Ρατάνα Σούτρα - Ομιλία για τα τρία Πολύτιμα Πετράδια


Η πόλη της Βεσάλι είχε πληγεί από πείνα, προκαλώντας θάνατο, ιδιαίτερα στα φτωχά στρώματα του λαού. Λόγω της παρουσίας των αποσυντιθεμένων πτωμάτων, τα κακά πνεύματα άρχισαν να στοιχειώνουν την πόλη και επιπλέον ακολούθησε λοιμός. Βασανιζόμενοι, από αυτούς τους τρεις φόβους της πείνας, των αρνητικών πνευμάτων και του λοιμού, οι πολίτες ζήτησαν τη βοήθεια του Βούδδα που ζούσε τότε στη Ρατζαγκάχα.

Ακολουθούμενος από ένα μεγάλο αριθμό μοναχών, συμπεριλαμβανομένου του Σεβάσμου Ανάντα, βοηθού και μαθητή του, ο Βούδδας ήρθε στην πόλη της Βεσάλι. Με την άφιξη του Δασκάλου, υπήρξαν καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες παρέσυραν και καθάρισαν τη σήψη των πτωμάτων. Η ατμόσφαιρα καθάρισε και η πόλη έγινε καθαρή.

Αμέσως μετά, ο Βούδδας έδωσε την ομιλία της Ρατάνα Σούτρα στον Σεβάσμιο Ανάντα και του έδωσε οδηγίες για το πώς θα έπρεπε να περιηγηθεί στην πόλη μαζί με τους πολίτες της Λιτσάβι, απαγγέλοντας την ομιλία ως ένδειξη προστασίας στους κατοίκους της Βεσάλι. Ο Σεβάσμιος Ανάντα ακολούθησε τις οδηγίες ραντίζοντας με καθαγιασμένο νερό από το δοχείο της ελεημοσύνης του Βούδδα. Ως επακόλουθο, τα κακά πνεύματα εξορκίστηκαν και η επιδημία υποχώρησε. Στη συνέχεια ο Σεβάσμιος Ανάντα επέστρεψε με τους πολίτες της Βεσάλι στη Δημόσια αίθουσα όπου ο Βούδδας και οι μαθητές του είχαν συγκεντρωθεί περιμένοντας την άφιξή του. Εκεί ο Βούδδας απήγγειλε την ίδια ομιλία για τα τρία Πολύτιμα Πετράδια στη συνάθροιση:1 «Όποια και αν είναι τα όντα που είναι συγκεντρωμένα εδώ, επίγεια ή ουράνια, είθε όλα να έχουν ειρήνη στο νου και να ακούσουν προσεκτικά αυτά τα λόγια:

2 «Ακούστε προσεκτικά, όλα τα όντα! Είθε όλοι να ακτινοβολείτε αγάπη και καλοσύνη προς εκείνους τους ανθρώπους που ημέρα και νύχτα, κάνουν προσφορές. Για το λόγο αυτό, να τους προστατεύετε επιμελώς.

3 «Οτιδήποτε θησαυροί υπάρχουν, είτε σε αυτόν τον κόσμο είτε πέρα από αυτόν, ό,τι πολύτιμα πετράδια κι αν υπάρχουν στους ουράνιους κόσμους, δεν υπάρχει τίποτα συγκρίσιμο με τον Ταταγκάτα. Αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι ο Βούδδας. Λόγω αυτής της αλήθειας, μπορεί να υπάρχει ευτυχία!

4 «Ο γαλήνιος Σοφός των Σάκυα πραγμάτωσε την εξάλειψη των παθών, την αθανασία, και την τελειότητα. Δεν υπάρχει τίποτα συγκρίσιμο με το Ντάρμα. Αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι το Ντάρμα. Λόγω αυτής της αλήθειας, μπορεί να υπάρχει ευτυχία!

5 «Εκείνη η καθαρή συγκέντρωση που επαίνεσε ο Υπέρτατος Βούδδας, περιγράφεται ως «αδιάκοπη συγκέντρωση». Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτή τη συγκέντρωση. Αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι το Ντάρμα. Λόγω αυτής της αλήθειας, μπορεί να υπάρχει ευτυχία!

6 «Εκείνα τα οκτώ άτομα που αποτελούν τέσσερα ζεύγη, έχουν επαινεθεί από εκείνους  που έχουν γαλήνη στο νου. Αυτοί, που είναι άξιοι προσφορών, είναι οι μαθητές του Βούδδα. Οι προσφορές που τους έχουν δοθεί αποφέρουν άφθονο καρπό. Αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι η Σάνγκα. Λόγω αυτής της αλήθειας, μπορεί να υπάρχει ευτυχία!

7 «Έχοντας σταθερό νου και αφιερώνοντας τους εαυτούς τους πλήρως στη χάρι του Βούδδα Γκοτάμα, απαλλαγμένοι από πάθη, έχουν επιτύχει αυτό που πρέπει να επιτευχθεί. Και βυθιζόμενοι μέσα στη αθανασία, απολαμβάνουν την ελευθερία της Ειρήνης (Νιρβάνα) μέσα σε απόλυτη ελευθερία. Αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι η Σάνγκα. Λόγω αυτής της αλήθειας, μπορεί να υπάρχει ευτυχία!

8 «Ακριβώς όπως ένας σταθερός στύλος που βυθίστηκε στη γη δεν μπορεί να ταρακουνηθεί από τους τέσσερις ανέμους. Έτσι είναι και ένας ενάρετος άνθρωπος που αντιλαμβάνεται πλήρως τις ευγενείς αλήθειες. Αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι η Σάνγκα. Λόγω αυτής της αλήθειας, μπορεί να υπάρχει ευτυχία!

9 «Εκείνοι που καταλαβαίνουν ξεκάθαρα τις ευγενείς αλήθειες, που διδάχτηκαν καλώς από εκείνον που έχει βαθιά σοφία, δεν υφίστανται μια όγδοη γέννηση, ανεξάρτητα από το πόσο υπερβολικά απρόσεκτοι μπορεί να είναι. Αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι η Σάνγκα. Λόγω αυτής της αλήθειας, μπορεί να υπάρχει ευτυχία!

10 «Αυτός που επιτυγχάνει την ενόραση, εγκαταλείπει τις τρεις καταστάσεις του νου, την αυταπάτη, την αμφιβολία και την εξάρτηση από άνευ σημασίας έθιμα και τελετουργίες. Απελευθερώνεται επίσης πλήρως από τις τέσσερις καταστάσεις δυστυχίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να διαπράξει τις έξι μεγάλες λανθασμένες πράξεις. Αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι η Σάνγκα. Λόγω αυτής της αλήθειας, μπορεί να υπάρχει ευτυχία!

11 «Δεν είναι σε θέση να κρύψει ό,τι κακό κι αν κάνει, είτε με τις πράξεις, είτε με τον λόγο και τις σκέψεις. Λόγω αυτού έχει ειπωθεί ότι τέτοιες πράξεις είναι αδύνατον να γίνουν από κάποιον που έχει δει το Μονοπάτι. Αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι η Σάνγκα. Λόγω αυτής της αλήθειας, μπορεί να υπάρχει ευτυχία!

12 «Όπως τα δένδρα του δάσους είναι σε πλήρη άνθηση, κατά τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, έτσι και το έξοχο Ντάρμα που έχει διδαχτεί (από τον Βούδδα), οδηγεί στη (γαλήνη) της Νιρβάνα, για το υπέρτατο καλό (των όντων). Αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι ο Βούδδας. Λόγω αυτής της αλήθειας, μπορεί να υπάρχει ευτυχία!

13 «Ο Απαράμιλλος και Έξοχος (Βούδδας), ο Γνώστης (της Νιρβάνα), ο Δωρητής (της εξαιρετικής κατάστασης), ο Φέρων (το Ευγενές Μονοπάτι), δίδαξε το ύψιστο Ντάρμα. Αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι ο Βούδδας. Λόγω αυτής της αλήθειας, μπορεί να υπάρχει ευτυχία!

14 «Το παρελθόν τους (κάρμα) έχει εξαλειφθεί, το γίγνεσθαι (κάρμα) δεν αναδύεται πια, ο νους τους δεν συνδέεται με μια μελλοντική γέννηση, οι επιθυμίες τους δεν καλλιεργούνται αυτοί οι σοφοί με τους σπόρους του γίγνεσθαι κατεστραμμένους, σβήνουν σαν τη φλόγα αυτού του καντηλιού. Αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι η Σάνγκα. Λόγω αυτής της αλήθειας, μπορεί να υπάρχει ευτυχία!

15 «Εμείς τα όντα που είμαστε συγκεντρωμένα εδώ, γήινα ή ουράνια, ας χαιρετίσουμε τον τέλειο Βούδδα, τιμώμενο από τους θεούς και τους ανθρώπους. Είθε να υπάρχει ευτυχία!

16 «Εμείς τα όντα που είμαστε συγκεντρωμένα εδώ, γήινα ή ουράνια, ας χαιρετίσουμε το διαφωτιστικό Ντάρμα, τιμώμενο από τους θεούς και τους ανθρώπους. Είθε να υπάρχει ευτυχία!

17 «Εμείς τα όντα που είμαστε συγκεντρωμένα εδώ, γήινα ή ουράνια, ας χαιρετίσουμε την ευγενή Σάνγκα, τιμώμενη από τους θεούς και τους ανθρώπους. Είθε να υπάρχει ευτυχία!».Η μετάφραση και απόδοση από τα αγγλικά στα ελληνικά έγινε από την μεταφραστική ομάδα του Rigdrol Ling.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις