Το νόημα της άσκησης των Προστατών του Ντάρμα

Προστάτες του Ντάρμα Σαν. Νταρμαπάλα Θιβ.ཆོས་སྐྱོང་, τσο κυονγκ θεότητες των οποίων ο ρόλος είναι να προστατεύουν τις διδασκαλίες και τους ασκούμενους. Είναι μερικές φορές προβολές Βουδδών ή Μποντισάττβα. Μεταξύ των πιο γνωστών είναι ο Μαχακάλα, η Πάλτεν Λάμο, η Εκατζάτι, ο Τσαντρούπα, ο Ντζα Ραχούλα, ο Ντόρζε Λέγκπα, η Άτσι Τσόκι Ντρόλμα και πολλοί άλλοι.
Είναι όντα που υποστηρίζουν την άσκησή μας με διάφορες μεθόδους. Κατά κύριο λόγο, άρουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες που εμποδίζουν την πνευματική πρόοδο. Ως ανθρώπινα όντα, αντιμετωπίζουμε καθημερινά πολλά προβλήματα και τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα μας τρώνε πολύ χρόνο και προσπάθεια, περιορίζοντας το χρόνο που αφιερώνουμε στην πνευματική μας ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς κάποια μορφή βοήθειας. Οι προστάτες του Ντάρμα μας βοηθούν με την άρση τέτοιων εμποδίων.
Το γεγονός ότι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στην καθημερινή ζωή μας εργαζόμενοι για τη συντήρηση του εαυτού μας και των οικογενειών μας, αυτό περιορίζει  τον χρόνο που μπορούμε να αφιερώσουμε για την πνευματική μας ανάπτυξη. Από αυτή την άποψη, οι προστάτες του Ντάρμα συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους ασκούμενους παρέχοντας περισσότερο χρόνο στην πνευματική μας ανάπτυξη. Αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες αναφέρονται σε κάτι περισσότερο από τους απλούς πόρους και περιλαμβάνουν για παράδειγμα την παρουσία ενός κέντρου του Ντάρμα, την εμφάνιση ενός κατάλληλου δασκάλου για να μας διδάξει το μονοπάτι και ακόμη το να συναντήσουμε ανθρώπους που θα μας στηρίζουν στην άσκηση.
Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, οι προστάτες του Ντάρμα μπορούν να βοηθήσουν τους ασκητές ώστε να ενδυναμωθούν και να κοιτάξουν με θάρρος τους φόβους και τις ελπίδες τους με μια απλότητα, πέρα από τις υπερβολές και τις προσκολλήσεις του εγωισμού. Επίσης μας παρέχουν τις συνθήκες και το περιβάλλον εκείνο που θα ήταν πιο ευνοϊκό για εμάς ώστε να μπορέσουμε να δούμε και να λύσουμε τα προβλήματα ή τα εμπόδιά μας με ένα χαλαρό τρόπο αυτοεπίγνωσης. Αυτά τα εμπόδια μπορεί να είναι η αμφιβολία, η κατάθλιψη, η τεμπελιά, ο θυμός, η ζήλια και διάφορα άλλα συναισθήματα. Επομένως, κατ 'ουσίαν, οι προστάτες του Ντάρμα είναι όντα που ενεργούν πολύ συμπονετικά, κάπως σαν ένας φύλακας άγγελος, προστατεύοντας τόσο τη φυσική όσο και την πνευματική μας ευημερία.
Οι προστάτες του Ντάρμα εμφανίζονται συχνά ως οργισμένες μορφές με οργισμένες και ηχηρές λειτουργίες. Αυτή η οργή υποδηλώνει την ποιότητα της ακραίας συμπόνιας που τους παροτρύνει να ενεργήσουν επειγόντως για να ευλογήσουν και να προστατεύσουν, είτε ως προβολές φωτισμένων όντων είτε ως ισχυρά κοσμικά όντα που δεσμεύονται από όρκους. Το παράδειγμα που χρησιμοποιείται συχνότερα είναι αυτό της μητέρας που είναι οργισμένη προς το παιδί της όταν πρόκειται να κάνει κάτι που μπορεί να βλάψει τον εαυτό του και τους άλλους. Αυτή η οργισμένη φύση περιλαμβάνει επίσης το στοιχείο της ταχύτητας με το οποίο δρα. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και μέσα στη δική μας κοσμική συμπεριφορά, όταν για παράδειγμα είμαστε θυμωμένοι, πολλές φορές κινούμαστε και αντιδρούμε πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Ως εκ τούτου, η οργισμένη συμπεριφορά αντιπροσωπεύει το στοιχείο της ταχύτητας δηλαδή την γρηγοράδα με την οποία ο  προστάτης του Ντάρμα μπορεί να έρθει για να μας βοηθήσει.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, με τις προσευχές προς τους Φωτισμένους δασκάλους, τις προσφορές, τους διάφορους οραματισμούς, τις απαγγελίες των μάντρα, καθώς και τις προσευχές εξευμενισμού και κατευνασμού, δημιουργείται συσσώρευση αρετής. Μέσω της συσσώρευσης της αρετής, ο Προστάτης του Ντάρμα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το θετικό κάρμα μας και επίσης να συγκρατήσει το βαρύ αρνητικό κάρμα από την ωρίμανσή του. Ο Προστάτης του Ντάρμα δεν εξαλείφει το αρνητικό μας κάρμα αλλά το συγκρατεί προσωρινά, έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να το καθαρίσουμε μέχρι αυτό να μειωθεί ή να καθαριστεί τελείως. Ό προστατευτικός κύκλος των προστατών του Ντάρμα μας παρέχει τις συνθήκες για να αισθανόμαστε ασφαλείς δηλαδή να είμαστε σε ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε. Και γιατί το χρειαζόμαστε αυτό; Επειδή όταν κάνουμε κάτι με ησυχία αισθανόμαστε ασφαλέστεροι και πιο χαλαροί αν γνωρίζουμε ότι κανείς δεν θα μας ενοχλήσει. Η στάση ενός φωτισμένου Προστάτη του Ντάρμα αντικατοπτρίζει τις υπεράνθρωπες ποιότητες της επιμονής και της επιδεξιότητάς του στην αντιμετώπιση της πλάνης των συναισθημάτων, των αρνητικοτήτων και του κάρμα μας. Ως εκ τούτου, πολλοί προστάτες του Ντάρμα είναι διακοσμημένοι με πανοπλίες και φέρουν διάφορα όπλα και αυτό συμβολίζει τις ιδιαίτερες ικανότητες και τις δύναμεις τους για την άρση των εμποδίων.
Οι ασκήσεις λοιπόν αυτές αποσκοπούν στην κάθαρση των εμποδίων και των αντιλήψεων των ασκούμενων, καθώς μας ωριμάζουν ώστε να καταλάβουμε ότι οι λύσεις των προβλημάτων μας δεν έρχονται από κάπου αλλού έξω, αλλά από μέσα μας. Η ολοκληρωτική υπέρβαση των εμποδίων δεν γίνεται όπως θα νόμιζε κανείς απλώς με την απομάκρυνση αυτών, αλλά με τη διεισδητική ματιά μέσα στη φύση των προβλημάτων ή εμποδίων με ένα τρόπο τόσο άμεσο και απλό όσο είναι και η ίδια τους φύση, η οποία δεν έχει πραγματική ανεξάρτητη ύπαρξη αλλά προβάλλει εξαιτίας αιτιών και συνθηκών. Το νόημα του Τσοκ

Τσοκ Θιβ. ཚོགས་, Σαν. Γκανατσάκρα, Θιβ. ཚོགས་ཀྱི་འཁོར་ལོ་ τσοκ κι κορλο. Η λέξη τσοκ σημαίνει «συσσώρευση, συνάθροιση ή συγκέντρωση, συνοδεία ή ομάδα» και κόρλο, σημαίνει «τροχός», «ο τροχός της συσσώρευσης».

Όλες οι ασκήσεις στο δρόμο προς τη Φώτιση είναι μέθοδοι για τη συσσώρευση αρετής και σοφίας και για τον καθαρισμό των πνευματικών συσκοτίσεων. Αυτές οι δύο διαδικασίες της συσσώρευσης και της κάθαρσης πηγαίνουν μαζί, καθώς όσο συσσωρεύουμε αρετή και σοφία, τόσο οι συσκοτίσεις μας μειώνονται.
Η Μαντραγιάνα ή Βατζραγιάνα, διαθέτει αμέτρητες επιδέξιες και ισχυρές μεθόδους οι οποίες, αν ασκηθούν με τον σωστό τρόπο, μπορούν να κάνουν τη διαδικασία της συσσώρευσης και της κάθαρσης απίστευτα γρήγορη και άμεση. Μια τέτοια μέθοδος είναι η πρακτική του τσόκ, που είναι κατά κύριο λόγο είναι μια άσκηση προσφοράς. Δεν είναι όμως απλά μια άσκηση προσφοράς, είναι επίσης μια ισχυρή μέθοδος καθαρισμού των σάμαγια (των ιερών δεσμεύσεων που μας συνδέουν με την αλήθεια). Το ύψιστο σάμαγια είναι όταν παραμένει κάποιος σε μια κατάσταση όπου αντιλαμβάνεται ότι όλα τα φαινόμενα είναι κενά από πραγματική υπόσταση, επίγνωση—κενότητα και εκδήλωση—κενότητα αδιαχώριστα. Όταν έχει κανείς αυτή τη βεβαιότητα τότε λέγεται ότι κρατάει κάποιος όλα τα επιμέρους σάμαγια. Μερικές φορές λέγεται ότι η καλύτερη μέθοδος για τον καθαρισμό των σάμαγια είναι η προσφορά φωτιάς και η άσκηση τσοκ είναι η «εσωτερική προσφορά φωτιάς». Το τσόκ είναι μια πολύ πλούσια μέθοδος άσκησης με πολλά επίπεδα νοήματος όπου μπορεί να ασκηθεί κάποιος σε διάφορα επίπεδα. 

Οι Τέσσερις Συγκεντρώσεις

Οι διδασκαλίες εξηγούν ότι το «τσοκ» αναφέρεται σε τέσσερα διαφορετικά είδη συγκεντρώσεων:

1. ασκούμενων,
2. προσφορών,
3. θεοτήτων,
4. αρετής και σοφίας.

Η συγκέντρωση των ασκούμενων

Στις διδασκαλίες αυτό είναι γνωστό ως η «συνάθροιση των καλότυχων ατόμων» επειδή μόνο τα όντα με μεγάλη καλοτυχία μπορούν να συναντηθούν και να ασκηθούν στο μονοπάτι της Βατζραγιάνα. Οι άνδρες και οι γυναίκες ταντρικοί ασκητές συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν το τσόκ, τη γιορτή σε συγκεκριμένες ημέρες καθώς και σε ειδικές επετείους του βουδδιστικού ημερολογίου.
Το Τσόκ μπορεί επίσης να προσφέρεται ως ευγνωμοσύνη κάθε φορά που αποκτάμε σημάδια επίτευξης στην άσκησή μας ή για κάθαρση λαθών ή σπάσιμο των σάμαγια.
Ένα σημαντικό μέρος της άσκησης είναι η καθαρή αντίληψη, ο καθένας βλέπει τον εαυτό του και τους άλλους σύμφωνα με την φωτισμένη φύση τουόλοι οι άνδρες ασκούμενοι είναι οι Ντάκα που ενσωματώνουν τα επιδέξια μέσα και όλες οι γυναίκες ασκούμενες είναι οι Ντακίνι που οι ενσωματώνουν τη σοφία.
Λέγεται στα τάντρα ότι οι άνδρες ασκούμενοι θα πρέπει να κάθονται στα δεξιά και οι γυναίκες στα αριστερά, ο ένας απέναντι από τον άλλον, με τον Βάτζρα δάσκαλο στο κέντρο και στραμμένο προς τη συνάθροιση. Οι ασκούμενοι πρέπει να φορούν τα καλύτερα ρούχα τους για να δημιουργούν ένα ευοίωνο σύνδεσμο για τη συσσώρευση της αρετής.
Κάποιοι δάσκαλοι λένε ότι οι ασκούμενοι πρέπει να κάθονται κατά σειρά παλαιότητας, ή σύμφωνα με το επίπεδο της εμπειρίας και της πραγμάτωσης και τις ιδιότητες τους ως ασκητές.
Πρέπει να θεωρούμε τον χώρο όπου μαζευόμαστε όχι ως συνηθισμένο δωμάτιο ή κτίριο, αλλά ως τον ιερό τόπο όπου η ίδια η θεότητα ασκεί την γιορτή του τσοκ, με τη συνοδεία αμέτρητων Ντάκα και Ντακίνι.

Η συγκέντρωση των Προσφορών

Αυτό παραδοσιακά αναφέρεται ως η συγκέντρωση των «ευχάριστων ουσιών» και αναφέρεται στα τρόφιμα και τα ποτά που προσφέρονται από τους ασκούμενους κατά τη διάρκεια της τελετής. Λέγεται ότι οι βρώσιμες ουσίες αντιπροσωπεύουν τα επιδέξια μέσα και τα υγρά αντιπροσωπεύουν τη σοφία. Είναι σημαντικό οι προσφορές να περιλαμβάνουν πολλές διαφορετικές ουσίες. Οι διδασκαλίες τονίζουν επίσης ότι πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι στις προσφορές μας και να μην προσφέρουμε με μια μίζερη στάση μέσα στο νου μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να μολύνουμε τις προσφορές με περιορισμένες δυαδικές αντιλήψεις, πιστεύοντας ότι κάτι είναι πολύ καλό ή πολύ ακριβό για να το προσφέρουμε, ή ακόμα ότι κάτι είναι πολύ βρώμικο ή ακάθαρτο ή να προσφέρουμε μόνο πράγματα που μας αρέσουν και να αφήνουμε απέξω πράγματα που δεν μας αρέσουν.
Είναι σημαντικό να θεωρούμε τις ουσίες ως προσφορές που μετουσιώνονται μέσω των ευλογιών σε νέκταρ και αμβροσία σοφίας και όχι σαν συνηθισμένα τρόφιμα και ποτά. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η στάση της αρπακτικότητας στο νου, δηλαδή το να έχει κανείς το νου του πότε θα καταναλώσει τις προσφορές.

Η Συγκέντρωση των Θεοτήτων 

Αυτό παραδοσιακά λέγεται «η συνάθροιση των θεοτήτων που είναι η πηγή των επιτεύξεων». Η λέξη «συγκέντρωση ή συνάθροιση» σημαίνει ότι δεν προσφέρουμε απλά σε μια μόνο θεότητα (φωτισμένη όψη της σοφίας), αλλά σε ένα ολόκληρο μαντάλα, ή ακόμα και πολλά μάνταλα θεοτήτων, ή την κύρια θεότητα μαζί με την ακολουθία της. Είναι σημαντικό να έχουμε κάποια εικόναένα άγαλμα, μια ζωγραφισμένη όψη της θεότητας ή μια φωτογραφία του μάνταλα ή του ριζικού δασκάλου μαςόποτε προσφέρουμε τσοκ, ως στήριγμα για την άσκηση.

Η Συγκέντρωση της Αρετής και της Σοφίας

Η συγκέντρωση της αρετής και της σοφίας γίνεται μέσω της άσκησης του Τσοκ που είναι μια πολύ ισχυρή μέθοδος για τη συσσώρευση αμφοτέρων.
Μπορούμε να θεωρήσουμε την άσκηση της συσσώρευσης αρετής ως το πιο εννοιολογικό μέρος της άσκησης—όπως ο οραματισμός, η καλλιέργεια αφοσίωσης και συμπόνιας, οι προσφορές, η εξομολόγηση και ούτω καθεξής—και  η άσκηση για τη συσσώρευση της σοφίας ως το μη-εννοιολογικό μέρος της άσκησης, που είναι η διάλυση του οραματισμού και η παραμονή στην καθαρή φυσική κατάσταση του νου.
Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, συσσωρεύουμε αρετή, με το να μην αρπαζόμαστε από οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της άσκησης και συσσωρεύουμε σοφία παραμένοντας στην φυσική κατάσταση του νου πέρα από κάθε σημείο αναφοράς.

Τα οφέλη της άσκησης Τσοκ

Τα κύρια οφέλη της άσκησης Τσοκ που αναφέρεται στα τάντρα, είναι η συσσώρευση της αρετής και η συσσώρευση της σοφίας. Λέγεται επίσης ότι όντως εμφανίζεται η εκάστοτε φωτισμένη όψη που επικαλούμαστε και ευλογεί τη συνάθροιση των ασκούμενων καθώς και τις προσφορές, χαρίζοντας στους ευλαβείς ασκητές επιτεύξεις. Ο τόπος όπου εκτελείται το τσόκ μετατρέπεται σε ένα Βουδδικό πεδίο όπου οι ασκητές καλούνται να αναπτύξουν την καθαρή θεώρηση απέναντι στους συνασκητές τους και γενικά σε όλα τα φαινόμενα. Λέγεται επίσης ότι οι ασθένειες, η πείνα και ο πόλεμος θα καταλαγιάσουν και όλες οι επιθυμίες των ασκούμενων θα εκπληρωθούν χωρίς το παραμικρό εμπόδιο.
Η μετάφραση και απόδοση από τα αγγλικά στα ελληνικά έγινε από την μεταφραστική ομάδα του Rigdrol Ling, οι πηγές του άρθρου είναι από το Rigpa Wiki και από διδασκαλίες του Τσεμ Ρίνποτσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις