Διδασκαλία

Από τον 17ο Κάρμαπα Τρίνλεϋ Τάγιε Ντόρτζε

Η ακόλουθη διδασκαλία είναι προσαρμοσμένη από μια εισαγωγή στην ενδυνάμωση του Βατζραπάνι-Χαγιαγκρίβα-Γκαρούντα στο Κάρμα Μίγκυουρ Λινγκ, στο Βέρκορ, Γαλλία, 4 Αυγούστου 2012. Στο Βουδδισμό της Βατζραγιάνα, η τελετή ενδυνάμωσης είναι μια αναγκαία προϋπόθεση για τις περισσότερες ασκήσεις οραματισμού θεοτήτων.
Οι ενδυναμώσεις που δίνονται από τους πνευματικούς δασκάλους στοχεύουν στο να συνδέουν τους ασκητές με την ενέργεια της σοφίας του δασκάλου και των θεοτήτων του διαλογισμού σε διάφορα επίπεδα.
Ο σκοπός της ενδυνάμωσης είναι απλούστατα να επιτύχουμε την κατανόηση και την ειρήνη του νου. Η ενδυνάμωση περιλαμβάνει τη λήψη Καταφυγίου, τη γέννηση της Μποντιτσίτα, και την ανάπτυξη της καθαρής θέασης. Μπορούμε να αναζητήσουμε καταφύγιο στο Βούδδα, στο Ντάρμα και τη Σάνγκα· μπορούμε να γεννήσουμε την Μποντιτσίτα (το νου της αφύπνισης) και να αναπτύξουμε την καθαρή θέαση, διότι είναι εφικτό! Ο εξαγνισμός είναι εφικτός.
Όμως αρχικά πρέπει να εργαστούμε με αυτό που ήδη έχουμε. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μια ταυτότητα του εσείς και του εγώ και του εμείς. Δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, δεν είναι συμπαγές. Είναι εκεί, είναι αντιληπτό επειδή τα πάντα είναι αλληλοεξαρτημένα· τίποτε περισσότερο από αυτό. Απλώς αυτό μόνο.
Δεν χρειάζεται να λέμε "δεν υπάρχει εγώ," διότι υπάρχει, κατά κάποιον τρόπο ένα "εγώ". Αν σε τσιμπήσω, θα νιώσεις κάτι, έτσι δεν μπορούμε να αρνηθούμε αυτήν την ταύτιση. Aλλά δεν λέμε, "Α, νιώθω τον πόνο, επομένως θα παραιτηθώ." Μπορούμε να εργαστούμε με τις ταυτότητές μας· μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.
Προκειμένου να συσσωρεύσουμε αρετή και σοφία, αναζητούμε Καταφύγιο στη φωτισμένη κατάσταση του νου, στο Βούδδα· στο ίδιο το μονοπάτι, το Ντάρμα· και στους πνευματικούς οδηγούς, τους Μποντισάτβα. Από αυτήν τη βάση, μπορούμε να κτίσουμε ή να αναπτύξουμε κάτι. Αυτό που μπορούμε να αναπτύξουμε είναι η αρετή και η σοφία, και καθώς το κάνουμε, αναπτύσσουμε κατανόηση.
Την ίδια στιγμή, η πρόθεσή μας είναι πολύ σημαντική, η πρόθεση του να ωφελούμε αληθινά τους άλλους. Δεν έχει να κάνει με το πόσα όντα μπορείτε να ωφελήσετε· είναι απλά και μόνο η ιδέα ότι επιθυμείτε να ωφελήσετε τους άλλους. Επίσης, δεν έχει να κάνει ακριβώς με το αν μπορούμε πράγματι να βοηθήσουμε ή όχι, δε χρειάζεται να επιβαρύνουμε τους εαυτούς μας με αυτό. Εφόσον έχουμε το κίνητρο, αυτό είναι το παν.
Αν έχουμε εμμονή και λέμε, "Θέλω να βοηθήσω,  πρέπει να βοηθήσω," τότε αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε θα νιώθουμε ταραγμένοι και απογοητευμένοι. Αυτός είναι ο λόγος που απλώς γεννάμε αυτόν τον πολύτιμο νου, αυτήν τη στάση ότι είμαστε έτοιμοι ανα πάσα στιγμή να βοηθήσουμε. Με αυτήν τη στάση είμαστε σε ειρήνη.
Έχοντας αυτήν την εμπειρία της ταυτότητας, ενός εγώ ή εμένα, όμως δεν παραμένουμε απλώς ικανοποιημένοι με αυτήν την κοινή κατάσταση. Στην πραγματικότητα, με την καθαρή θέαση (που προσεγγίζεται μέσω της ενδυνάμωσης και της άσκησης), η κατάσταση του νου μας είναι εκείνη της αληθινής συμπόνιας και είμαστε μια ενσάρκωση τόσο της συμπόνιας όσο και της σοφίας. Ανα πάσα στιγμή έχουμε αυτήν τη στάση του να ευεργετούμε και τα μέσα, τη σοφία να κάνουμε την κάθε κατάσταση ευεργετική. Αυτό σημαίνει ότι αν ωφελεί τους άλλους το να είμαι γιατρός, μάγειρας, ζωγράφος, τότε θα είμαι γιατρός, μάγειρας, ζωγράφος. Αυτή η στάση δε μας κάνει να νιώθουμε ανώτεροι ή κατώτεροι σχετικά με το ότι είμαστε ή ότι δεν είμαστε μάγειρες. Και δεν είναι ότι επειδή βλέπουμε τους εαυτούς μας σαν όψεις της σοφίας νιώθουμε ανώτεροι, ή επειδή αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας σαν ανθρώπινα όντα θα έπρεπε να νιώθουμε κατώτεροι. Το μόνο πράγμα που έχει πραγματικά σημασία και μας δίνει ειρήνη είναι να είμαστε πολύ άνετοι με αυτήν τη στάση του να ωφελούμε. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε πολύ.
Το σημαντικότερο, όλες αυτές οι ποιότητες είναι τόσο φυσικές που δε χρειάζεται να τις αγοράσουμε ή να τις αποκτήσουμε από κάπου αλλού. Υπάρχουν από τη στιγμή που γεννηθήκαμε. Νιώθουμε μεγάλη χαρά όταν συνειδητοποιούμε ότι τα έχουμε όλα. Επομένως, αυτό είναι το μόνο που κάνουμε.
Ωστόσο, αν και τα γνωρίζουμε όλα αυτά, ο τίτλος της ενδυνάμωσης—Βατζραπάνι, Χαγιαγκρίβα, ο φοίνικας Γκαρούντα—φαίνεται ασυνήθιστος, φανταστικός και εξωτικός, σαν κάτι το απόμακρο. Προκειμένου να βγάλουμε λίγο περισσότερο νόημα από αυτό, προσδιορίζουμε ότι έχει να κάνει κατά βάση με την απομάκρυνση των εμποδίων. Αν το ψάξουμε στο Google ή τη Wikipedia, θα έχουμε πιθανόν κάποια ένδειξη ότι πρόκειται για την απομάκρυνση των εμποδίων.
Τι είναι αυτά τα εμπόδια; Ζουν εκεί έξω σαν πνεύματα ή δυνάμεις ή—όπως αναφέρεται στην αναζήτηση μέσω Google—με τη μορφή των νάγκα ή των δαιμόνων, μάρα; Αν κρατήσετε τα πράγματα απλά, θα δείτε ότι, όχι, όλες αυτές οι εξωτερικές προβολές προέρχονται πραγματικά από τον ίδιο μας το νου. Τέτοιες δυνάμεις ή πνεύματα αρχίζουν να εμφανίζονται αν ο νους είναι προδιαθετημένος. Μπορείτε να μάχεστε ενάντια στην αντανάκλαση ή την ηχώ σας. Έχετε προδιαθέσει το νου σας σε τέτοιο βαθμό που η αντανάκλαση κατά κάποιον τρόπο ανταπαντάει και φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο από μια αντανάκλαση. Αρχίζετε να ξεχνάτε ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό: είναι απλώς μια αντανάκλαση, είναι απλώς μια ηχώ. Αυτός είναι ο λόγος που, τελικά, ο πραγματικός μάρα ή το εμπόδιο είναι στην πραγματικότητα οι ίδιες οι συνήθειές μας, ο ίδιος μας ο νους.
Δεν υπάρχει αληθινά υπαρκτός μάρα. Όμως αν ζείτε με αυτήν τη συνήθεια, θα έρθει κάποιος. Και θα σας ενοχλήσει. Άρα προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε το νου να συνειδητοποιήσει ότι όλα τα εμπόδια οφείλονται στην τόση πολλή διανόηση. Στη διανόηση του νου.
Όμως ακόμη και μετά από όλα αυτά, μπορούμε να εξακολουθούμε να νιώθουμε τον πόνο του τσιμπήματος. Τότε προσπαθούμε να νιώθουμε συμπόνια για τη συνήθειά μας· κατά κάποιον τρόπο, μπορούμε να ικανοποιούμε τη συνήθεια. Η συνήθεια λέει ότι υπάρχουν εξωτερικά φαινόμενα, εξωτερικά εμπόδια και όλα αυτά, και εμείς λέμε, καλώς και αναλόγως βρίσκουμε ένα γιατρικό. Εκδηλώνουμε το Βατζραπάνι, το Χαγιαγκρίβα, το Γκαρούντα, και αναπτύσσουμε μια συνήθεια ότι λόγω αυτής της εκδήλωσης, τα εμπόδια έχουν φύγει. Τότε η συνήθεια έχει ικανοποιηθεί· δεν παραπονιέται πλέον. Και σαν αποτέλεσμα είμαστε ευτυχισμένοι, είμαστε σε ειρήνη.
Τώρα θα πρέπει να έγινε σαφές, αν όμως είναι πολύ περίπλοκο και προκαλεί ακόμη περισσότερο πονοκέφαλο το να τα ακούτε όλα αυτά, τότε απλώς εστιάστε στη λήψη Καταφυγίου στο Βούδδα, στο Ντάρμα και τη Σάνγκα και στη γέννηση της Μποντιτσίτα. Κατά τη διάρκεια της ενδυνάμωσης θα σας ζητούσα να αναλογιστείτε αυτά που μόλις έχω πει ή απλώς να αναπαύσετε το νου σας σε μια γαλήνια και ειρηνική κατάσταση. Απλώς αναπτύξτε το κίνητρο να ωφελείτε τους άλλους.

Η μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά έγινε από την μεταφραστική ομάδα του Rigdrol Ling.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις