Βουδδιστική Στούπα - Buddhist Stupa


Στούπα (Σαν. Στούπα Θιβ. མཆོད་རྟེན་ τσο τεν)  λειψανοθήκη, μνημείο που συμβολίζει τον αφυπνισμένο νου του Βούδδα. Ποικίλουν σε μέγεθος και σχήμα, αλλά συχνά έχουν μια ευρεία τετράγωνη βάση, με στρογγυλεμένη μέση κι ένα ψηλό κωνικό τμήμα στην κορυφή. Βρίσκονται στα μεγάλα μοναστήρια και βουδδιστικά κέντρα και χώρες όπως στην Ινδία, το Θιβέτ, τη Βιρμανία, τη Σρι Λάνκα, την Ταϊλάνδη την Ευρώπη, την Αμερική και την Ελλάδα. Αρχικά, οι Στούπες χτίστηκαν για να φυλάσσουν τα ιερά λείψανα του Βούδδα και των πιο σημαντικών μαθητών του. Ως μια συμβολική αναπαράσταση του φωτισμένου νου του Βούδδα, έχουν μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα. Για να κτιστεί μια στούπα είναι απαραίτητες, οι μεταδόσεις και οι τελετές από έναν βουδδιστή δάσκαλο. Όσον αφορά ποιό είδος Στούπας πρέπει να κατασκευαστεί σε μια ορισμένη περιοχή αποφασίζεται μαζί με το δάσκαλο. Μερικές φορές ο τύπος της στούπας που επιλέγεται συνδέεται άμεσα με τα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή.

Όλες οι στούπες είναι  γεμάτες με διάφορα αντικείμενα. Μικρές προσφορές που ονομάζονται τσα-τσα καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του χώρου. Η δημιουργία διαφόρων τύπων τσα-τσα είναι από μόνο του μια τελετή. Τα μάντρα γραμμένα σε χαρτί τυλιγμένα σε λεπτά ρολά, τοποθετούνται μέσα σε αυτά τα μικρά πήλινα στούπα. Έπειτα γεμίζεται ο χώρος εσωτερικά από αυτά, τοποθετώντας ένα στρώμα από τσα-τσα και  γεμίζοντας τον ενδιάμεσο κενό χώρο με στεγνή άμμο. Στην νέα επιφάνεια που δημιουργείται, φτιάχνεται άλλο ένα στρώμα μέχρι να γεμίσει ολόκληρος ο ωφέλιμος χώρος. Ο αριθμός των τσα-τσα εξαρτώνται τόσο από το μέγεθος αποθηκευτικού χώρου της στούπας όσο και των τσα-τσα, δεδομένου ότι θα πρέπει να γεμίσει τελείως. Για παράδειγμα, η στούπα του Καλατσάκρα στη νότια Ισπανία έχει μέσα περίπου 20.000 τσα-τσα. 

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε κάθε Στούπα είναι το "Δέντρο της Ζωής" . Πρόκειται για ένα ξύλινο κοντάρι που καλύπτεται από χιλιάδες μάντρα, και τοποθετείται στο κεντρικό κανάλι της στούπας. Εκεί τοποθετείται κατά τη διάρκεια μιας τελετής ή ενδυνάμωσης, όπου οι συμμετέχοντες κρατούν πολύχρωμες κορδέλες οι οποίες συνδέονται με το "Δέντρο της Ζωής". Όλοι μαζί οι συμμετέχοντες κάνουν τις πιο θετικές και ισχυρές επιθυμίες τους, οι οποίες φορτίζουν το "Δέντρο της Ζωής" και με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται η στούπα.

Τα οκτώ είδη Στούπα


1. Η Στούπα του άνθους του Λωτού


Η Στούπα του άνθους του λωτού συμβολίζει τη γέννηση του Σιντάρτα, τον άνθρωπο που αργότερα έγινε γνωστός ως ο Βούδδας. Γεννήθηκε στο Λουμπίνι στο Καπιλαβάστου στη Βόρεια Ινδία, τον έκτο αιώνα π.Χ.. Οι βαθμίδες της στούπας είναι στρογγυλές και διακοσμημένες με πέταλα λωτού. 


2. Η Στούπα της Φώτισης

Μετά την παραμονή του σε διαλογισμό για 49 ημέρες κάτω από ένα δέντρο στην Μποντγκάγια, ο Σιντάρτα επιτυγχάνει τη φώτιση, και πραγματώνει την αληθινή φύση όλων των φαινομένων. Συνειδητοποίησε ότι, όπως και αυτός, όλα τα όντα, χωρίς εξαίρεση έχουν τις ίδιες δυνατότητες για να φτάσουν στη φώτιση, τη ‘’Βουδδική φύση’’. Οι βαθμίδες της στούπας είναι ορθογώνιες και αδιακόσμητες.
    


3. Η Στούπα της περιστροφής του τροχού του Ντάρμα

Αυτή η στούπα αντιπροσωπεύει το σημείο στο οποίο ο Βούδδας άρχισε την “περιστροφή του τροχού του Ντάρμα”, για να διδάξει στους άλλους το δρόμο προς τη φώτιση. Επίσης είναι γνωστή, ως η Στούπα με τα πολλά ανοίγματα θυρών, οι βαθμίδες της είναι διακοσμημένες με πόρτες οι οποίες συμβολίζουν το άνοιγμα των θυρών του Ντάρμα. Στην τοποθεσία Πάρκο των Ελαφιών στο Σαρνάτθ, κοντά στο Μπενάρες, ο Βούδδας συναντήθηκε με τους πέντε ασκητές οι οποίοι πρωτύτερα ήταν συνασκητές του στο διαλογισμό, στις όχθες του ποταμού Ναϊραντζάρα. Αυτοί έγιναν και οι πρώτοι μαθητές του και έλαβαν την πρώτη διδασκαλία του.


4. Η στούπα της καθόδου από τα θεϊκά επίπεδα

Σε ηλικία 42 ετών, ο Βούδδας πέρασε ένα καλοκαίρι στο Ουράνιο πεδίο του Τουσίτα, όπου η μητέρα του είχε επαναγεννηθεί. Για να της ανταποδώσει την καλοσύνη, της δίδαξε το Ντάρμα. Οι ντόπιοι κάτοικοι έφτιαξαν μια στούπα, όπως αυτή στο Σανκάσυα προκειμένου να εορτάσουν αυτό το γεγονός. Αυτή η στούπα χαρακτηρίζεται από το ότι έχει μία κεντρική προεξοχή σε κάθε πλευρά έχοντας μια τριπλή σκάλα.5. Η Στούπα των μεγάλων θαυμάτων

Επίσης είναι γνωστή και ως η Στούπα της Νίκης πάνω στους Τιρτίκας. Αυτή η στούπα αναφέρεται σε διάφορα θαύματα του Βούδδα, όταν ήταν 50 ετών. Ο θρύλος ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε τους μάρα και τους αιρετικούς με τη συμμετοχή τους σε πνευματικά επιχειρήματα και επίσης με την εκτέλεση θαυμάτων. Αυτή η στούπα ανεγέρθηκε από το βασίλειο Λιτσάβι για να τιμήσουν αυτό το γεγονός.6. Η Στούπα της συμφιλίωσης

Αυτή η στούπα τιμά την μνήμη της επίλυσης της διαφωνίας μεταξύ της Σάνγκα του Βούδδα. Μια στούπα με αυτό το σχέδιο χτίστηκε στο βασίλειο της Μαγκάντα, όπου και συνέβη αυτή η συμφιλίωση. Έχει τέσσερις οκταγωνικές βαθμίδες με ίσες πλευρές.

7. Η Στούπα της ολοκληρωτικής Νίκης       

Αυτή η στούπα συμβολίζει την επιτυχή τρίμηνη παράταση της ζωής του Βούδδα, αφού ένας από τους ακολούθους του, τον παρακάλεσε να μην περάσει πέρα. Οι βαθμίδες αυτής της Στούπα είναι στρογγυλές.


8. Η Στούπα της Νιρβάνα                            

Αυτή η στούπα σηματοδοτεί τo πέρασμα του Βούδδα στην Νιρβάνα, μια κατάσταση αληθινής ειρήνης που είναι πέρα από τον θάνατο
Με τα τελευταία του λόγια, ο Βούδδας κάλεσε τους μαθητές του να είναι επιμελείς στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τη φώτιση. Βρισκόμενος στη δεξιά του πλευρά και σε κατάσταση βαθυτάτου διαλογισμού, έφυγε από τον κόσμο περνώντας στην Νιρβάνα. Δεν υπάρχουν βαθμίδες σε αυτή την Στούπα, είναι σε σχήμα καμπάνας και το βάζο στηρίζεται απευθείας στο θρόνο.Προκειμένου να επιτευχθεί η βουδδότητα και για να μπορέσουν όλα τα αισθανόμενα όντα, που έχουν υπάρξει μητέρες μας να φτάσουν και αυτά στη βουδδότητα, είναι απαραίτητο να συγκεντρώσουμε τις δύο συσσωρεύσεις της αρετής και της υπερβατικής σοφίας και την ίδια στιγμή να καθαρίσουμε τους εαυτούς μας από τις δύο συσκοτίσεις - των ενοχλητικών συναισθημάτων και της άγνοιας σχετικά με τη φύση της πραγματικότητας. Δεν υπάρχει μέσο στην παράδοση των Σούτρα ή των Τάντρα που να πετυχαίνει κανείς τη βουδδότητα χωρίς αυτή τη διπλή διαδικασία. Η Βατζραγιάνα προσφέρει πολύ βαθιά και μοναδικά μέσα για το σκοπό αυτό. Είναι προσανατολισμένη για ανθρώπους υψηλής αντίληψης, παρέχει πολλά επιδέξια μέσα που δεν προϋποθέτουν μεγάλες ταλαιπωρίες σε σύγκριση με άλλα μονοπάτια και είναι εξαιρετικά ακριβής σχετικά με την κατανόηση της φύσης της πραγματικότητας που προκύπτει μέσω τέτοιων ασκήσεων.
Οποιοδήποτε είδος σωματικής προσπάθειας που σχετίζεται με τη δημιουργία ή τον σεβασμό μιας αναπαράστασης του φωτισμένου σώματος, του λόγου, ή του νού, όπως οι προστερνισμοί, οι περιφορές, ή ένα ιερό προσκύνημα είναι ένας τρόπος συγκέντρωσης των συσσωρεύσεων και κάθαρσης των συσκοτίσεων. Ακριβώς όπως τα αγάλματα είναι αναπαραστάσεις του φωτισμένου σώματος του Βούδδα και τα ιερά κείμενα είναι αναπαραστάσεις του φωτισμένου λόγου, οι Στούπες αναπαριστούν τον φωτισμένο νου.
Η Καλλιτεχνική Παράδοση του Βουδδισμού
Η καλλιτεχνική παράδοση της απεικόνησης της μορφής του Βούδδα Σακυαμούνι σε έναν πίνακα ή με κάποιο άγαλμα, άρχισε όταν ο Βούδδας ήταν στην Ινδία και κατά μία έννοια, έφερε τη σφραγίδα της έγκρισής του. Ήταν αυτός που εισήγαγε την παράδοση. Μια πριγκίπισσα της Σρι Λάνκα (που εκείνον τον καιρό ονομαζόταν Σινγκάλα) άκουσε κάποτε τυχαία μια παρέα Ινδών εμπόρων να μιλάνε. Ο ένας από αυτούς έψαλλε κάτι που αυτή νόμιζε ότι ήταν ένα δημοφιλές τραγούδι, του οποίου τα λόγια τη γοήτευσαν πραγματικά και κυρίεψαν το νου της. Πλησίασε αμέσως τους εμπόρους και τους ρώτησε σχετικά με την προέλευση του τραγουδιού. Αυτοί της είπαν, "Αυτά τα λόγια είναι η διδασκαλία του Βούδδα." Με το άκουσμα αυτής της απάντησης, η πριγκίπισσα βίωσε να αναβλύζει η πίστη της στο Βούδδα αν και δεν τον είχε συναντήσει ποτέ.
Συνέταξε ένα γράμμα για το Βούδδα το οποίο έστειλε με τους εμπόρους, παρακαλώντας να αποσταλθεί σε αυτήν κάποια αναπαράστασή του σαν αντικείμενο της πίστης της. Σε συμφωνία με την παράκλησή της, ο Βούδδας παρήγγειλε από έναν καλλιτέχνη να ζωγραφίσει το πορτρέτο του. Όμως τόσο περίλαμπρη ήταν η μορφή του Βούδδα, ακτινοβολούσα φως, φέροντας τα τριανταδύο μεγαλύτερα και τα ογδόντα μικρότερα χαρακτηριστικά της σωματικής τελειότητας, που ο καλλιτέχνης δεν μπορούσε να την αναπαράγει. Ο Βούδδας τότε εξέπεμψε φως από το σώμα του, το οποίο δημιούργησε μια εικόνα επάνω στον καμβά. Και ήταν αυτή η εικόνα που στάλθηκε με την ευλογία του, στην πριγκίπισσα της Σρι Λάνκα.
Μόλις αντίκρισε αυτό το αυτοεμφανιζόμενο θαυματουργικό πορτρέτο, η πριγκίπισσα ένιωσε σαν να είχε περιλουστεί από την παρουσία του ίδιου του Βούδδα. Τα οδυνηρά της συναισθήματα παραμερίστηκαν και μια αγέννητη κατάσταση πραγμάτωσης προέκυψε στο νου της. Παρουσίασε το πορτρέτο στο παλάτι και προσκάλεσε ολόκληρο τον πληθυσμό για να το δει. Στην παρουσία του, πολλοί άνθρωποι βίωσαν τα είδη πραγμάτωσης που κανονικά θα απαιτούσαν μια μεγάλη προσπάθεια πνευματικής άσκησης. Τόσο ιερή ήταν η εικόνα, που προξενούσε κάποιο βαθμό απελευθέρωσης όταν οι άνθρωποι την έβλεπαν, άκουγαν για αυτήν, την έφερναν στο νου τους ή την άγγιζαν.
Ακολουθώντας τη θαυματουργική δημιουργία της εικόνας του Βούδδα πάνω στον καμβά, ένας μεγάλος αριθμός από επιδέξιους τεχνίτες άρχισαν να απεικονίζουν τη μορφή του Βούδδα σε πίνακες, σε αγάλματα κ.ο.κ., πολλά από τα οποία τιμούσαν τις πράξεις που ο Βούδδας εκτέλεσε στην Ινδία. Αυτή η καλλιτεχνική παράδοση συνεχίστηκε και μετά τη ζωή του Βούδδα, καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας του Βουδδισμού. Κάποιοι από τους σπουδαιότερους δασκάλους της ινδικής Βουδδιστικής παράδοσης, όπως ο Ναγκαρτζούνα, φημίζονταν για τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες, όπως και για τη φιλοσοφία, τη συγγραφή και τη πνευματική τους άσκηση. Έδιναν παραγγελίες ή δημιουργούσαν οι ίδιοι μεγάλους αριθμούς έργων τέχνης που απεικόνιζαν τον Βούδδα. Ακόμα, πολιτικοί ηγέτες και κυβερνήτες συντελούσαν συχνά στην υποστήριξη των τεχνών. Ίσως ο πιο φημισμένος ήταν ο Βασιλιάς Ασόκα, ο οποίος γέμισε όλη τη Νότια Ασία με έργα τέχνης τιμώντας τον Βούδδα, τις διδασκαλίες του και τις πράξεις του. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Ασόκα ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή περισσότερων από ένα εκατομμύριο στούπες. Τρεις ή τέσσερις από αυτές παραμένουν σήμερα στο Νεπάλ, όπως και μία πολύ μεγάλη στούπα στο Βαρανάσι.
Οι αυτο-εμφανιζόμενες Στούπες

Δεν είναι εύκολο να καθορίσουμε το πότε ακριβώς δημιουργήθηκε η πρώτη στούπα. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι ο όρος "στούπα" έχει μια σειρά από ερμηνείες. Γενικά, όταν μιλάμε για μια στούπα, αναφερόμαστε σε μια αναπαράσταση του φωτισμένου νου, επομένως η στούπα δε χρειάζεται να έχει μια φυσική μορφή ή να παραπέμπει σε ένα φυσικό αντικείμενο.
Ένας από τους στίχους που αποδίδονται στο Βούδδα αναφέρει, "Φόρος τιμής στις στούπες με μορφή και χωρίς μορφή, οπουδήποτε μπορεί να βρίσκονται οι στούπες αυτές, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση ή σε οποιοδήποτε χρόνο."
Υπάρχουν πέντε κύριες κατηγορίες στούπας: οι αυτοεμφανιζόμενες, ή αυτοφυείς· οι ανυπέρβλητες, ή εξαίσιες· εκείνες που δημιουργούνται με την ευλογία του Βούδδα· εκείνες που προκύπτουν μέσω των σίντι, ή πνευματικών επιτεύξεων· και εκείνες που αναπαριστούν τα διάφορα γιάνα, ή πνευματικές προσεγγίσεις, των Βουδδιστικών διδασκαλιών.
Μια σημασία της λέξης "στούπα" είναι ότι είναι ένα αυτοεμφανιζόμενο φαινόμενο. Κατ' αυτήν την έννοια, η διαμόρφωση ολόκληρου του σύμπαντος—που συλλαμβάνεται στην παραδοσιακή Βουδδιστική κοσμολογία σαν τις τέσσερις ηπείρους που περιστοιχίζουν το Όρος Μερού ως κεντρικό άξονα, εστεμμένο από το βασίλειο των θεών με το δέντρο που εκπληρώνει τις επιθυμίες να μεγαλώνει μέσα του—μπορεί να θεωρηθεί σαν μια γιγαντιαία στούπα. Σε ένα εσωτερικό επίπεδο, η δομή των "βάτζρα σωρευμάτων" του λεπτοφυούς σώματος, δηλαδή ο τρόπος που τα πέντε ψυχο-σωματικά σύνολα και οι ιδιότητες των αισθήσεων—όλα τα στοιχεία της εμπειρίας του ατόμου για τον κόσμο—συνδέονται και αλληλεπιδρούν, εμφανίζονται επίσης σαν μια στούπα και αντιστοιχούν στη διαμόρφωση του σύμπαντος σαν μακρόκοσμος.

Υπάρχει επίσης μια άμεση αντιστοιχία ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά μιας στούπας και στον τρόπο που δομείται το σύμπαν. Η βάση και οι βαθμίδες της στούπας αντιστοιχούν στα έξι βασίλεια των όντων μέσα στη σφαίρα της επιθυμίας. Το μεσσαίο, σφαιρικό τμήμα—η μπούμπα ή βάζο—αντιστοιχεί στα δεκαεπτά επίπεδα της σφαίρας της μορφής. Η σπείρα και τα στολίδια στην κορυφή της στούπας αντιστοιχούν στα τέσσερα στάδια του βασιλείου χωρίς μορφή. Το σρογκ σινγκ, ή κεντρικός άξονας, ο στύλος που διαπερνά το κέντρο της στούπας, αντιστοιχεί στο νταρμαντάτου, το βασικό χώρο όλων των φαινομένων.
Η αναφορά των διδασκαλιών του Βούδδα σε ποιότητες του νου θεμελιώδεις για την επίτευξη της φώτισης—για παράδειγμα, οι τέσσερις απεριόριστες ποιότητες της αγάπης, της συμπόνιας, της χαράς και της ισοψυχίας—αντικατοπτρίζονται στο σχεδιασμό των τετράπλευρων στουπών. Η ανυπέρβλητη στούπα έχει τέσσερις πλευρές στις τέσσερις κύριες κατευθύνσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε αυτές των τεσσάρων απεριόριστων σκέψεων και στις τέσσερις από τις πέντε Βουδδικές οικογένειες. Οι τελετές που συνδέονται με την προετοιμασία τέτοιων στουπών, υποδεικνύουν σαφώς ότι ο ανατολικός τοίχος της Οικογένειας του Βάτζρα αντιστοιχεί στην ποιότητα της αγάπης, κ.ο.κ. για τέσσερις κατευθύνσεις. Στις διδασκαλίες της ανουτάρα γιόγκα, επίσης, το μάνταλα είναι περιστοιχισμένο από αυτά που ονομάζονται νεκροταφεία, σαν καθαρές αναλογίες των οκτώ σωρρευμάτων ή κοινών συνειδήσεων, το καθένα εκ των οποίων περιγράφεται να περιέχει μια αυτοεμφανιζόμενη στούπα.
Λέγεται ότι στην Μποντγκάγια, όπου ο Βούδδας πέτυχε τη φώτιση, υπάρχει μια κρυστάλινη στούπα κάτω από το έδαφος. Είναι σχηματισμένη από μια "βάτζρα ουσία" από τα οστά ενός ρίσι, ή προφήτη, του οποίου η διαλογιστική απορρόφηση ήταν τόσο ισχυρή που στην πραγματικότητα μεταμόρφωσε τα οστά του σε μια ουσία σαν διαμάντι και δε θα καταστραφεί ακόμα και όταν καταστραφούν τα πέντε στοιχεία. Αυτή η υπόγεια στούπα, αυτή η αυθόρμητα παρούσα αναπαράσταση του φωτισμένου νου, στολισμένη από το δέντρο μπόντι που μεγαλώνει πάνω στην επιφάνεια της γης, παρέχει μια μοναδική υποστήριξη για αυτήν την τοποθεσία, τέτοια που όλοι οι χίλιοι Βούδδες που θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, θα πετύχουν τη φώτιση στην Μποντγκάγια.
Σε κάποιες από τις διδασκαλίες της Βατζραγιάνα, αναφέρεται ότι μια αυτοεμφανιζόμενη στούπα υπάρχει στον ουρανό πάνω από την Μποντγκάγια, αν και είναι ορατή μόνο σε ανθρώπους με έναν υψηλό βαθμό πραγμάτωσης. Οι διδασκαλίες Τζοκτσέν περιγράφουν τις "τρεις πηγές"—τα τρία πράγματα που πρέπει να είναι παρόντα σε αυτόν τον κόσμο για να παραμείνουν εδώ οι διδασκαλίες Τζοκτσέν.  Ένα από αυτά είναι αυτή η αυτοσχηματισμένη στούπα.
Πάνω στην επιφάνεια της γης υπάρχουν, επίσης, απίστευτες στούπες. Ίσως μία από τις πιο ονομαστές είναι η στούπα Σουαγιαμπού στην κοιλάδα του Κατμαντού, που το ίδιο της το όνομα σημαίνει "αυτοεμφανιζόμενη". Λέγεται ότι έχει υπάρξει μια στούπα σε εκείνη την τοποθεσία από τους τέσσερις Βούδδες πριν το Σακυαμούνι. Την εποχή των δύο πρώτων Βουδδών, η στούπα βρισκόταν στον ουρανό πάνω από την τοποθεσία, τον καιρό του τελευταίου Βούδδα πριν από το Σακυαμούνι ήταν κάτω από τη γη, και τον καιρό του Σακυαμούνι ήρθε στην επιφάνεια της γης. Μέχρι και σήμερα, γύρω από την πανσέληνο τον έκτο μήνα του σεληνιακού ημερολογίου, υπάρχει μια αξιοσημείωτη εμφάνιση της αρχικής στούπας στον ουρανό, την οποία έχουν δει αμέτρητοι άνθρωποι—Βουδδιστές και μη-Βουδδιστές, ομοίως. Είναι σαν να αιωρείται η στούπα που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης. Αυτό το φαινόμενο λέγεται ότι συμβαίνει επειδή υπήρχε από πάντα μία στούπα στη Σουαγιαμπού, στον ουρανό, κάτω από το έδαφος, ή πάνω στην επιφάνεια της γης.
Η Ιστορία των Βουδδιστικών Στουπών
Όταν το ον που πέτυχε την φώτιση σαν Βούδδας Σακυαμούνι, εισήλθε για πρώτη φορά το μονοπάτι και έστρεψε το νου του μακριά από τη σαμσάρα προς τη φώτιση, το έκανε με την παρουσία μιας στούπας. Από τους απολογισμούς των προηγούμενων ζωών τού Βούδδα και των στουπών στην Μποντγκάγια και την Σουαγιαμπού, είναι σαφές ότι το φαινόμενο της στούπας προηγείται του Βούδδα. Από τον καιρό της ζωής του, οι στούπες που έχουν κτιστεί από Βουδδιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι αναπαραστάσεις της μορφής του ή μνημεία των πράξεών του και είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που καθιερώθηκαν στις διδασκαλίες του.
Υπάρχουν δύο βασικές προσεγγίσεις για το σχεδιασμό των στουπών: η Χιναγιάνα και η Μαχαγιάνα. Η Θιβετανική παράδοση ακολουθεί τις διδασκαλίες του Ινδού δασκάλου Ναγκαρτζούνα, που βασίζονται με τη σειρά τους στις διδασκαλίες του Βούδδα, επομένως εμπίπτει στην παράδοση της Μαχαγιάνα. Από τη σκοπιά της Χιναγιάνα, το σχήμα της στούπας προέρχεται από τον τρόπο που συσσωρεύτηκαν τα προσωπικά υπάρχοντα του Βούδδα πάνω σε ένα κάθισμα κατασκευασμένο από τους μαθητές του, μετά το πέρασμά του στην παρινιρβάνα. Στο πάνω μέρος του καθίσματος τοποθέτησαν την ψάθα και τα ράσα του, έπειτα την κούπα ελεημοσύνης του, το μπαστούνι του και τέλος μια μικρή ομπρέλα.
Το σύστημα της Μαχαγιάνα σχετικά με το σχεδιασμό και την κατασκευή των στουπών, ήταν ίσως σπανιότερο στην Ινδική παράδοση από το σύστημα της Χιναγιάνα, όμως δεν απουσίαζε. Ο τρόπος με τον οποίο διδάχθηκαν οι Θιβετανοί να σχεδιάζουν και να κτίζουν στούπες από τους Ινδούς δασκάλους που ήρθαν στο Θιβέτ, βασιζόταν στις διδασκαλίες του κανόνα της Μαχαγιάνα και, στην περίπτωση των στουπών της Βατζραγιάνα, σε εξηγήσεις και οδηγίες από τα τάντρα. Ίσως τα πιο γνωστά σχέδια των θιβετανικών στουπών είναι η σειρά των οκτώ που κτίζονται συνήθως μαζί. Αυτά βασίζονται σε σχέδια στουπών που κτίστηκαν από μαθητές του Βούδα στα οκτώ ινδικά ιερά μέρη που συνδέονται με ποικίλες θαυματουργικές πράξεις που εκτέλεσε. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα σχέδιο γνωστό σαν "η στούπα των ανθών του λωτού," το οποίο βασίζεται σε αφηγήσεις από τη γέννηση του Βούδδα στο Άλσος Λουμπίνι. Όταν γεννήθηκε ο Βούδδας ως εκ θαύματος από το αριστερό πλευρό του σώματος της μητέρας του και όχι από το γεννητικό κανάλι, στάθηκε αμέσως όρθιος και περπάτησε επτά βήματα σε καθεμία από τις τέσσερις κύριες κατευθύνσεις. Όπου τα πόδια του άγγιζαν το έδαφος, λωτοί άνθιζαν, σχηματίζοντας σωρούς από άνθη. Και έτσι ο σχεδιασμός αυτής της στούπας υποδηλώνει ένα σωρό από άνθη λωτού. Ομοίως, μια στούπα με ένα σχεδιασμό γνωστό σαν τρασιγκομάνγκ—που σημαίνει οι "πολλές είσοδοι της ευνοϊκότητας," παραπέμποντας στα πολλά μονοπάτια της διδασκαλίας του Βούδδα—ανεγέρθηκε ως μνημείο της πρώτης περιστροφής του τροχού του Ντάρμα από το Βούδδα στο Βαρανάσι, όταν δίδαξε τις τέσσερις ευγενείς αλήθειες και τους δώδεκα κρίκους της αλληλεξάρτησης, την αρχή της πορείας που οδήγησε στις 84.000 συλλογές των διδασκαλιών του. Από τα άλλα έξι σχέδια στούπας, η στούπα της φώτισης τιμάει τη φώτιση του Βούδδα, η στούπα της καθόδου από το βασίλειο των θεών τιμάει την κάθοδό του στην Σάνκυα από τον Παράδεισο Τουσίτα αφού δίδαξε τη μητέρα του, η στούπα των θαυμάτων τιμάει τα θαύματα που εκτέλεσε στο Σραβάστι, η στούπα της συμφιλίωσης τιμάει το τέλος που έθεσε στις διαμάχες μεταξύ των ομάδων της σάνγκας στο Άλσος Μπαμπού, η στούπα της νιρβάνα τιμάει το θάνατο και το πέρασμά του πέρα από τη θλίψη στην Κουσιναγκάρα, και η στούπα της ολοκληρωτικής νίκης τιμάει την εκούσια παράταση της διάρκειας ζωής του στο Βαϊσάλι. Η καθεμία από αυτές έχει μια συγκεκριμένη μορφή. Για παράδειγμα, η στούπα της συμφιλίωσης είναι σφαιρική, συμβολίζοντας την ιδέα της ολότητας, της επανένωσης των πάντων σε μια ενιαία ομάδα.
Όταν ο Βούδδας πέρασε στην παρινιρβάνα, τα λείψανά του συγκεντρώθηκαν, χωρίστηκαν σε οκτώ ίσα μέρη, και διαμοιράστηκαν σε οκτώ διαφορετικές ομάδες ατόμων, οι οποίες τα πήραν πίσω στις πατρίδες τους και έκτισαν στούπες για να τα διαφυλάξουν με ευλάβεια. Αυτές οι στούπες δε διέφεραν πολύ στο σχήμα, απλώς είχαν κτιστεί σε οκτώ διαφορετικές περιοχές.
Οι Οδηγίες του Βούδδα για την Κατασκευή Στούπας
Όσον αφορά τα πρακτικά μέσα με τα οποία σχεδιάζεται και κατασκευάζεται μια στούπα, τις τελετουργίες που εκτελούνται, και τα περιεχόμενα που προετοιμάζονται, η πλειοψηφία των πραγματωμένων Θιβετανών δασκάλων έχουν βασιστεί στις διδασκαλίες που ο Βούδδας Σακυαμούνι έδωσε στο βασίλειο των ανθρώπων και το βασίλειο των θεών. Αυτές οι οδηγίες περιέχονται στο Ντριμέντ Ναμνγί, στους "Δύο Ακηλίδωτους Κύκλους." Ανεξάρτητα από την εξωτερική μορφή μιας στούπας, ο εσωτερικός καθαγιασμός είναι ακριβώς ο ίδιος σε κάθε περίπτωση και βασίζεται σε αυτούς τους δύο κύκλους.
Ο ένας από αυτούς, ο Όζερ Ντρίμε ή κύκλος των "Ακηλίδωτων Ακτίνων Φωτός," ανατέθηκε από το Βούδδα όταν τον πλησίασε ένας Βραχμάνος με το όνομα Σέργκυι Ντάουα. Αυτός ο Βραχμάνος, κάθε άλλο παρά Βουδδιστής, ήταν ένας πολυμαθής δάσκαλος μιας ακραίας φιλοσοφικής θεωρίας, η οποία βρισκόταν σε πραγματική ασυμφωνία με τις διδασκαλίες του Βούδδα, και είχε χιλιάδες μαθητές. Χάρη στην ενόραση που είχε αποκτήσει μέσω του διαλογισμού, είχε μια προαίσθηση ότι θα πέθαινε μέσα σε επτά ημέρες, κάτι που τον φόβισε πάρα πολύ. Ήθελε να σώσει τον εαυτό του, όμως ήταν ανήμπορος να το κάνει. Είχε ακούσει πολλά σχετικά με τη συμπόνια και τη σοφία του Βούδδα, και έτσι πήγε σε αυτόν για βοήθεια. Η πρώτη απάντηση του Βούδδα ήταν, "Έχεις πολύ δίκιο που ανησυχείς. Αντιμετωπίζεις όχι μόνο έναν έσχατο θάνατο, αλλά και ένα τέτοιο απόθεμα αρνητικού κάρμα που η ροή της συνείδησής σου θα επαναγεννιέται ξανά και ξανά σε όλο και κατώτερα βασίλεια της ύπαρξης, ώσπου να γεννηθείς τελικά σε ένα βασίλειο της κόλασης." Ο Βραχμάνος απάντησε, "Είσαι παντογνώστης· σε παρακαλώ δώσε μου τα μέσα για να αντισταθμίσω αυτό το εμπόδιο." Ο Βούδδας αποκρίθηκε, "Υπό κανονικές συνθήκες, θα βίωνες αυτήν τη δυστυχία, όμως δεν είναι ανάγκη να το υποστείς αυτό. Υπάρχει μια στούπα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να την επισκευάσεις, να την ανακαινίσεις, και να την επανακαθαγιάσεις και θα αποκτήσεις αρκετή αρετή για να αντισταθμίσεις το αρνητικό σου κάρμα." Έτσι, μέσα από τη συμπόνια του ο Βούδδας μετέδωσε διδασκαλίες, μάντρα, νταράνι μάντρα, και τα μέσα κατασκευής και καθαγιασμού μιας στούπας. Τότε είπε, "Η ζωή σου προς το παρόν είναι παρόμοια με μια λυχνία που ξεμένει από λάδι. Αυτό θα είναι σαν να χύνεις λάδι μέσα στη λυχνία και να διατηρείς τη ζωτική σου ενέργεια. Επίσης, θα εξαντλήσει το αρνητικό κάρμα που θα είχε οδηγήσει σε επαναγεννήσεις σε κατώτερες καταστάσεις. Όταν τελικά φύγεις από αυτήν τη ζωή, σαν ένα φίδι που αποβάλλει το δέρμα του, θα αφήσεις τον κόσμο πίσω και θα πετύχεις την επαναγέννηση σε ένα αγνό βασίλειο, το βασίλειο της ευδαιμονίας." Τόσο πολύ χαρούμενος έγινε ο Βραχμάνος που πήρε αυτά που είπε ο Βούδδας μέσα στην καρδιά του. Χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχαν τεθεί στη διάθεσή του για να επισκευάσει και να επανακαθαγιάσει τη στούπα.
Μέσα από τη δύναμη των λόγων του Βούδδα, τη δύναμη των μάντρα και των νταράνι μάντρα που ο Βούδδας μετέδωσε, και μέσα από τις δικές του προσπάθειες, ο Βραχμάνος βίωσε μια θαυματουργική μεταμόρφωση. Το άρρωστο σώμα του που αργοπέθαινε έγινε μια δυνατή, μεγαλοπρεπής παρουσία και έζησε για πολύ καιρό. Τα αποτελέσματα από αυτό άφησαν έκθαμβους Βουδδιστές και μη-Βουδδιστές, ομοίως. Οι μποντισάτβα που ήταν μαθητές του Βούδδα εξεπλάγησαν που είχε παραχωρήσει τέτοιες ισχυρές διδασκαλίες της κρίγια τάντρα. Αναγνωρίζοντας την πολύ ιδιαίτερη φύση τους, ως μέσο εξαγνισμού και πνευματικής ανάπτυξης, οι μποντισάτβα τις συστηματοποίησαν, παρέχοντας έτσι τις ιερές γραπτές πηγές για αυτήν την αδιάσπαστη γενεαλογία πρακτικών μεθόδων για την κατασκευή και τον καθαγιασμό των στουπών.
Όταν ο Βούδδας χάρισε αυτές τις διδασκαλίες στον Σέργκυι Ντάουα, υπήρχε ένας μποντισάτβα στο ακροατήριο με το όνομα Ντρίμπα Νάμσελ, που σημαίνει η "πλήρης διάλυση όλων των συσκοτίσεων." Σε κάποιο σημείο, αυτός ο μποντισάτβα σηκώθηκε και απευθύνθηκε στο Βούδδα, παρακαλώντας τον να επεξεργαστεί περαιτέρω τα μέσα με τα οποία θα μπορούσαν να σχεδιαστούν, να ανεγερθούν και να καθαγιαστούν οι στούπες για το όφελος των αισθανόμενων όντων. Ευχαριστημένος από αυτήν την παράκληση, ο Βούδδας προχώρησε εξηγώντας με μεγάλη λεπτομέρεια το πως θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια στούπα με τη χρήση χώματος, πέτρας, ξύλου κ.ο.κ. Είπε πως, είτε η στούπα ήταν τόσο μεγάλη όσο το Όρος Μερού ή τόσο μικρή όσο ένα νύχι, αυτό που ήταν σημαντικό για να την καταστήσει μια ιερή αναπαράσταση του φωτισμένου νου, ήταν οι αναλογίες. Περιέγραψε τον τρόπο που κατασκευάζονταν τα μάνταλα, τον τρόπο που προετοιμάζονταν τα νταράνι μάντρα, το τρόπο που τα τσα-τσα, ή οι πήλινες απεικονίσεις, σχηματίζονταν και καθαγιάζονταν. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη για τελετουργική αγνότητα, στις αυστηρές υποχρεώσεις των ατόμων που προετοίμαζαν τα τσα-τσα, τα νταράνι μάντρα και τις άλλες προσφορές—τη λήψη χειροτονίας, μια χορτοφαγική διατροφή κ.ο.κ. Εξήγησε επίσης το πως έπρεπε να εκτελούνται οι επίσημοι καθαγιασμοί, καθώς επίσης και τα οφέλη της κατασκευής μιας στούπας.
Οι Ευλογίες των Στουπών
Τα οφέλη της συμμετοχής στη δημιουργία των στουπών και των τσα-τσα είναι πραγματικά ανυπολόγιστα. Όταν ο Βούδδας έδωσε αυτές τις διδασκαλίες, όχι μόνο τα ανθρώπινα όντα, αλλά επίσης και οι θεοί, τα πνεύματα και τα άλλα μη ανθρώπινα όντα που ήταν παρόντα, αναγνώρισαν την αξία τους και υποσχέθηκαν να τις τιμούν, να τις σέβονται και να τις προστατεύουν. Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας του Βουδδισμού, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί για να διατηρηθεί αυτή η παράδοση της κατασκευής των στουπών.
Η συμμετοχή στη δημιουργία των τσα-τσα ή των στουπών, ή η υποστήριξή της, όπως και η απόδοση τιμών σε αυτές αφού έχουν κτιστεί μέσω προστερνισμών, περιφορών, και προσφορών, παρέχει ένα μέσο αποτροπής όλων όσων είναι δυσοίωνα και αντιπαραγωγικά και εξασφάλισης όλων όσων είναι ευνοϊκά και υποστηρικτικά για την πνευματική ανάπτυξη. Όποιος κι αν είναι ο βραχυπρόθεσμος στόχος—η μακροζωία, ο πλούτος και η ευημερία, η επίτευξη κάποιου εγχειρήματος, η ανακούφιση μιας αρρώστιας δικής μας ή των άλλων, ο εξαγνισμός ακόμα και της πιο ειδεχθούς πράξης, ο κατευνασμός των εμποδίων—αυτή η δραστηριότητα είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο για την πραγματοποίηση εκείνου του στόχου. Επίσης, φυτεύει τους σπόρους της απελευθέρωσης στη ροή της συνείδησης ενός ατόμου, έτσι ώστε να κερδίσει υψηλότερες καταστάσεις επαναγέννησης και τελικά να φτάσει στη φώτιση. Αυτό εξαρτάται ιδιαίτερα από την μποντιτσίτα του ατόμου. Αν κάποιος πάρει μέρος στην κατασκευή μιας στούπας και στις τελετουργικές δραστηριότητες, ή αποδώσει τιμές στην ολοκληρωμένη στούπα με μια αλτρουιστική απόφαση να ωφελήσει όλα τα όντα, τότε οι ευλογίες είναι τέτοιες που ο Βούδδας ο ίδιος δε θα μπορούσε να τις περιγράψει.
Ποτέ δε θα έπρεπε να υποτιμούμε τη δύναμη των φιλοδοξιών μας. Η δύναμη αυτή μπορεί να είναι αρνητική, όπως και θετική. Ο Θρύλος της Μεγάλης Στούπας μιλάει για τα τρία αδέλφια που κατασκεύασαν μια στούπα μετά από την αίτηση της ηλικιωμένης μητέρας τους, και έδωσαν έναν όρκο να επαναγεννηθούν μαζί κάτω από συνθήκες όπου θα ωφελούσαν τα όντα. Επαναγεννήθηκαν σαν ο λόγιος και ηγούμενος Σανταρακσίτα, ο μεγάλος δάσκαλος Παντμασαμπάβα, και ο Βασιλιάς Τρίσονγκ Ντέτσεν. Ήταν κατά τη χρονική περίοδο αυτών των τριών μορφών της θιβετανικής ιστορίας που άκμασε η Βουδδιστική παράδοση στη Χώρα των Χιονιών. Όταν έδωσαν τον όρκο τους σαν τρία αδέλφια, κάποιο άλλο άτομο που τους ζήλευε, διατύπωσε μια πολύ αρνητική προσευχή: "Είθε να επαναγεννηθώ σε περιστάσεις όπου θα μπορώ να καταστρέψω οτιδήποτε κτίζουν." Λόγω του ότι διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευής της στούπας, η δύναμη αυτής της φιλοδοξίας οδήγησε στην επαναγγένηση αυτού του ανθρώπου σαν τον πολύ ισχυρό Βασιλιά Λανγκντάρμα. Όμως λόγω της αρνητικότητας της φιλοδοξίας, σαν βασιλιάς διέπραξε τεράστιο κακό, που σχεδόν ξερίζωσε το Βουδδισμό από το Κεντρικό Θιβέτ μέχρι ένα σημείο.
Οι ευλογίες των στουπών είναι τέτοιες που οφελούν όλα τα όντα, ανεξάρτητα από τη σύνδεση ή το κίνητρό τους. Το γεγονός ότι υπάρχουν στούπες και άλλες ιερές μορφές πραγματοποιήσεων του φωτισμένου σώματος, λόγου και πνεύματος στο Ρίγκντζιν Λινγκ, μπορεί να είναι κάτι για το οποίο οι άνθρωποι που ζουν λίγα μόνο μίλια πιο κάτω δεν έχουν ιδέα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα ωφεληθούν με κάποιον τρόπο. Ο κόσμος ωφελείται από το γεγονός ότι το Ρίγκντζιν Λινγκ βρίσκεται εδώ. Η πολιτεία ωφελείται. Η τοπική περιοχή ωφελείται. Υπάρχει όφελος σε όλα τα επίπεδα. Όμως αυτό το όφελος αυξάνεται από τη συμμετοχή και την μποντιτσίτα του ατόμου. Μια στούπα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για εκείνους που την υποστηρίζουν ή την κτίζουν, τη βλέπουν ή ακούνε τον άνεμο που φυσάει κοντά της, την αγγίζουν ή τη θυμούνται, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι ευεργετική για τα άλλα όντα. Στην πραγματικότητα έχει να κάνει περισσότερο με το βαθμό του οφέλους.
Υπάρχει μια αφήγηση στις Ιστορίες της Τζάτακα (Σούτρα) για επτά έντομα που ζούσαν πάνω σε ένα φύλλο κάποιου δέντρου δίπλα σε μια λίμνη που στον πυθμένα της υπήρχε μια στούπα. Όταν ήρθε ο χειμώνας, το δέντρο έριξε τα φύλλα του. Ο άνεμος μετέφερε το φύλλο των εντόμων επτά φορές γύρω από τη λίμνη, και έπειτα αυτό έπεσε στο νερό και τα έντομα πνίγηκαν. Μετά το Βούδδα Σακυαμούνι υπήρξαν επτά γενεές, γνωστές σαν οι πρώτες επτά γενεές Βουδδών, οι οποίες ήταν ενσαρκώσεις αυτών των επτά εντόμων. Λοιπόν, αυτό είναι όφελος! Τα έντομα δεν είχαν ιδέα ότι η στούπα βρισκόταν εκεί. Δε γνώριζαν τι συνέβαινε. Απλώς μεταφέρονταν από τον άνεμο.
Στο θιβετανικό Βουδδισμό, η κατασκευή τσα-τσα είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό μέσο για την ανάπτυξη της αρετής ενός ατόμου, στο πλαίσιο προετοιμασίας οποιουδήποτε σημαντικού εγχειρήματος. Εγχειρίδια απομονώσεων συχνά αναφέρουν ότι πριν από μια απομόνωση μεγάλης διάρκειας, θα έπρεπε να συσσωρεύσετε αρετή με δραστηριότητες όπως η δημιουργία των τσα-τσα. Είναι επίσης ένα ισχυρό μέσο για να εξαγνίσετε τα αποτελέσματα των βλαβερών πράξεων, των συσκοτίσεων και των σπασμένων όρκων ή δεσμεύσεων.
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πάνω σε αυτό σχετικά με τον Ατίσα, το μεγάλο Ινδό Βουδδιστή δάσκαλο που ήταν ο επιτηρητής πειθαρχίας στο Πανεπιστήμιο της Ναλάντα και τον Ναρόπα, έναν πλήρως χειροτονημένο μοναχό στη Ναλάντα. Σε κάποιο ορισμένο σημείο στην άσκησή του της Βατζραγιάνα έγινε κατάλληλο για το Ναρόπα να πάρει μια σύντροφο. Υπέπεσε στη αντίληψη του επιτηρητή πειθαρχίας το ότι ο Ναρόπα συνδεόταν με μια γυναίκα. Έτσι ο Ατίσα ένιωσε υποχρεωμένος να τον αποβάλλει από το πανεπιστήμιο. Πήγε στο δωμάτιο του Ναρόπα και του εξήγησε πως έχουν τα πράγματα. Ο Ναρόπα απάντησε, "Λοιπόν, αν αυτό είναι το πως αισθάνεστε, εντάξει." Έβγαλε τα ράσα του, τα τοποθέτησε κάτω, περπάτησε μέσα από τον τοίχο, και έφυγε από το πανεπιστήμιο. Σε αυτό το σημείο ο Ατίσα συνειδητοποίησε ότι είχε κάνει λάθος! Οι διαμένοντες στο πανεπιστήμιο του μοναστηριού ήταν ενοχλημένοι μαζί του διότι είχε αποτύχει να αναγνωρίσει ένα σπουδαίο σίντα που ζούσε ανάμεσά τους και ο Ατίσα ήταν τόσο μπερδεμένος ώστε αποφάσισε ότι έπρεπε να αποχωρήσει και αυτός.
Λοιπόν, ο Ατίσα ήταν ένας μεγάλος ασκητής της Τάρας, και η σχέση του με την εκλεκτή του θεότητα ήταν τέτοια που είχε συνεχώς οράματα της Τάρας και μπορούσε να της μιλήσει όποτε το επιθυμούσε. Όμως για επτά ημέρες μετά από αυτό το επεισόδιο, δεν μπορούσε πουθενά να τη βρει. Τελικά, ένα πρωινό κατά την αυγή εμφανίστηκε στον Ατίσα και είπε, "Έχεις διαπράξει ένα πολύ μεγάλο σφάλμα. Αν δεν εξομολογηθείς και δεν εξαγνίσεις τις πράξεις σου ενώπιον αυτού του μεγάλου γιόγκι, η ροή της συνείδησής σου θα επαναγεννηθεί στην κόλαση." Και έπειτα εξαφανίστηκε.
Και έτσι ο Ατίσα ξεκίνησε για να βρει το Ναρόπα. Τελικά, τον συνάντησε τυχαία να διασχίζει το Ποταμό Γάγγη. Αφού ο Ατίσα δεν ήταν αρκετά κοντά, δεν μπορούσε να προσφέρει στο Ναρόπα την προσωπική του απολογία. Όμως η Τάρα του φανερώθηκε ξανά και του είπε, "Ένας από τους τρόπους που μπορείς να αντισταθμίσεις αυτό το αρνητικό κάρμα είναι να φτιάχνεις πέντε τσά-τσα κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής σου." Έτσι αυτό έγινε ένα κομμάτι της άσκησης του Ατίσα. Όταν ήρθε στο Θιβέτ, οι μαθητές του έμεναν κατάπληκτοι όταν έβλεπαν αυτόν το μεγάλο δάσκαλο από την Ινδία να κάθεται κάθε μέρα στο πάτωμα με τον πηλό και το καλούπι του, φτιάχνοντας τσά-τσα. Αυτό τους έφερε σε αμηχανία και έτσι του είπαν, "Ένας μεγάλος λάμα όπως εσείς δε θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτό το είδος ταπεινωτικής εργασίας. Θα το κάνουμε εμείς για λογαριασμό σας." Όμως ο Ατίσα απλώς αποκρίθηκε, "Πρόκειται να φάτε και το φαγητό μου για μένα;"
Όταν φτιάχναμε τη στούπα στο Μπουτάν, αποδίδοντας τιμή στην Αυτού Αγιότητα τον Κυέντσε Ρίνποτσε, δεν υπήρξε ποτέ κάποια ανάγκη να προτρέψουμε τους ανθρώπους να εργαστούν. Δεν παρευρίσκονταν εκεί μόνο οι μεγάλοι λάμα μέρα και νύχτα φτιάχνοντας τσά-τσα, τυλίγοντας μάντρα, κ.ο.κ., αλλά και κόσμος συνέρρεε για να βοηθήσει. Κατανοούσαν την αξία αυτού που συνέβαινε και ήθελαν να είναι κομμάτι του. Δε χρειάστηκε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους. Αν μη τι άλλο, θα ήταν αναγκαίο να απομακρύνουμε τους ανθρώπους, επειδή ήταν πάρα πολλοί. Λόγω του ότι ήταν χειμώνας και έκανε πολύ κρύο, το χτίσιμο των πλευρών της στούπας ήταν μια εξαιρετικά σκληρή δουλειά. Ωστόσο, οι λάμα και οι τούλκου σχεδόν παρέβγαιναν ο ένας τον άλλον για την τιμή τού να μπορέσουν να ανεβούν στη σκαλωσιά και να αρχίσουν να ασβεστώνουν.
Οι παλαιότεροι από τους μαθητές της Αγιότητάς Του είχαν γεράσει αρκετά και είχαν αρθρίτιδα στα δάχτυλά τους, όμως ανυπομονούσαν να φτάσουν στο χώρο εργασίας. Έτρεχαν εκεί έξω και βοηθούσαν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούσαν, φτυαρίζοντας τσιμέντο με τα γυμνά τους χέρια και σοβατίζοντας, επειδή ήταν τόσο χαρούμενοι που έπαιρναν μέρος στο έργο. Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά των στουπών είναι ότι είναι δύσκολο να νιώσεις κτητικός μαζί τους. Δεν υπάρχουν για κανέναν άλλο λόγο, εκτός από το να ωφελούν. Με άλλα έργα μπορεί να υπάρξει κάποιο έννομο συμφέρον. Όμως μια στούπα είναι απλώς μια στούπα. Δεν είναι κάτι από το οποίο μπορείς να έχεις προσωπικό κέρδος. Είναι μια αναπαράσταση του φωτισμένου νου, που στέκεται εκεί, περιμένοντας από τα όντα να τη δούνε, να την αγγίξουν, ή να τη θυμούνται. Στο Θιβέτ πολλές από τις στούπες κτίστηκαν σε σταυροδρόμια πάνω σε περάσματα ψηλών βουνών, μέρη όπου δε θα πήγαινε ποτέ κανένας, εκτός από το δρόμο του για κάπου αλλού. Οι Θιβετανοί γνώριζαν ότι άσχετα από το πως φαίνονταν οι στούπες εξωτερικά, περιείχαν απίστευτες ευλογίες. Απλώς και μόνο το να τις βλέπουν ήταν ευλογία. Το να τις αγγίζουν ήταν ευλογία. Το να ακούνε τον ήχο του ανέμου που φυσούσε γύρω από αυτές, ήταν ευλογία. Και αυτός ήταν ο λόγος που τις έκτιζαν—για τις ευλογίες, μόνο για τις ευλογίες.
Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από επεξεργασμένες απομαγνητοφωνήσεις μιας διδασκαλίας και μιας συνέντευξης δοσμένες από τον Τούλκου Σανγκ-γκνάγκ, που διεξήχθησαν στο Ρίγκντζιν Λινγκ το Σεπτέμβριο του 1995 και μεταφράστηκαν από το Ρίτσαρντ Μπάρρον. Η μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά έγινε από την μεταφραστική ομάδα του Rigdrol Ling και αφιερώνετε στο όφελος όλων των όντων.

Τα οφέλη του να χτίσεις μια Στούπα, να κάνεις προστερνισμούς προς αυτή,  
προσφορές, περιφορές γύρω από αυτή και ευχές.

Τιμή στα τρία πολύτιμα πετράδια!

Θα εξηγήσω εν συντομία τα οφέλη του χτισίματος της Στούπας του Σουγκάτα1 καθώς και τα οφέλη των πιστών που κάνουν προστερνισμούς, προσφορές και περιφορές γύρω από αυτή. Συνάθροιση των τυχερών που ενδιαφέρεστε για τις γνήσιες γραφές που αναφέρω εδώ σαν μαρτυρία, αποδεχτείτε τες με χαρά!

Στη Καρμαβιμπάνγκα Σούτρα λέγεται:

Ο Βούδδας είπε στον νεαρό Βραχμάνο Σούκα: Υπάρχουν δεκαοκτώ οφέλη του να χτίσει κάποιος μία Στούπα του Βούδδα. Ποιά είναι αυτά τα δεκαοκτώ οφέλη;

 •       Θα γεννηθεί ως παιδί ενός μεγάλου βασιλιά
 •       Θα αποκτήσει ευγενές σώμα
 •       Θα γίνει πολύ όμορφος και ελκυστικός
 •       Θα έχει έντονη αίσθηση των ικανοτήτων του
 •       Θα γίνει ισχυρός και διάσημος
 •       Θα έχει μία μεγάλη συνοδεία από υπηρέτες
 •       Θα ηγείται των ανδρών
 •       Θα είναι στήριγμα σε όλους
 •       Θα γίνει γνωστός στις δέκα κατευθύνσεις
 •       Θα είναι ικανός να εκφράσει τον εαυτό του με λέξεις και στοίχους εκτενώς
 •       Θα λαμβάνει προσφορές από θεούς και ανθρώπους
 •       Θα κατέχει πολύ πλούτο
 •       Θα αποκτήσει το βασίλειο του άρχοντα του σύμπαντος
 •       Θα έχει μακροζωία
 •       Θα είναι σαν σωρός από Βάτζρα (δυνατός)
 •       Το σώμα του θα είναι προικισμένο με τα μεγάλα και μικρά σημάδια (ενός Βούδδα)
 •       Θα επαναγεννηθεί στα τρία ανώτερα βασίλεια
 •       Θα φτάσει γρήγορα στην επίτευξη της νιρβάνα                                                              

Αυτά τα 18 σημεία είναι τα οφέλη του χτισίματος της Στούπας του Βούδδα.
                                               
Στο Μαντζούσρι Μούλα Τάντρα λέγεται:

Αν κάποιος χτίσει μία Στούπα με τα χέρια του με σκοπό να καθαρίσει το σώμα του,
Αυτό θα γίνει ακόμα κι αν έχει διαπράξει τα πέντε ειδεχθή εγκλήματα.
Αν κάποιος χτίσει εκατό χιλιάδες Στούπες τότε                                                                               
Θα γίνει παγκόσμιος κυβερνήτης όλων των κατόχων της γνώσης,                                              
Θα κατανοήσει πλήρως όλες τις γραφές και θα είναι προικισμένος με ικανότητες και σοφία.         Κατά την διάρκεια ενός αιώνα, μετά το θάνατο, θα γεννιέται πάντα σαν βασιλιάς 
και δεν θα πάει ποτέ στα τρία κατώτερα βασίλεια.                                                   
Όπως ο ήλιος ανατέλλει σε μία κεντρική χώρα,                                                             
Θα είναι προικισμένος με όλες τις ικανότητες των αισθήσεων,                                               
Θα διατηρεί ότι έμαθε και θα θυμάται τις προηγούμενες ζωές του.

Στη Σούτρα που ονομάζεται η κασετίνα των μυστικών κειμηλίων  λέγεται:

Ο Μπαγκαβάν είπε: Βατζραπάνι! Εάν κάποιος γράψει αυτές τις διδασκαλίες του Ντάρμα και τις τοποθετήσει μέσα σε μια Στούπα, αυτή η Στούπα θα γίνει η πεμπτουσία των βάτζρα λειψάνων από όλους τους Βούδδες. Θα γίνει μία Στούπα ευλογημένη με το μυστικό Νταράνι της ουσίας όλων των Βουδδών. Θα γίνει μία Στούπα των ενενήντα εννέα Βουδδών, ακριβώς όσοι είναι οι σπόροι σουσαμιού που υπάρχουν σε ένα βάζο με σουσάμι. Θα είναι ευλογημένη σαν μία Στούπα η οποία περιέχει τα μάτια και την Ουσνίσα από όλους τους βούδδες.

Όποιος τοποθετήσει εικόνες του Βούδδα μέσα σε μια Στούπα,                                           
Αυτό το άτομο θα είναι ευλογημένο με την φύση των επτά πολύτιμων  κοσμημάτων των εικόνων του Βούδδα.

Όποιος αποδίδει σεβασμό και ευλάβεια σε αυτή την Στούπα,                                            
Δεν θα επιστρέψει (στη σαμσάρα) και τελικά θα αφυπνισθεί πλήρως στην αξεπέραστη και απόλυτα τέλεια φώτιση.

Ακόμα κι αν κάποιος κάνει ένα και μόνο προστερνισμό ή κάνει μία απλή περιφορά,
Δεν θα πάει ποτέ σε μέρη σαν την κόλαση του Άβιτσι. Δεν θα απομακρυνθεί ποτέ από το μονοπάτι της ανυπέρβλητης τέλειας φώτισης. Επίσης, η περιοχή και οι εικόνες γύρω από την Στούπα θα είναι ευλογημένες από όλους τους Βούδδες.

Στη Σατντάρμα Πουνταρίκα Σούτρα λέγεται ότι:

Οι τοίχοι θα είναι χτισμένοι από λάσπη και τούβλα. Και μια Στούπα των Τζίνας2 είναι χτισμένη με παρόμοιο τρόπο. Ως εκ τούτου ακόμα και αν είναι χτισμένη από σωρούς σκόνης, όποιος κι αν χτίσει μια στούπα για χάρη των Τζίνας, σε απομακρυσμένες περιοχές όπου επικρατεί δυστυχία, ακόμα κι αν χτίστηκε από σωρούς σκόνης με κατασκευαστές παιδιά που παίζανε παιχνίδια, αυτά θα φτάσουν στην φώτιση.

Τα οφέλη του να κάνεις προσφορές σε μία Στούπα παρουσιάζονται στη Σούτρα
μετά από παράκληση του (βασιλιά) Πρασέναζιτ:

Αν κάποιος πλύνει μια Στούπα του Βούδδα,                                                                           
Θα έχει μακροζωία στους κόσμους των θεών και των ανθρώπων.                                     
Το σώμα και ο νους του θα είναι απαλλαγμένα από ασθένειες.                                                 
Θα υπερβεί όλη τη δυστυχία,                                                                                                        
Θα επιτύχει διαρκή ευτυχία και θα είναι πλούσιος.

Αν κάποιος σημάνει μια καμπάνα μπροστά σε μια Στούπα του Βούδδα                            
Θα έχει χαρισματική ομιλία και μεγάλη φήμη                                                                  
Θα αποκτήσει την ευχάριστη φωνή του Μπράχμα και θα θυμηθεί τις προηγούμενες ζωές του.

Οποιοσδήποτε μεταξύ των λογίων περιστρέψει το μάλα3 του (απαγγέλοντας μάντρα) με αφοσιωμένο νου μπροστά από μια Στούπα του Σουγκάτα
Θα είναι ευπαρουσίαστος με πολλά πολύτιμα χρυσά μάλα,
Θα έχει πολλά πολύτιμα στολίδια και θα είναι ο πρώτος ανάμεσα στους αξιέπαινους και τους τυχερούς.

Οποιοσδήποτε προσφέρει σε μία Στούπα των Τζίνας τον ήχο μουσικής                        
Θα αποκτήσει τέλεια εμπιστοσύνη στην εμβρίθεια και τη γνώση.                               
Θα έχει μία τέλεια φυσική μορφή κι ένα αγνό νου και λόγο.                                           
Ο λόγος του θα γεμίζει τον κόσμο.                                                                                         
Σε μία λειψανοθήκη (Στούπα), η οποία είναι η πηγή της άσπιλης αρετής, αυτοί θα λαμβάνουν προσφορές, σαν ένα πεδίο προσφορών για τους τρεις κόσμους.
                                                                                                                                                            
Αν κάποιος διορθώσει τις γιρλάντες σε μία Στούπα του Βούδδα,                                  
Αυτός θα γίνει σπουδαίος κυβερνήτης των ανθρώπων κι ένας πανίσχυρος κυβερνήτης των θεών
Και θα βιώσει μεγάλη ευδαιμονία.
Θα επιτύχει το λάβαρο της πλήρους απελευθέρωσης.

Αν κάποιος καθαρίσει μία Στούπα του Βούδδα                                                                
Αυτός θα γίνει όμορφος και ελκυστικός.                                                                                    
Θα έχει ευγενές πρόσωπο και την επιδερμίδα ενός λωτού.                                                
Θα  είναι εντελώς ελεύθερος από τα ελαττώματα της Σαμσάρα.

Όποιος καθαρίσει την σκόνη γύρω από την Στούπα την άνοιξη με καθαρό νερό,
Θα είναι ευχάριστος κι αγαπητός από κυρίες
 που κρατούν χρυσές βεντάλιες στα χέρια τους.

Όσον αφορά τα οφέλη από τους προστερνισμούς και τις περιφορές γύρω από μια στούπα, λέγεται στην Αβαλοκιτεσβάρα Σούτρα:
Αν κάποιος προσφέρει σεβασμό γονατίζοντας μπροστά από μία Στούπα του Βούδδα
Αυτός θα γίνει παντοδύναμος και ηρωικός άρχοντας του σύμπαντος.
Θα έχει μια πανοπλία και τα χρυσά εμβλήματα.
Θα γίνει παντοδύναμος δάσκαλος και θα χαίρεται ανάμεσα στους Βούδδες.

Στη Σαντάρμα Πουνταρίκα Σούτρα λέγεται:
Όποιος ενώσει τις παλάμες του μπροστά από μια Στούπα,
με τα δύο χέρια είτε με το ένα·
Όποιος έστω και μία φορά υποκληθεί με το σώμα του,
Ή ακόμα και να κάμψει λίγο το κεφάλι του·
Όποιος κάνει προστερνισμούς ή απλά πει την λέξη"Βούδδα" με απερίσπαστο νου
Είτε μία είτε μερικές
Σε μέρη που φυλάσσονται ιερά κειμήλια,
Αυτός θα επιτύχει την υπέρτατη φώτιση.

Στη Σάϊτυα Πραντάκσινα Γκάτα λέγεται:
Οι ιδιότητες της περιφοράς γύρω από μία Στούπα του προστάτη του κόσμουδεν περιγράφονται με απλές λέξεις.
Αυτά και άλλα αποσπάσματα από τις Σούτρες και τα Τάντρα θα γεννήσουν εμπιστοσύνη και μεγάλη χαρά.
Καλώ όλους εκείνους που έχουν την καλοτυχία να χρησιμοποιούν την ανθρώπινη ύπαρξή τους με ουσιαστικό τρόπο και επιθυμούν να αποκτήσουν ευτυχία, να προσπαθήσουν όσο μπορούν καλύτερα να συγκεντρώσουν τις συσσωρεύσεις και να καθαρίσουν τις συσκοτίσεις. Με το ευγενές κίνητρο της Μποντιτσίτα να κάνετε προστερνισμούς, προσφορές, περιφορές, ευχές και ούτω καθεξής, μπροστά από αυτά τα ξεχωριστά υπέρτατα στηρίγματα ( Στούπες), τα οποία χαρίζουν μεγάλα και σημαντικά οφέλη μέσω της όρασης, της ακοής και της ενθύμησης.
Αυτό γράφτηκε από τον αναχωρητή, Σάνγκυε Ντόρζε
O οποίος αυτή την εποχή στην ηλικία των πενήντα ετών
Έχει την εμφάνιση του καθοδηγητή των όντων
Αντιπροσωπεύοντας το σώμα, το λόγο και το νου του Βούδδα.


Μέσω αυτής της αρετής, είθε όλα τα όντα επιτύχουν το επίπεδο που ξεπερνά τα όρια της σαμσάρα και της νιρβάνα. Νικώντας τις στρατιές των Μάρα, είθε να κατέχουν την δύναμη του μεγάλου πεδίου του Σαμανταμπάντρα, είθε τα δύο οφέλη να εκδηλωθούν αυθόρμητα και είθε η ευνοϊκότητα και το μεγαλείο να ακτινοβολούν.
Αυτό γράφτηκε το έτος του αρσενικού αλόγου της φωτιάς, στον 16ο κύκλο των εξηκονταετιών (1966), τον 9ο μήνα της 22ης ημέρας, από τον Κυάμπτζε Τσάντραλ Σάνγκυε Ντόρζε Ρίνποτσε.

Σημειώσεις
1. Σουγκάτα [Σαν.] (Θιβ. བདེ་བར་གཤེགས་པ། ντέουαρ σέκπα). Ένα από τα επίθετα του Βούδδα, κυριολεκτικά σημαίνει ‘‘ πάει στην ευδαιμονία’’. Περαιτέρω εξήγηση του όρου :
"Σύμφωνα με τον Νταρμακίρτι, υπάρχουν τρεις τρόποι κατανόησης της Σου ή ‘’ευδαιμονίας ‘’: Εξαιρετική, μη αναστρέψιμη και ολοκληρωτική. Γκάτa ή ‘‘φύγει’’ έχει δύο έννοιες: την εγκατάλειψη και την υλοποίηση, δηλαδή την εγκατάλειψη όλων των ατελειών, καθώς και την πραγμάτωση όλων αυτών που πρέπει να κατανοηθούν.
Έτσι, όσον αφορά την πραγμάτωση, την έννοια Σουγκάτα μπορούμε να την εξηγήσουμε ως εξαιρετική πραγμάτωση, αμετάκλητη πραγμάτωση και την πλήρη πραγμάτωση. Από την άποψη της εγκατάλειψης, σημαίνει άριστη εγκατάλειψη, αμετάκλητη εγκατάλειψη και πλήρη εγκατάλειψη.
2. Τζίνα  [Σαν.] (Θιβ. རྒྱལ་བ། γκυάλ ουα). Ο νικητής, ο Βούδδας, ο Άρχατ
3. Μάλα [Σαν.] (Θιβ. འཕྲེང་བ། τρεν ουα). Κομπολόϊ απαγγελίας μάντρα ή προσευχών
Η μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά έγινε από την μεταφραστική ομάδα του Rigdrol Ling και αφιερώνετε για το όφελος όλων των όντων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις