εσύ να είσαι ένας καλός φίλος. Η Φιλία απαιτεί οι φίλοι  να είναι υπεύθυνοι  για να δείχνουν το μονοπάτι προς την μεγαλύτερη επίγνωση και την βασική  πνευματική υγεία.

Υπάρχουν άνθρωποι που προβάλλουν τις δικές τους ανασφάλειες και νευρώσεις  στους  φίλους τους, το οποίο είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνο και επιβλαβές. Πρέπει να κρατηθείτε μακριά από τέτοιους  φίλους τις περιόδους που ο νους σας δεν μπορεί να κρατήσει  με σθένος  την θέαση  και την  πράξη  εντελώς αδιαχώριστα. Θα έρθει  η μέρα,  που θα έχετε αρκετή εμπιστοσύνη στην θέαση ώστε να   βρίσκεστε  μεταξύ όλων των ειδών των ανθρώπων  και σε κάθε είδους περιβάλλον. Δεν θα είναι αρκετά ισχυροί  για να επηρεάσουν  το νου  σας. Αλλά  όταν είστε σε μια εύθραυστη κατάσταση, θα επηρεαστείτε  εύκολα. Έτσι, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να αποφύγετε καταστάσεις όπου ένα νευρωτικό περιβάλλον θα   σας  κάνει ακόμα πιο νευρωτικούς.

Ως φίλος, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός ώστε να μην προβάλλεις τις δικές σου ανασφάλειες και νευρώσεις  με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν η αιτία ο νους του άλλου ατόμου   να αποκλίνει από το μονοπάτι του Ντάρμα, το μονοπάτι της αλήθειας.   Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι το να  επιτρέπεις σε κάποιον να σε κάνει πιο νευρωτικό είναι  σημάδι ότι είσαι καλός  φίλος. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Επιτρέποντας η επιρροή ενός φίλου  να σας οδηγήσει στη χειρότερη των ανθρώπινων νευρώσεων αυτό δεν είναι ένας καλός φίλος. Αυτό είναι ανόητο.

Θα πρέπει να κατανοήσετε τι είναι ένας καλός φίλος, προκειμένου να αποκτήσετε τον πλούτο της φιλίας. Κατ’ αρχάς, μάθετε  να καλλιεργείτε  το νου σας  με τέτοιο τρόπο, ώστε εσείς οι ίδιοι, να είστε ο πιο ιδανικός φίλος. Έτσι  πρέπει να δείτε τη φιλία.  Αντί να πείτε, "Α, εγώ θα τρέξω μακριά από όλους αυτούς τους φίλους επειδή είναι πολύ νευρωτικοί", πρώτα δουλέψτε  με τον εαυτό σας.  Μην ψάχνετε για ένα τέλειο φίλο, αλλά αντ’ αυτού  γίνετε εσείς ο τέλειος φίλος.  Τότε, θα  ανακαλύψετε ότι ο κόσμος δεν είναι  τόσο μοναχικό μέρος.  Έτσι, φέτος δουλέψτε στο να  συγκεντρώσετε τον πλούτο της φιλίας.

Έκτο: Ο πλούτος των  δεξιοτήτων.

Ο πλούτος  επιδεξιότητας  είναι να γνωρίζεις ποια είναι η επιδεξιότητά σου.

Τώρα, τι είναι ο πλούτος των δεξιοτήτων; Μερικοί άνθρωποι είναι καλοί στο γράψιμο. Μερικοί είναι καλοί στην επιχειρηματολογία - αυτό  είναι επίσης, μια ικανότητα. Μερικοί  είναι καλοί στην μουσική ή το μαγείρεμα  ή τον καθαρισμό. Μερικοί άνθρωποι έχουν καλές φωνές. Κάποιοι έχουν καλές δεξιότητες στην απομνημόνευση. Μερικοί είναι καλοί στη διοίκηση. Κάποιοι μπορούν  να κάνουν τους ανθρώπους να γελούν. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ηγούνται καλά και κάποιοι μπορούν  να ακολουθούν  καλά. Ο πλούτος των δεξιοτήτων είναι να γνωρίζεις ποια ειναι η επιδεξιότητά σου.
Θα πρέπει να αναγνωρίσεις τις δικές σου ικανότητες και να δουλέψεις με αυτές. Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τις δεξιότητες τους. Αντί να προσπαθούν  να οικοδομήσουν πάνω σε αυτό, που έχουν μέσα τους, εξακολουθούν να ψάχνουν, να φθονούν και να προσπαθούν να μιμηθούν τις ικανότητες των άλλων. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, ποτέ δεν θα αποκτήσετε τον πλούτο των δεξιοτήτων. Όταν δεν γνωρίζετε τις δικές σας ικανότητες, στερείστε  του πλούτου των δεξιοτήτων.

Οι επιδεξιότητες είναι διαφόρων ειδών και θα πρέπει να μάθετε να το εκτιμάτε αυτό.  Η αντιστοιχία στην παράδοσή μας είναι ο χιλιόχειρος Αβαλοκιτεσβάρα, ή Τσενρέζι στα Θιβετανικά. Θυμάμαι ότι ο Κυάπτζε Tρίτσεν Ρίνποτσε μου έλεγε ότι, από όλους τους διαφορετικούς συμβολισμούς, αυτή η μορφή αντιπροσωπεύει την επιδεξιότητα. Αν κοιτάξετε την εικονογραφία αυτής της μορφής, θα δείτε την συμπόνια του Αβαλοκιτεσβάρα να εκδηλώνεται στα χίλια χέρια και τις παλάμες και είναι όλα ακριβώς το ίδιο. Κανένα δεν είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο, ή περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό· και κάθε ένα από τα πολλαπλά χέρια,  είναι μέρος του ενός σώματος  του Μποντισάτβα.

Ο πλούτος των δεξιοτήτων έρχεται όταν γνωρίζετε αυτό που είστε σε θέση να κάνετε.  Όταν το κάνετε αυτό καλά, με γνήσια ευτυχία και χαρά, τότε γίνεται πραγματικά μια πηγή  καλοσύνης για τους άλλους και για τον εαυτό σας. Ακόμα και το πιο απλό,  το πιο ασήμαντο των δεξιοτήτων μπορεί να είναι ένας μεγάλος πλούτος. Έτσι, μάθετε  να  παίρνετε  χαρά  από  οποιαδήποτε πράγματα μικρά και μεγάλα, που μπορείτε να τα κάνετε καλά. Αυτός είναι ο πλούτος της  επιδεξιότητας.

Πολύ συχνά έχω παρατηρήσει ότι, αντί να ανακαλύψετε και να  εκτιμήσετε σαν κάτι το πολύτιμο  αυτό που θα μπορoύσατε να συνεισφέρετε καλύτερα, ξοδεύετε περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας την ικανότητα κάποιου άλλου και θέλοντας να  κάνετε αυτό, που κάνει ο άλλος. Μπορεί να μαγειρεύετε πολύ καλά, αλλά όταν ακούτε έναν υπέροχο ούμζε (αρχιψάλτης της τελετής) σκέφτεστε: "Ο καθένας μπορεί να μαγειρεύει καλά. Αλλά εγώ θα ήθελα να γίνω ούμζε."
 Δυστυχώς μπορεί να μη διαθέτετε  τη φωνή, μπορεί να μην ξέρετε την τελετουργία, ή ίσως δεν έχετε κάνει ποτέ κάτι τέτοιο πριν. Αυτά τα απλά πράγματα όντως  συμβαίνουν. Τότε, αντί να  εκτιμήσετε αυτό, που θα μπορούσατε να συνεισφέρετε  καλύτερα, χάνετε  τόσο πολύ χρόνο προσπαθώντας να αποκτήσετε  τις δεξιότητες των άλλων. Μην το κάνετε αυτό.

Φέτος διαθέστε  χρόνο για  την απόκτηση του πλούτου των δεξιοτήτων – των δικών σας δεξιοτήτων. Ανακαλύψτε τις. Κάντε το όμορφα. Κάντε το μια πηγή της γενναιοδωρίας προς τους άλλους και μια πηγή ευτυχίας για τον εαυτό σας. Χαρείτε με αυτό και δώστε το  και στους άλλους. Με τον ίδιο τρόπο, εργαστείτε σκληρά για να αποκτήσετε  τον  έβδομο πλούτο, τον  πλούτο του γέλιου.

Έβδομο: Ο Πλούτος του Γέλιου

Στο αποκορύφωμα  του γέλιου, το σύμπαν πέταξε μεσα σε ένα καλειδοσκόπιο νέων δυνατοτήτων.

Διάβαζα ένα απόσπασμα σχετικά με το γέλιο, όπου ο Βούδδας λέει: " Στο  αποκορύφωμα του γέλιου, το σύμπαν πέταξε μέσα σε ένα καλειδοσκόπιο  νέων δυνατοτήτων"
Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη σοφία σε αυτό. Πού βρίσκεται γραμμένο  ότι όταν γίνεστε  ασκητές του ντάρμα  θα πρέπει να γίνετε  τόσο σοβαρoί  μέσα στην  βαθύνοιά σας  ώστε να χάσετε  το γέλιο στη ζωή - και χωρίς γέλιο, να γίνεστε  τόσο σοβαροί  και θλιμμένοι; Τότε, στο μέλλον, θα έχουμε βαθυστόχαστους σοβαρούς  μποντισάτβα που ξεχνούν  την ευτυχία και το γέλιο. Αλλά αυτό είναι μια αντίφαση με το τι είναι απουσία εαυτού, φώτιση και συνειδητότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να μην χαθείτε μέσα σε όλες τις υποκρισίες, τα κατασκευασμένα πιστεύω  και τις υποθέσεις που έχετε σχετικά με τις διάφορες πτυχές της ώριμης πραγμάτωσης  και κατανόησης του Ντάρμα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι όσο   περισσότερο κατανοείτε το ντάρμα τόσο ελαφρύτερη θα είναι η καρδιά σας και  λιγότερο το άρπαγμα  στον εαυτό,  το  σφίξιμο και η ένταση. Έτσι, καλλιεργείστε το γέλιο στη ζωή σας. Αν είναι δυνατόν, ενα γεμάτο, ειλικρινές  γέλιο κάθε μέρα.

Το γέλιο βρίσκεται  πάντοτε  στο  νου,  που έχει το θάρρος να έχει την αίσθηση του χιούμορ για τον εαυτό του. Παίρνοντας τον εαυτό σας  πάρα πολύ σοβαρά, μετρώντας τον συνεχώς  με βάση τη δική σας γνώμη ή των άλλων, όντας υπερβολικά φιλόδοξοι, ιδιαίτερα για να γίνετε  φωτισμένοι - αυτά είναι σίγουροι τρόποι για να χάσετε το γέλιο της ζωής και να γίνετε  πολύ αγχωμένοι. Και δεν έχω  ποτέ ακούσει για  νευρικό Μποντισάτβα ή νευρικό  ανιδιοτελή  Βούδδα. Έτσι, καλλιεργείστε  τη χαλάρωση  της «σημαντικότητας» του εαυτού σας.

Όταν πραγματικά εξετάσετε  το ντάρμα και το νόημα  των  διδασκαλιών, θα αναρωτηθείτε γιατί κρατάτε  αυτήν  την ένταση. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τίποτα για να κρατηθείτε από αυτό, θα αρχίσετε να βλέπετε πόσο ανόητο είναι να κάνετε τα πράγματα τόσο πολύ σοβαρά: να είσαι σοβαρά καλός, να διαλογίζεσαι σοβαρά, να πραγματώνεις σοβαρά, να ακούς σοβαρά. Γιατί να κάνουμε όλα αυτά τα σοβαρά πράγματα; Σε ποιόν προσπαθούμε να επιδείξουμε  αυτή την σοβαρότητα; Αν καταλάβετε πραγματικά το Ντάρμα, θα χαλαρώσετε την ένταση, που προέρχεται από την (ιδέα για την ) σημαντικότητα του εαυτού. Θα έχετε μια μικρή δόση   χιούμορ για τον εαυτό σας και για τη σοβαρότητα, η οποία  προκαλεί προσκόλληση ή θυμό.  Χιούμορ για όλο το σχεδιασμό που κάνετε  για ένα μέλλον που μπορεί να μην έρθει ποτέ - και για όλα αυτά τα πολλά πράγματα, που κάνετε,  που είναι πραγματικά πολύ αστεία και χιουμοριστικά. Ολα αυτά είναι καλά σημεία αναφοράς για την οικοδόμηση ενός  καλού, από καρδιάς γέλιου στη ζωή σας.

Αν μπορέσετε  να παραμείνετε για λίγο σε αυτό το γέλιο, ίσως  να ανακαλύψετε οτι αυτός είναι ένας πολύ καλύτερος τρόπος για να εμπλουτισθεί η κατανόησή σας  για την άσκηση  από  οποιαδήποτε επιδεικτικότητα   οικοδομείτε  μέσα  στη ζωή σας.
Ένα άλλο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι κάτι που ο Βούδδας είπε σε μία από τις Σούτρα:

Όταν συνειδητοποιήσετε πόσο τέλεια είναι όλα πραγματικά,
θα γείρετε  το κεφάλι σας προς τα πίσω και θα  γελάσετε  στον ουρανό.

Κρατήστε αυτό κατά νου. Για να έχετε γέλιο, θα χρειαστεί  να είστε χωρίς κριτική διάθεση. Απολαύστε την απλότητα. Πηγαίνετε πέρα από την ανταγωνιστικότητα. Κρατήστε το νου σας απέραντο και ευέλικτο και μάθετε να αγαπάτε τους άλλους και να προχωράτε μαζί τους. Μάθετε να βλέπετε το χιούμορ στο πόσο σοβαρά παίρνουμε τα πράγματα, και στο πόσο  διασκεδάζουμε με τις περιπλοκές, ειδικά τις περιπλοκές. Για παράδειγμα, στις διάφορες σάνγκα (κοινότητες ασκητών) οι περιπλοκές για τους τίτλους και τους ρόλους που παίζουμε. Όταν γίνεστε πολύ σοβαροί  σαν  δάσκαλοι  ή καλοί διαλογιστές ή  τσόπον (υπεύθυνος για το τελετουργικό μέρος των προσφορών) σε μια τελετή ή ο,τιδήποτε άλλο, μάθετε  να γελάτε με τον εαυτό σας. Και σε αυτό το γέλιο, πραγματικά  χαλαρώστε και αφεθείτε. Θα διαπιστώσετε ότι είναι μια εξαιρετικά δυνατή εμπειρία στην άσκηση  και τον διαλογισμό σας.

Όγδοο: Ο πλούτος της ικανοποίησης

Ο πλούτος της ικανοποίησης έρχεται όταν αφιερώσουμε χρόνο για να αναγνωρίσουμε  και να εκτιμήσουμε  αυτό που έχουμε ήδη.

Ο όγδοος πλούτος, που μπορούμε να δουλέψουμε για να αποκτήσουμε είναι ο πλούτος της ικανοποίησης. Έχουμε την τάση να ξεχνάμε, ότι η ευτυχία δεν προκύπτει από το να αποκτήσουμε  αυτό που δεν έχουμε. Η ευτυχία έρχεται από την αναγνώριση και την εκτίμηση αυτού που ήδη έχουμε.

Πόσο χρόνο ξοδεύουμε για να  είμαστε  πραγματικά  χαρούμενοι και ευγνώμονες  για όλα όσα έχουμε ήδη-σε σχέση με το χρόνο, που ξοδεύουμε  για να σκεφτόμαστε  πόσο περισσότερα χρειαζόμαστε για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι; Ο πλούτος της ικανοποίησης προέρχεται από το να αφιερώσουμε χρόνο  για να αναγνωρίσουμε  και να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε ήδη. Πρέπει πραγματικά να είμαστε  ευγνώμονες για αυτά τα πράγματα: για όλους τους ανθρώπους στη ζωή μας, για όλες τις στιγμές που είμαστε σε θέση να ζήσουμε στη ζωή - που τόσοι πολλοί άνθρωποι, τόσα πολλά όντα, δεν έχουν για να απολαύσουν.

Αν θα μπορούσατε να αναπτύξετε  μια αίσθηση βαθιάς συνειδητοποίησης για το πόσο πολλοί  άνθρωποι υποφέρουν πραγματικά απίστευτα, θα είχατε πολύ περισσότερη ικανοποίηση στη ζωή σας. Όταν κάποιος δεν εκτιμά αυτό που έχει, ψάχνει συνεχώς προς τα έξω με μια μόνιμη αίσθηση  δυσαρέσκειας. Ένα τέτοιο άτομο χάνει κάθε γαλήνη και ευτυχία στη ζωή.

Όπως  οι μεγάλοι δασκαλοί μας  έλεγαν πάντα :

Ο πλουσιότερος άνθρωπος είναι ο ικανοποιημένος  άνθρωπος.

Η ικανοποίηση δεν μπορεί να έρθει σε  εκείνον που πάντοτε συγκρίνει  τον εαυτό του  με τους  άλλους  ή που εξαρτά τη βελτίωσή του ως άτομο από εξωτερικά πράγματα. Η  ικανοποίηση πηγάζει από τη γνώση, εδώ και τώρα, για το ποιός είμαι - και  από το να μπορέσω να παράγω  απαράμιλλο όφελος  για τον εαυτό μου και τους άλλους.

Όποιος κι αν είστε, όπου κι αν βρίσκεστε: αυτό το άτομο  είναι το καλύτερο άτομο  και αυτή είναι η στιγμή από την οποία μια ανεξάντλητη ποσότητα καλοσύνης μπορεί  να βγει  για τους άλλους.

Τι το εμποδίζει αυτό; Συνήθως είναι αυτή η εξαιρετικά λαμπρή ιδέα, που έχετε, της ανάγκης  να κάνετε  κάτι περισσότερο ή να είστε σαν κάποιον άλλο, ίσως ένας  μεγάλος  Μποντισάτβα. Ξαφνικά σκέφτεστε, "εγώ θα πρέπει να γίνω σαν τον Σαντιντέβα".
Αυτού του είδους η φανταστική ιδέα ή σχέδιο μπορεί να μειώσει το πραγματικό σας δυναμικό που μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο όσο η μεγάλη συμπόνια και  καλοσύνη ενός φωτισμένου όντος, αλλά το σκυλί σας θα μπορούσε να έχει μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Τα μέλη της οικογένειάς σας θα μπορούσαν να σας απολαύσουν  περισσότερο. Και εσείς οι ίδιοι, θα μπορούσατε  να είστε πραγματικά  χαρούμενοι για εκείνη τη στιγμή. Το να βρείτε τη σοφία και την καλοσύνη  μέσα σε αυτό, είναι να βρείτε τον πλούτο της ικανοποίησης.

Όταν είστε ικανοποιημένοι, θα διαπιστώσετε ότι είναι η καλύτερη βάση από την οποία  θα προέλθει όλη η καλοσύνη, γενναιοδωρία, συμπόνια και ευγένεια για τους αλλους. Ένα ικανοποιημένο άτομο είναι ένα χαρούμενο άτομο. Το άτομο, που ο καθένας είναι  ευτυχισμένος να είναι μαζί του/της. Το άτομο, που εμπνέει τους άλλους και είναι πραγματικά περισσότερο διαθέσιμο για τους άλλους. Όπου δεν υπάρχει ικανοποίηση, υπάρχει μεγάλη ενασχόληση  με την απόκτηση πραγμάτων  για τον εαυτό σας. Και όταν αυτή η έγνοια  είναι τόσο μεγάλη στη ζωή σας, πότε θα έχετε χρόνο να σκεφτείτε τους άλλους; Έτσι, το όγδοο είδος του πλούτου είναι να οικοδομήσετε τον πλούτο της ικανοποίησης.

Ένατο: Ο πλούτος της Ταπεινότητας και Αξιοπρέπειας

Το αντίδοτο για το εγώ είναι η ταπεινότητα. Ταυτόχρονα, πρέπει κανείς να έχει αξιοπρέπεια: την αξιοπρέπεια και τη χάρη να κρατά  την εμπιστοσύνη ως σημείο αναφοράς μέσα  του.

Ο ένατος είναι ο πλούτος της ταπεινοφροσύνης και της αξιοπρέπειας. Μεταξύ των Θιβετανών υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι ένα άτομο, που νομίζει ότι είναι καλύτερο ή πάνω από τους άλλους, γιατί είναι σοφότερο, ικανότερο, πιο έμπειρο  ή πολυμαθές είναι σαν εκείνον που κάθεται στην ψηλότερη κορυφή του ψηλότερου βουνού. Και πως είναι, όταν είσαι στην κορυφή αυτού του βουνού; Είναι πολύ κρύο εκεί. Είναι πολύ δύσκολα. Είναι πολύ μοναχικά και τίποτα δεν φυτρώνει εκεί. Από την άλλη πλευρά, το άτομο, που καλλιεργεί ταπεινότητα και βάζει τον εαυτό του σε μια χαμηλότερη θέση λέγεται ότι χαίρεται να ζει στην εύφορη γη των πλατάνων.

Η ταπεινότητα  είναι μια θαυμάσια ιδιότητα, που πρέπει να καλλιεργείται, κυρίως από τους ασκητές. Όμως, για διάφορους  λόγους  και χωρίς να υπάρχει πρόθεση, όλοι μας  βιώνουμε τεράστια αλαζονεία - ιδίως μεταξύ των πνευματικών ασκητών, μια χειραγωγούμενη   αλαζονεία. Γι αυτό, είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσετε  τον πλούτο της ταπεινότητας. Αλλά πώς αναπτύσσει κάποιος ταπεινότητα;

Ταπεινότητα έρχεται με τo να μαθαίνεις  να χαίρεσαι  με την ευτυχία των άλλων. Έρχεται με το να αφήσει κάποιος το ίδιο του το εγώ, με το να εκτιμά τους άλλους  και με το να αναπτύξει  μια ευρύτερη, πιο ευέλικτη άποψη για τη ζωή. Ταπεινότητα μπορεί να προκύψει μόνο σε κάποιον που έχει αυτοπεποίθηση και κατανοεί την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό. Η ταπεινοφροσύνη είναι πολύ δύσκολη για εκείνον, που του λείπει η βεβαιότητα για να δουλέψει με τον εαυτό του.  Θα δείτε  πάντοτε  ότι όσο πιό καλός και με περισσότερη γνώση  ειναι  ο ασκητής , όσο περισσότερο  μαθαίνει και πραγματικά αναγνωρίζει  τι είναι το Ντάρμα,  τόσο πιο απλό και ταπεινόφρον άτομο γίνεται.
Όποτε υπάρχει κενό μεταξύ θέασης και πράξης  ή απλή μίμηση της θέασης  στην καθημερινή ζωή, θα ανακαλύπτετε  πάντα  ότι αυτό που κάποιος έχει μάθει δεν τον οδηγεί κατ’ ανάγκη σε βεβαιότητα ως προς τη θέαση.  Εξ αιτίας αυτού  του  κενού, θα δείτε την ανασφάλεια και την ανάγκη  αυτών των ατόμων του να παρουσιάσουν  ή να επιβάλλουν τους εαυτούς τους στους άλλους. Αυτό είναι το εγώ.

Αν κοιτάξετε στους μεγάλους δασκάλους μας, θα διαπιστώσετε ότι όσο περισσότερο γνώστες  και πραγματωμένοι είναι, τοσο πιό  ταπεινοί είναι. Επειδή έχουν μια πολύ ευρύτερη οπτική για τα πράγματα όπως αυτά είναι, υπάρχει μια τεράστια ταπεινότητα στη  φύση τους. Και επειδή η οπτική τους δεν είναι ποτέ προσανατολισμένη στον εαυτό τους  αυτή η ταπεινότητα   τους επιτρέπει να δουλεύουν  πραγματικά με τους άλλους και να δουλεύουν  για τους άλλους με έναν πολύ καλύτερο τρόπο. Γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιτρέπεις την ελάττωση  του αρπάγματος στο εγώ, να το αφήσεις επιτρέποντας στον πλούτο της ταπεινοφροσύνης  να μπεί στη ζωή σου.

Και όσο η  ταπεινοφροσύνη είναι σημαντική, άλλο τόσο και η αξιοπρέπεια είναι επίσης πολύ, πολύ σημαντική. Ταπεινότητα και αξιοπρέπεια πάνε μαζί. Αυτό που εννοώ  σαν  αξιοπρέπεια, εδώ, είναι περισσότερο η αξιοπρέπεια του νου. Αξιοπρέπεια σημαίνει να μην είσαι απορροφημένος στον εαυτό σου.

Αξιοπρέπεια μπορεί να προβάλει μόνο,  σε ένα άτομο που αναγνωρίζει και εμπιστεύεται τη  βασική καλή φύση. Είναι αληθινή τιμή και ικανότητα να είναι πιστό. Καλλιεργεί  μια  συγκεκριμένη ευγένεια. Θα μπορούσαμε ακόμη και να πούμε ότι  ανυψώνει το νου του  σε μια υψηλή αίσθηση για το  τι είναι σωστό και  να το πράττει. Ένα άτομο με αξιοπρέπεια είναι κάποιο,  που είναι ειλικρινές και που  απεχθάνεται την αγενή και κακή ενέργεια. Είναι κάποιο που αντιτίθεται στην ευτέλεια,  στις ευτελείς  προθέσεις και οποιαδήποτε επιθυμία να βλάψει άλλους. Εκείνος, που καλλιεργεί την αξιοπρέπεια του νου, αναπτύσσει ευγένεια στη στάση και τη συμπεριφορά του.

Όλες οι κακίες είναι ασυμβίβαστες με την αξιοπρέπεια. Κάποιος που “τραυματίζει” άλλους ή βρίσκει κέρδος και  ευτυχία μέσα από τον τραυματισμό των άλλων, εκείνος που η στενότητα της σκέψης του και η προσέγγιση στη ζωή, τον κάνει να προσκολλάται στον εαυτό του και  «μαλακό» (επιεική) με τον εαυτό του, ένα τέτοιο άτομο δεν έχει καθόλου αξιοπρέπεια. Και όταν η ταπεινότητα και η ιδιότητα  της αξιοπρέπειας είναι απούσες, είναι πολύ δύσκολο για ένα τέτοιο άτομο να βγει από τον εαυτό του και την  αυτο-απορρόφησή του, ή να έχει χρόνο και διάθεση να ωφελήσει τους άλλους.

Για τους ασκητές  οι οποίοι διαλογίζονται,  κάνουν  όλες αυτές τις ασκήσεις  και αφιερώνουν  ολόκληρη τη ζωή τους   στο  Ντάρμα, η τελική έκβαση ή το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να είναι προς όφελος των άλλων. Τελικά αυτό γίνεται για να είστε αληθινά συμπονετικοί και πραγματικά να έχετε τόση καλοσύνη, ώστε να μπορείτε να τη μοιραστείτε με όλους τους άλλους. Ποιός  άλλος  σκοπός  θα μπορούσε να υπάρξει για  τη φώτιση, εκτός από το να είναι προς όφελος των άλλων; Και πώς θα μπορούσε αυτό να είναι δυνατό, όταν το εγώ και οι παγίδες του είναι τόσο ισχυρά,  που δεν μπορείτε να σκεφτείτε πέρα από το εγώ το ίδιο;

Το αντίδοτο για το εγώ είναι η ταπεινότητα. Ταυτόχρονα, πρέπει κανείς να έχει την αξιοπρέπεια: την αξιοπρέπεια και τη χάρη  να κρατά την  εμπιστοσύνη ως σημείο αναφοράς μέσα του. Κάποιος που κατέχει το θησαυρό του Ντάρμα μέσα στη ζωή του, πρέπει να είναι απαλλαγμένος από όλες τις αρνητικότητες και να είναι σε θέση να ανυψώσει τον εαυτό του πραγματικά. Έτσι, καλλιεργείστε  τον πλούτο της ταπεινοφροσύνης.
Στη συνέχεια  δουλέψτε με την καλλιέργεια του  δέκατου πλούτου, αυτού  της καλοσύνης.

Δέκατο: Ο πλούτος της καλοσύνης

Είναι   φτωχότερος  και από τον πιο φτωχό  εκείνος που ο,τιδήποτε και αν κάνει είναι  αποκλειστικά  για να επιτύχει  κάτι για τον εαυτό του και μόνο. Ένα τέτοιο πρόσωπο δεν γνωρίζει τη χαρά ή την γαλήνη του νου.

Στην Χίντι υπάρχει μια λέξη, Svārtha, η οποία προέρχεται από τις λέξεις Svā και artha. Svā σημαίνει "εαυτός," και artha μεταφράζεται γενικά ως "έννοια", Αλλά αυτό που πραγματικά σημαίνει το Svārtha είναι "το να εκπληρώνεις διαρκώς τις απαιτήσεις του εαυτού". Στα αγγλικά αυτό το λέμε απλά εγωισμό.

Αφιερώστε λίγο χρόνο δουλεύοντας με τις λέξεις Svā και artha. Είναι ό,τι κάνετε, ή λέτε ή σκέφτεστε συνεχώς που ακολουθείται από το: Τι μπορεί να επιφέρει αυτό σε μένα; Πώς μπορώ να εκπληρώσω όλα τα θέλω μου; Πώς μπορώ να αλλάξω ό,τι συμβαίνει, ώστε να μπορώ να επωφεληθώ από αυτό; Αν αυτή είναι η συνολική έγνοια σας, ποτέ δεν θα έχετε  καλοσύνη.

Για να αναπτύξεις τον πλούτο της καλοσύνης, θα πρέπει να αλλάξεις αυτή τη στάση  στο αντίθετό της.  Να  είσαι καλός  σημαίνει   να σκέφτεσαι τους άλλους.
Λέγεται στις διδασκαλίες:
Είναι φτωχότερος και από τον πιο φτωχό  εκείνος που ο,τιδήποτε και αν κάνει είναι  αποκλειστικά  για να επιτύχει  κάτι για τον εαυτό του και μόνο. Ένα τέτοιο πρόσωπο δεν γνωρίζει τη χαρά ή την γαλήνη του νου.

Σκεφτείτε το αυτό. Αν ολόκληρη η ζωή σας κατευθύνεται στο  να παίρνετε κάτι για τον εαυτό σας, στερείτε τον εαυτό σας από τον πλούτο της καλοσύνης. Και όπου δεν υπάρχει καλοσύνη, δεν υπάρχει νόημα σε οποιαδήποτε πτυχή του  Ντάρμα που ασκούμε. Έτσι, εάν  γιορτάζετε το νέο έτος ως ασκητής, αν διαλογίζεστε, ή είστε σε απομόνωση, ή κάνετε παρακλήσεις, ή κάνετε διάφορα τελετουργικά και ασκήσεις, βεβαιωθείτε ότι κάθε άσκηση γίνεται για να καλλιεργήσει τον πλούτο της καλοσύνης.

Αν έχετε  καλοσύνη, έχετε το Ντάρμα και κάθε θέαση  σωστά εντυπωμένη μέσα σας.  Όταν  η  καλοσύνη είναι απούσα, ό, τι κάνετε έχει απλά αλλάξει (παραμορφωθεί) σε μια ακόμα κοσμική  δραστηριότητα, γεμάτη από ικανοποίηση του εαυτού.

Ενδέκατο: Ο πλούτος της ακρόασης

Ο πλούτος της ακρόασης οικοδομεί  επίγνωση, η οποία είναι η σωστή βάση για κάθε πραγμάτωση,  σοφία,  ευγένεια και για όλες τις καλές ιδιότητες.

Ο ενδέκατος πλούτος είναι ο πλούτος της ακρόασης.  Πρέπει να μάθεις να ακούς. Ακόμη και στο παραδοσιακό μονοπάτι της άσκησης, το να ακούς πάντα θεωρείται ως η πύλη προς τον στοχασμό, τον διαλογισμό, τη σοφία, την καλλιέργεια, την καλοσύνη και ούτω καθεξής.
 Πολλοί από εμάς ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο λέγοντας στους ανθρώπους πράγματα, μιλώντας στους ανθρώπους - και  μερικοί από εμάς, απλά και μόνο επιδεικνύοντας εντελώς πόσα πολλά ξέρουμε.   Ακόμη και μεταξύ των φίλων και των μελών της σάνγκα,  αυτός που μπορεί να πει περισσότερα  θεωρείται συχνά ότι είναι πιο ικανός ή πολυμαθής. Αλλά  αυτό μπορείτε αν θέλετε να το ξανασκεφτείτε. Κάποιος που μιλάει πάρα πολύ μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το πιο ανόητο και νευρωτικό άτομο.

Μάθετε να καλλιεργείτε τον πλούτο της ακρόασης και ακοής. Ο πλούτος της ακρόασης οικοδομεί  επίγνωση, η οποία είναι η σωστή βάση για κάθε πραγμάτωση,  σοφία,  ευγένεια και για όλες τις καλές ιδιότητες. Για να αποκτήσετε τον πλούτο της ακρόασης, πρώτα να μάθετε να ακούτε τους άλλους. Ακούστε την οικογένειά σας, ακούστε τους αγαπημένους σας,  ακούστε τα ζώα, ακούστε το περιβάλλον και  τις αλλαγές στη φύση. Ακούστε τους συνεργάτες σας και το άτομο που κάθεται δίπλα σας.

Το πιο σημαντικό,  μάθετε να ακούτε τη  βασική φύση σας. Πόσο χρόνο ξοδεύετε ακούγοντας την εγγενή πρωταρχική φύση σας; Με τον τρόπο αυτό, δουλέψτε  με την απόκτηση και την οικοδόμηση του πλούτου της ακρόασης.

Δωδέκατο: Ο πλούτος της Απάρνησης

Αφήστε τον εαυτό σας, και αφήνετε  τα πάντα.

Ο δωδέκατος πλούτος μπορεί απλά να χαρακτηριστεί ως ο πλούτος της απάρνησης. Στις σούτρα, ο Βούδδας λέει πάλι: Αφήστε τον εαυτό σας, και αφήνετε τα πάντα. Όταν το ξεχνάμε αυτό, προσπαθούμε να απαλλαγούμε από πολλά πράγματα, αλλά δεν μπορούμε ποτέ να απαλλαγούμε από τον εαυτό. Και όταν αυτό συμβαίνει, η απάρνηση  δεν γίνεται  ποτέ σωστά κατανοητή. Για  τους ασκητές του Ντάρμα, όλη η διαδρομή είναι η διαδρομή της παύσης  και της απάρνησης.

Για να καλλιεργήσει κάποιος αυτό το μονοπάτι, πρέπει  να δουλέψει  για να καλλιεργήσει μια πλήρη και σωστή κατανόηση του πλούτου της απάρνησης. Απάρνηση δεν είναι να απομονωθείς στη μοναξιά της αυτοαπορρόφησής σου. Έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους να λένε πράγματα όπως ‘‘Θα ήθελα πολύ να είμαι  σε  απομόνωση (retreat). Θα ήθελα πολύ να είμαι  ένας αναχωρητής  και απλά να είμαι  με την  άσκησή μου’’.
Αλλά αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι απλά απομόνωση σε αυτο-απορρόφηση. Απάρνηση σημαίνει να γκρεμίσουμε τα τείχη που έχουμε κατασκευάσει για να διαιρέσουμε  αυτό που είναι ο εαυτός  από  αυτό που  είναι το άλλο. Γι αυτό  καλλιεργείστε  ό,τι ο Βούδδας είπε: Αφήστε τον εαυτό σας και αφήνετε  τα πάντα.

Όταν ο πλούτος της απάρνησης καλλιεργείται, μας ελευθερώνει με κάθε τρόπο μέχρι  να μην απομείνει τίποτε  άλλο  παρά μόνο  μια εκτεταμένη  διαθεσιμότητα για τους άλλους.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε αυτά τα δώδεκα είδη του πλούτου. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να προσθέσετε σε αυτά. Ποιά απλά είδη πλούτου  υπάρχουν   γύρω και μέσα σας, πλούτοι  που χρειάζεστε για να καλλιεργήσετε ή να φέρετε σαν αλλαγή μέσα στη ζωή σας. Ό,τι θα έκανε αυτή  ζωή χαρούμενη και μια πηγή ευτυχίας για τον εαυτό σας και τους άλλους και θα ενδυνάμωνε σημαντικά την κατανόησή σας και την πραγμάτωση όλων των διδασκαλιών  και των ασκήσεων που κάνετε.

Σε τελευταία ανάλυση, δεν είσαι  εσύ ο τυχερός, αυτός που έχει λάβει τόσες πολλές διδασκαλίες, τον  τροχό του απόλυτου  εμβριθούς  Ντάρμα - και ο οποίος ζει επίσης πάρα πολύ  χρόνο σε ένα σχετικό κόσμο; Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ του σχετικού και του απόλυτου. Κάθε φορά που ξεχνάμε την ανάγκη να εξισορροπήσουμε αυτά τα δύο, μπορεί να καταλήξουμε να καταστρέψουμε το  ένα ή το άλλο. Μερικές φορές παραμελούμε το σχετικό κόσμο και τις θεμελιώδεις ευθύνες που έχουμε απέναντι στους εαυτούς μας και σε όλα τα αισθανόμενα όντα. Ξεχνάμε να καλλιεργήσουμε τις καλές ποιότητες που θα μπορούσαν  να φέρουν  πραγματικά την άνθηση της θέασης  στη  στάση μας  και στη συμπεριφορά μας ή  στις πράξεις μας, σε αυτή τη ζωή.

Στο άλλο άκρο, μπορούμε να ζούμε σε ενα βαθιά διανοητικό  πεδίο. Αλλά αφού συναντηθήκαμε με το Ντάρμα, θα ήταν πολύ λυπηρό αν όλοι καταλήγαμε με βαθιές  διανοητικές  ιδέες. Αυτό δεν θα έφερνε κανένα καλό ούτε για τον εαυτό μας ούτε  για τους άλλους.

Υπάρχει η δυνατότητα  να  μπορέσουμε  όλοι να “ξυπνήσουμε” και να αντιληφθούμε   το γεγονός ότι είμαστε κάποιοι που πρέπει, στη δική μας ζωή, να συγκεντρώσουμε και να ενισχύσουμε αυτήν την βαθιά θέαση του Ντάρμα που έχουμε λάβει και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε με τη μορφή όλων των διδασκαλιών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα πολύτιμα πετράδια  των καλών, ουσιαστικών  ιδιοτήτων στη ζωή μας, έτσι ώστε αυτά  να κοσμούν και να κάνουν  πιο όμορφο το δοχείο μεσα στο οποίο η βαθιά θέαση μπορεί να εκδηλωθεί ως φωτισμένος νους.

Ελπίζω ότι, αντί των πολλών  διαφορετικών  τρόπων  που θα μπορούσαμε να περάσουμε  το ερχόμενο έτος - όλοι μας να αρχίσουμε να ισορροπούμε  και να ενοποιούμε  αυτές τις σχετικές  ιδιότητες και την απόλυτη θέαση στη ζωή μας. Σας προτρέπω όλους να το κάνετε- ξεκινώντας βέβαια  από  τον εαυτό μου. Θα προσπαθήσω σκληρά να δουλέψω  πάνω σε αυτό  και σας προτρέπω όλους να  με συντροφέψετε και να το κάνουμε μαζί.. Σκεπτόμενοι  αυτά,  μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να πούμε αντίο στον  παλιό χρόνο και να καλωσορίσουμε το νέο έτος.

Θα ήθελα να τελειώσω στέλνοντας  όλους  τους  καλούς  χαιρετισμούς και ευχές για ένα ευτυχισμένο νέο έτος από όλους εδώ. Έχετε όλη την αγάπη μου και τις καλύτερες ευχές. Ανυπομονώ να σας δω όλους αυτή τη  χρονιά. Αλλά μέχρι τότε, να φροντίζετε  τον εαυτό σας. Δουλέψτε  σκληρά με τις ασκήσεις σας  και να είστε ευτυχισμένοι μεσα στις καλότυχες συνθήκες, που όλοι έχετε  γεννηθεί. Να είστε  ικανοποιημένοι. Δείτε όλα τα αγαθά που σας περιβάλλουν. Και καθώς θα  προχωράτε  σε αυτό το έτος,  σαν το καλύτερο σημείο αναφοράς σας κάντε, το να γίνετε κάποιος που μοιράζεται και δεν δίνει τίποτε άλλο πέρα από  πραγματική ευτυχία και έμπνευση  στους άλλους.  Με όλη την αγάπη μου, αντίο σε όλους.


(Μεταφραστική ομάδα  Ντάρμασρι - Σάμτεν Τσε Ελλάδας)Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις