Διδασκαλία για τη Σημασία των Οκτώ Προσφορών

Διδασκαλία για τη Σημασία των Οκτώ Προσφορών
από τον Κένπο Κόντσογκ Γκυάλτσεν Ρίνποτσε 


Το θέμα εδώ σήμερα είναι μια εξήγηση της σημασίας των οκτώ προφορών. Κάνουμε αυτές τις προσφορές στα φωτισμένα όντα σε πολλές ασκήσεις—στην άσκηση του Βατζρασάτβα, στην Γκούρου Γιόγκα, και πολλές άλλες ασκήσεις. Το κάνουμε αυτό εδώ και πολύ καιρό, έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο αν μελετούσαμε λίγο σχετικά με το τι σημαίνει αυτή η άσκηση.
Τα φωτισμένα όντα δεν επιθυμούν ούτε χρειάζονται αυτά τα πράγματα. Κάνουμε προσφορές για το δικό μας όφελος, για να συσσωρεύσουμε μεγάλη αρετή και σοφία. Η φώτιση, η Βουδδότητα, επιτυγχάνεται μέσω των δύο μεγάλων ποιοτήτων—τη συσσώρευση και τον εξαγνισμό. Όπως γνωρίζετε, ο Βούδδας έχει απεριόριστες ποιότητες, οι οποίες αποκτήθηκαν μέσω των μεγάλων συσσωρεύσεων και εξαγνισμών. Οι δικές μας προσφορές είναι ένας απλός τρόπος να συσσωρεύσουμε τόσο την αρετή όσο και τη σοφία.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ Ή ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ -  Ευνοϊκότητα

Πρώτη είναι η προσφορά του νερού για τον καθαρισμό του στόματος ή του προσώπου. Εκφράζει την ευνοϊκότητα ή όλες τις θετικές αιτίες και συνθήκες που φέρνουν θετικά αποτελέσματα. Επομένως, να κάνετε μια προσφορά νερού το οποίο είναι καθαρό, φρέσκο, δροσερό, απαλό, ελαφρύ, ευχάριστο στο λαιμό και το στομάχι—αυτές οι ποιότητες είναι οι ποιότητες της ευνοϊκότητας. Όταν πίνετε αυτό το είδος νερού, είναι υγιεινό· αν κάνετε ένα ντους με αυτό είναι υγιεινό. Ενώ κάνετε αυτό το είδος προσφοράς νερού στα φωτισμένα όντα, να οραματίζεστε έναν ωκεανό νερού. Έπειτα αφιερώνουμε αυτό το νερό για να γίνει μια αιτία ώστε να συγκεντρώσουν όλα τα αισθανόμενα όντα, επίσης, τις θετικές αιτίες και συνθήκες. Έτσι, αυτή είναι η πρώτη προσφορά νερού—για τον καθαρισμό του στόματος ή του προσώπου.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ - Εξαγνισμός

Δεύτερη είναι η προσφορά του νερού για το πλύσιμο των ποδιών. Αυτό είναι καθαρό νερό αναμιγμένο με θυμίαμα ή σανταλόξυλο το οποίο έχει φτιαχτεί σαν μια προσφορά στα πόδια όλων των φωτισμένων όντων. Το συμβολικό νόημα είναι ο εξαγνισμός. Καθαρίζοντας τα πόδια των φωτισμένων όντων, καθαρίζουμε όλο το δικό μας αρνητικό κάρμα και τις συσκοτίσεις. Κάνοντας προσφορές για να καθαρίσουμε τα πόδια των φωτισμένων όντων, στην πραγματικότητα καθαρίζουμε "τα πόδια" του νου μας. Με σεβασμό, ευλάβεια και εμπιστοσύνη, προσφέρουμε έναν ωκεανό αυτού του είδους νερού σε όλα τα φωτισμένα όντα για να εξαγνίσουμε τις δικές μας προσωρινές συσκοτίσεις και όλων των αισθανόμενων όντων. Οι συσκοτίσεις λέγονται "προσωρινές" επειδή μπορούν να εξαγνιστούν. Αν ήταν μόνιμες, δε θα μπορούσαμε να τις εξαγνίσουμε ακόμη και αν προσπαθούσαμε. Έτσι να διαλογίζεστε πάνω σε αυτό όταν κάνετε αυτές τις προσφορές. Όλοι οι διαφορετικοί τύποι συσκοτίσεων—οι χονδροειδείς, οι λεπτοφυείς, το αρνητικό κάρμα, τα οδυνηρά συναισθήματα, και οι συσκοτίσεις στην φώτιση—όλοι αυτοί οι διαφορετικοί τύποι συσκοτίσεων εξαγνίζονται πλήρως.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΑΝΘΗ - Γενναιοδωρία

Κατόπιν είναι η προσφορά ενός άνθους, του άνθους της ομορφιάς της φώτισης. Εκφράζει την άσκηση της γενναιοδωρίας και ανοίγει την καρδιά. Ένα άνθος είναι πολύ όμορφο· που φυσικά επιθυμείτε να το κρατήσετε. Όταν όμως το προσφέρετε στους άλλους, υπάρχει μια ιδιαίτερη αίσθηση στο νου. Με αυτήν τη σύνδεση, κάντε την προσφορά και ασκήστε την ελευθερία από την τσιγγουνιά. Ο Μιλαρέπα είπε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη άσκηση γενναιοδωρίας αν κάποιος είναι ελεύθερος από την τσιγγουνιά. Να διαλογίζεστε πάνω σε αυτό προσφέροντας λουλούδια, το οποίο εκφράζει την άσκηση της γενναιοδωρίας. Είθε όλα τα αισθανόμενα όντα να επιτύχουν την ελευθερία και το προίκισμα μιας πολύτιμης ανθρώπινης ζωής.
Τα άνθη προσφέρονται στην κεφαλή των φωτισμένων όντων, για να τα φορούν στην κορυφή του κεφαλιού. Μέσα από την άσκηση της γενναιοδωρίας, σκεπτόμαστε αμέσως ότι προσφέρουμε πλούτο, προσφέρουμε αφοβία, προσφέρουμε σοφία—υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη γενναιοδωρίας. Συνήθως όταν λέμε γενναιοδωρία, αμέσως σκεπτόμαστε το να προσφέρουμε πλούτο, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Για παράδειγμα, το να δίνουμε αφοβία σημαίνει να δίνουμε ζωή. Αν κάποιος φοβάται για τη ζωή του, όπως τον πνιγμό στο νερό, και εσείς του προσφέρετε  ασφάλεια από το νερό, αυτό ονομάζεται το να προσφέρουμε αφοβία, να χαρίζουμε ελευθερία από τον κίνδυνο για τη ζωή. Το να προσφέρουμε σοφία είναι μια πολύ ιδιαίτερη γενναιοδωρία. Όταν δίνουμε μια διδασκαλία σε κάποιον που δεν έχει σοφία—που δε γνωρίζει τι είναι σαμσάρα, τι είναι φώτιση, ή ποιά είναι η αιτία της δυστυχίας—αυτό είναι ένα τόσο μεγάλο δώρο. Το να τους βοηθάμε να κατανοήσουν "Ω, αυτό είναι η σαμσάρα, αυτό είναι η φώτιση." Τόσο μεγάλο δώρο!  Έτσι, η προσφορά ενός άνθους συμβολίζει τη γενναιοδωρία.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΘΥΜΙΑΜΑ - Πειθαρχία, Ηθικές Αρχές

Η τέταρτη προσφορά είναι το θυμίαμα, η οποία συμβολίζει την ηθική ή την πειθαρχία. Η ηθική πειθαρχία είναι μία από τις πιο σημαντικές ασκήσεις. Στη Δύση, ίσως η πειθαρχία και η ηθική να είναι λίγο διαφορετικές. Αυτό που εννοώ εδώ είναι ότι όταν έχουμε καλή πειθαρχία, υπάρχει ηθική. Η πειθαρχία είναι στη διδασκαλία του Ντάρμα. Για παράδειγμα, λέει, "Να κάνετε αυτό, εκείνο και το άλλο. Να κάθεστε έτσι, να διαλογίζεστε έτσι." Διδάσκεται σαν πειθαρχία. Έτσι όταν το κάνουμε αυτό, είναι καλή ηθική· όταν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα που διδάσκονται για να εφαρμόζονται, τότε δεν υπάρχει ηθική, δεν υπάρχουν αρχές. Στα σανσκριτικά, αυτό ονομάζεται "σίλα". Σίλα σημαίνει δροσερότητα, φρεσκάδα. Όταν έχουμε καλή πειθαρχία, ο νους δροσίζεται ελεύθερος από τη δυστυχία. Όταν εδραιωνόμαστε σε αυτήν τη στάση, ο νους μας χαλαρώνει και ελευθερώνεται από την ταραχή. Όλες αυτές οι πειθαρχίες είναι μέρος της διαδικασίας προόδου στην άσκηση του διαλογισμού μας. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι πειθαρχίες και οι ηθικές αρχές, δεν είναι εφικτό να επιτύχουμε τη φώτιση. Επομένως, ο Βούδδας έδωσε αυτές τις τρεις διαδασκαλίες—την ηθική, το σαμάντι και τη σοφία—που ονομάζονται οι Τρεις Εκπαιδεύσεις. Αυτές οι Τρεις Εκπαιδεύσεις είναι πολύ σημαντικές. Η σοφία ή ιδιαίτερη ενόραση προέρχεται από το σαμάντι, τη σταθερότητα και δύναμη του νου. Αυτό το είδος δύναμης βασίζεται στην πειθαρχία και την ηθική. Έτσι όλες συσχετίζονται μεταξύ τους, συνδέονται μεταξύ τους και εξαρτώνται η μία από την άλλη. Επομένως, η ηθική είναι μια πολύ σημαντική πτυχή του μονοπατιού.
Το θυμίαμα, το οποίο είναι η φύση της ηθικής, κάνει προσφορές στις μύτες των φωτισμένων όντων. Τα φωτισμένα όντα δεν συνδέονται με τη μυρωδιά, αλλά με την αγνότητά μας. Όλοι οι άνθρωποι σέβονται εκείνους που έχουν διαφυλάξει τις ηθικές αρχές. Ασχέτως από το ποιοί είναι, δέχονται σεβασμό επειδή είναι αξιόπιστοι και φερέγγυοι. Αυτό το είδος ανθρώπου αναδύει μια ευωδία, ένα ευχάριστο άρωμα και οι άνθρωποι προσελκύονται από αυτό. Όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά και οι ποιότητες των φωτισμένων όντων ελκύονται επίσης από αυτήν την ηθική. Είναι το θεμέλιό τους, η βάση τους, σαν το έδαφος όπου καλλιεργούνται όλες οι "σοδειές" των φωτισμένων ποιοτήτων.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΦΩΣ - Υπομονή

Η πέμπτη είναι το φως ή ένα καντήλι, η οποία εκφράζει τη σταθερότητα και τη διαύγεια της υπομονής, την ομορφιά που διαλύει όλη την άγνοια. Η προσφορά φωτός γίνεται στα μάτια όλων των φωτισμένων όντων, που βλέπουν καθαρά χωρίς να σφάλλουν. Κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι η υπομονή φανερώνει αδυναμία ή απαισιοδοξία. Όμως, στην πραγματικότητα, η υπομονή φανερώνει τη δύναμη και τη διαύγεια του νου, που βασίζονται στη σοφία και τη συμπόνια. Χωρίς την κατάλληλη σοφία και τη συμπόνια, δεν μπορούμε να ασκήσουμε την υπομονή. Έτσι το φως φανερώνει ότι η δύναμη του νου, η καθαρή, σταθερή φύση του νου, επιτυγχάνεται μέσω της άσκησης της υπομονής. Το ότι ο νους δε διαταράσσεται από άλλες δυνάμεις, είναι ο λόγος που έχει τέτοιες μεγάλες ποιότητες: η διαύγεια γνωρίζει τι πρέπει να γίνει, τι είναι απαραίτητο, τι δεν είναι απαραίτητο. Αυτό διαλύει την άγνοια.

Η υπομονή μπορεί να ασκηθεί σε όλες τις διάφορες μορφές, με διαφορετικούς τρόπους, όχι μόνο όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το θυμό. Για παράδειγμα, υπάρχει υπομονή στην άσκηση και τη μελέτη του Ντάρμα. Αρχικά, αυτό βασίζεται στη σοφία, έτσι θα έπρεπε να έχουμε τέτοια σοφία που να γνωρίζουμε πραγματικά πως είναι το Ντάρμα, τι ποιότητα έχει, το βάθος και την απεραντοσύνη του Ντάρμα, και το πως μπορούμε να επιτύχουμε αυτές τις ποιότητες. Βλέποντας αυτές τις μεγάλες ποιότητες, έπειτα χρειαζόμαστε υπομονή για να μελετήσουμε και να ασκηθούμε. Όταν την έχουμε, υπάρχει ένας νους διαύγειας, σταθερότητας.

Από την άλλη μεριά, δεν θα έπρεπε να είμαστε υπομονετικοί με τα οδυνηρά μας συναισθήματα. Όταν έχετε θυμό, επιθυμία, ζήλια, υπερηφάνεια, μην ασκείτε υπομονή με αυτά! Αυτός είναι ο λανθασμένος τρόπος να ασκείτε την υπομονή. Ακόμη και αν είναι δύσκολο ή επώδυνο, αυτά είναι θέματα που πρέπει να απαλλαγούμε ή να εξαγνίσουμε· δεν ωφελούν πουθενά. Χωρίς να θυσιάσουμε κάτι, δεν υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ειρήνη και ευτυχία. Έτσι ασχέτως από το είδος του πόνου που αντιμετωπίζουμε, τι δύσκολες περιστάσεις αντιμετωπίζουμε, πρέπει να το υπομείνουμε. Ακόμη και αν πρέπει να θυσιάσουμε αυτήν τη ζωή, αξίζει τον κόπο να τη θυσιάσουμε. Πολλοί άνθρωποι διαπράττουν αυτοκτονία για να απαλλαγούν από όλα αυτά τα οδυνηρά συναισθήματα. Έχουν καταβληθεί από τα οδυνηρά συναισθήματα και αυτοκτονούν. Αυτός είναι ο λανθασμένος τρόπος για να θυσιάσουμε αυτήν τη ζωή. Πρέπει να θυσιάσουμε αυτήν τη ζωή με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ο Βούδδας είπε ότι αν πρέπει να χάσουμε τη ζωή μας για να κρατήσουμε την ηθική πειθαρχία, τότε θα τελειώσει απλώς αυτή η ζωή, όμως οι επόμενες ζωές θα είναι όλο και πιο ανώτερες, όλο και πιο καλύτερες. Όμως αν το κάνουμε με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο και θυσιάσουμε αυτήν τη ζωή για τα οδυνηρά συναισθήματα, τότε θα πηγαίνουμε προς το χειρότερο.

Στο κείμενο του Σαντιντέβα λέγεται ότι δεν πρέπει να διαπράττουμε αυτοκτονία ή να παραδίδουμε αυτό το σώμα χωρίς σκοπό. Αντιθέτως, πρέπει να διαφυλάττουμε αυτήν την πολύτιμη ανθρώπινη ζωή. Σχετικά με αυτό δίνεται μια εξήγηση. Όταν ένα θεραπευτικό δέντρο είναι ένα πολύ μικρό φυτό, πρέπει να προστατεύεται προκειμένου να μεγαλώσει και να γίνει μεγάλο. Αν το περισυλλέξετε όταν είναι μικρό, θα ωφελήσει μόνο λίγους και τότε θα είναι τελειωμένο. Όμως αν το προστατέψετε καλά με πολλούς φράχτες, θα γίνει ένα μεγάλο δέντρο που θα φέρει καρπούς, άνθη, ρίζες, φύλλα, κλαδιά για το όφελος πολλών, πολλών αισθανόμενων όντων. Ομοίως έχουμε έναν εύθραυστο νου αυτήν τη στιγμή. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτήν την πολύτιμη ανθρώπινη ζωή με όλα αυτά τα αντίδοτα, τους φράχτες, και να της επιτρέψουμε να αναπτυχθεί. Τότε μπορούμε να ωφελήσουμε πολλά αισθανόμενα όντα. Με την άσκηση την υπομονής, όλα τα εκατόν δώδεκα μεγαλύτερα και μικρότερα σημάδια του Βούδδα θα έρθουν. Βεβαίως, αυτό δε θα έπρεπε να το προσδοκούμε, αλλά το αποτέλεσμα της υπομονής είναι ένα υγιές, καλό σώμα, που προσελκύει τους ανθρώπους και είναι σεβαστό και άξιο θαυμασμού. Όλο αυτό έρχεται με την άσκηση της υπομονής.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΕΥΩΔΙΑ - Επιμονή

Κατόπιν είναι η προσφορά του αρώματος ή της ευωδίας από σαφράνι ή σανταλόξυλο—όλοι οι διαφορετικοί τύποι αρώματος. Αυτό εκφράζει την επιμονή ή τη χαρούμενη προσπάθεια. Μέσω της μίας αυτής ποιότητας, αναπτύσσει κανείς όλες τις ποιότητες της φώτισης. Χωρίς την επιμονή, χωρίς τη χαρούμενη προσπάθεια, τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ακόμη και μέσα στη σαμσάρα, πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για να επιτύχουμε οτιδήποτε. Πολλοί άνθρωποι θυσιάζουν πολλά πράγματα απλώς και μόνο για σαμσαρική επιτυχία. Θυσιάζετε τις ζωές σας για την εργασία· αν πεθάνετε, τι θα κάνετε με τα πλούτη σας; Επομένως τώρα, δείτε την άλλη πλευρά—τη μελέτη και την άσκηση του Ντάρμα. Εφόσον θα μπορούσαμε να κάνουμε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια  για να μελετήσουμε και να ασκήσουμε το Ντάρμα, πρέπει να θυσιάσουμε κάποια μικρά πράγματα. Λέγεται στο κείμενο του Σαντιντέβα ότι η μελέτη του Ντάρμα είναι η αιτία της ελευθερίας από τη δυστυχία. Προκειμένου να επιτύχουμε την απόλυτη φώτιση, την απόλυτη ευτυχία, γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε;  Άλλοι στη σαμσάρα, θυσιάζουν ακόμα και τις ζωές τους για τα επιτεύγματά τους, όμως αυτό γίνεται μια αιτία μόνο για δυστυχία. Επομένως δείτε το αυτό. Όπως τα άνθη προσφέρθηκαν στα μάτια της φώτισης, τα αρώματα προσφέρονται στο νου του Βούδδα επειδή η επιμονή είναι η καρδιά της φώτισης. Η τέλεια γενναιοδωρία, η ηθική, η υπομονή, το σαμάντι, η σοφία—όλα αυτά εξαρτώνται από την επιμονή. Χωρίς τη χαρούμενη προσπάθεια τίποτε από αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί, επομένως είναι η καρδιά, η ουσία. Διαλογιστείτε ότι μέσα από αυτήν την προσφορά, είθε όλα τα αισθανόμενα όντα να προοδεύσουν στην επίτευξη των ποιοτήτων της φώτισης.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΕΥΓΕΥΣΤΗ ΤΡΟΦΗ - Σαμάντι

Έβδομη είναι η προσφορά εύγευστης τροφής που έχει πολλές διαφορετικές γεύσεις. Η νόστιμη, εξαίσια ποιότητα της τροφής εκφράζει το σαμάντι, το οποίο είναι ένα νέκταρ ή αμβροσία για να θρέψει το νου. Αυτή είναι μια προσφορά στη γλώσσα των φωτισμένων όντων, των Βουδδών και των Μποντισάτβα. Το σαμάντι είναι επίσης η πηγή όλων των σίντι όπως η διορατικότητα. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι διορατικότητας—η κοινή διορατικότητα η οποία είναι συνήθως από άλλες ζωές. Ο άλλος τύπος είναι η ιδιαίτερη ενορατική διορατικότητα, την οποία επιτυγχάνουμε σε αυτήν τη ζωή μέσω της άσκησης του διαλογισμού. Το πέταγμα στον ουρανό, οι διαφορετικοί τύποι θαυματουργικών δυνάμεων, αυτά μπορούν όλα να επιτευχθούν μέσω του σαμάντι, του ενάρετου μονοσήμαντα εστιασμένου νου. Ο πολύ σταθερός νους, μονοσήμαντα συγκεντρωμένος, διαυγής, ήρεμος, γαλήνιος νους του σαμάντι γίνεται μια βάση για να επιτύχουμε όλες τις φωτισμένες ποιότητες. Η τροφή συμβολίζει το σαμάντι επειδή η κατανάλωση τροφής διατηρεί αυτό το σώμα, και το σαμάντι είναι ένα είδος τροφής που διατηρεί τόσο το νου όσο και το φυσικό σώμα. Όταν επιτυγχάνετε οποιοδήποτε είδος σαμάντι, είναι η καρποφορία της προσπάθειας που καταβάλατε στο παρελθόν, και μπορεί επίσης να γίνει ένα μονοπάτι για να αποκτήσετε υψηλότερη καρποφορία. Γενικά, όταν τρώμε θρεπτικό εύγευστη τροφή, κάνουμε την υγεία μας καλύτερη. Έτσι αν έχουμε τη θρεπτική τροφή του σαμάντι, διατηρούμε την υγεία του νου. Κάνει το νου υγιή, διαυγή, ήρεμο και γαλήνιο. Κάνοντας αυτήν την προσφορά εύγευστης τροφής, είθε όλα τα αισθανόμενα όντα να έχουν υγεία η οποία απορρέει από την τροφή του σαμάντι. Είθε όλα τα αισθανόμενα όντα να έχουν την ποιότητα της φύσης του σαμάντι.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ - Σοφία

Τελευταία είναι η προσφορά μουσικών οργάνων. Υπάρχουν διαφορετικά είδη οργάνων—κύμβαλα, καμπάνες, κιθάρες, λαούτα—όλα αυτά προσφέρονται. Η φύση τους είναι η σοφία, η οποία κάνει μια προσφορά στα αυτιά των Βουδδών και των Μποντισάτβα και όλων των φωτισμένων όντων. Ο ήχος συμβολίζει τη σοφία επειδή η σοφία είναι μια ιδιαίτερη δύναμη του νου η οποία διαπερνά τα φαινόμενα. Η συμπόνια επιτυγχάνεται μέσω μεγάλης σοφίας· η αλληλοεξάρτηση όλων των φαινομένων πραγματώνεται μέσα από μεγάλη σοφία. Φυσικά, όλα τα φαινόμενα έχουν τη φύση της αλληλοεξάρτησης, των αιτιών και των συνθηκών, όμως ο ήχος είναι ιδιαίτερα εύκολος να κατανοηθεί. Όταν παίζετε μια κιθάρα, από τι εξαρτάται ο ήχος; Δεν προέρχεται μόνο από το κομμάτι ξύλου, τη χορδή, ή από το δάχτυλο. Επομένως από που προέρχεται; Προέρχεται από όλα αυτά τα πράγματα· κανένα από μόνο του δεν είναι επαρκές για να παράγει τον ήχο. Αυτή η φύση καλείται ψευδαίσθηση. Μπορούμε να ακούμε τον ήχο, όμως δεν έχει ανεξάρτητη ύπαρξη. Έτσι θα έπρεπε να δούμε ότι όλοι οι ήχοι έχουν αυτήν τη φύση. Απλώς έρχεται και φεύγει όπως μια ηχώ. Αυτή η πραγμάτωση είναι σοφία, και μέσω αυτής της πραγμάτωσης μπορούμε να επιτύχουμε την υπερεγκόσμια ποιότητα. Είθε η σοφία, αυτή η ποιότητα του υπερεγκόσμιου, να εκδηλωθεί μέσα στο νου όλων των αισθανόμενων όντων και να τα απελευθερώσει από όλη τη σύγχυση και την άγνοια. Είθε να επιτύχουν τη φώτιση.


Ένα επεξεργασμένο αντίγραφο μιας ομιλίας που δόθηκε από τον Κένπο Κόντσογκ Γκυάλτσεν Ρίνποτσε την 1η Μαΐου του 1993 στο Θιβετανικό Κέντρο Διαλογισμού, δημοσιευμένη στο "Dharma Wheel", Καλοκαίρι, 1993. Η μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά έγινε από την μεταφραστική ομάδα του Rigdrol Ling.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις