Διδασκαλία του 17ου Κάρμαπα Τάγιε Ντόρζε πάνω στη Συμπόνια

Ο 17ος Κάρμαπα Τάγιε Ντόρζε 


5  Νοεμβρίου 2016

Για την επέτειο της Παρινιρβάνας Της Αυτού Αγιότητος Του, Του 16ου Κάρμαπα, ο Τάγιε Ντόρτζε ο 17ος Κάρμαπα, μοιράστηκε μαζί μας την ακόλουθη διδασκαλία πάνω στη συμπόνια:

Ο Μαχαμποντισάττβα Τσαντρακίρτι, ο οποίος έζησε κατά το πρώτο ήμισυ του έβδομου αιώνα μ.Χ. ξεκίνησε το περίφημο έργο του, το Μαντυαμικαβατάρα (Η Εισαγωγή στη Μέση Οδό) με τις ακόλουθες φράσεις:

Οι Σραβάκα και οι Πρατυεκαβούδδες γεννιούνται από τον Φωτισμένο Βούδδα, οι Βούδδες γεννιούνται από τους Μποντισάττβα και οι Μποντισάττβα γεννιούνται από το Πνεύμα της Συμπόνιας, τη μη-δυαδικότητα και τη μποντιτσίτα.

Αυτό το συγκεκριμένο απόσπασμα από τον μεγάλο Βουδδιστή δάσκαλο Τσαντρακίρτι αποτελεί μέρος των καθημερινών προσευχών και ασκήσεών μου, όχι μόνο επειδή είμαι Βουδδιστής, αλλά επειδή είμαι ένα ανθρώπινο ον. Το απόσπασμα αυτό μιλάει στη συνείδησή μου, μου επιτρέπει να αναγνωρίζω, να κατανοώ και να αποδέχομαι ότι το ρητό «η αγάπη κατακτάει τα πάντα» είναι δικαιολογημένο. Με άλλα λόγια, αυτές οι τέσσερεις γραμμές είναι μέρος της καθημερινής μου άσκησης διότι είναι αληθινές.

Γιατί; Διότι, σε τελική ανάλυση, αυτό που πραγματικά έχει σημασία, αυτό που αξίζει, είναι να φροντίσουμε πραγματικά τους άλλους.  Μόνο μέσα από μία γνήσια φροντίδα των άλλων είναι που θα μπορέσουμε να βρούμε την αληθινή χαρά. «Αληθινή» σημαίνει οτι δεν εξαρτώμαστε από συνθήκες, και «χαρά» σημαίνει ότι είμαστε απαλλαγμένοι απ’ όλες τις μορφές άγχους και πόνου.
Από βουδδιστική άποψη, σημαίνει ότι έχουμε απαλλαχθεί από το κάρμα και τα πάθη.

Σε αυτήν τη συνεχώς μεταβαλλόμενη, σύντομη και απότομη ζωή, το μόνο ουσιαστικό πράγμα που μπορούμε να επιτύχουμε είναι η συμπόνια. Η συμπόνια είναι το μόνο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας για τους άλλους και το μόνο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη είναι η δύναμη, η οικονομική επιτυχία, η φήμη που θα μπορούσαμε να συσσωρεύσουμε. Στο τέλος του κεφαλαίου της ζωής μας και στο ταξίδι από τη μια ζωή στην άλλη, η συμπόνια είναι το μόνο δώρο που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας και να περάσουμε στους άλλους.

Η συμπόνια αψηφά τη λογική και τους νόμους της ζωής, υπερβαίνοντας τη γέννηση, τα γηρατειά, την αρρώστια και τον θάνατο. Η συμπόνια είναι η μόνη ιδιότητα που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε αυτά τα τέσσερα στάδια της ζωής όχι ως κάτι τρομερό, αλλά ως εκφράσεις της αλήθειας, της  παροδικότητας και της φύσης. Ως εκ τούτου, μας βοηθά να βρούμε το θάρρος να ζήσουμε μία ζωή με νόημα. Ξαφνικά, μέσα από τη γνώση και την αποδοχή της παροδικότητας, ανακαλύπτουμε πολύ περισσότερη χαρά και πολύ περισσότερο νόημα στη ζωή μας.

Η συμπόνια γεννά εξαιρετικά όντα, όπως τους Σραβάκα και τους Πρατυεκαβούδδες. Αυτά είναι όντα ακριβώς σαν εμάς, αλλά που βρήκαν το θάρρος να αφήσουν πίσω τους την αιτία του άγχους της ζωής: τον εγωισμό που βλάπτει όλα τα αισθανόμενα όντα. Η συμπόνια γεννάει επίσης άλλα εξαιρετικά όντα, όπως τους Βούδδες και τους Μποντισάττβα οι οποίοι αναπτύσσουν το θάρρος να μοιραστούν την εμπειρία της συμπόνιας με όλα τα αισθανόμενα όντα, ακόμα κι αν ξέρουν ότι δεν υπάρχει όριο στον αριθμό τους.

Ως εκ τούτου, αν θέλουμε να αγαπήσουμε κάτι στη ζωή μας, αυτό δεν πρέπει να είναι τίποτε άλλο παρά η συμπόνια. Μια συμπόνια χωρίς όρους, όπως η αγάπη μιας μητέρας για το μονάκριβο παιδί της. Για χάρη του παιδιού της, μια μητέρα είναι πρόθυμη να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή της. Τι άνθρωπος μπορεί να βγει  αυτό το παιδί στο μέλλον; Όταν πρόκειται για την αγάπη και τη συμπόνια μιας μητέρας, τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται καν.

Είθε να δούμε την ανθρώπινη ύπαρξή μας σαν μια πολύτιμη ευκαιρία που μας επιτρέπει να αγαπήσουμε ιδιότητες σαν αυτές, όχι την χρονιά που μας έρχεται, όχι αύριο, αλλά ακριβώς εδώ, ακριβώς τώρα!


Η μετάφραση από τα Γαλλικά στα Ελληνικά έγινε από την μεταφραστική ομάδα του Rigdrol Ling.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις